bringeus
Krister Bringéus på plats vid Provincial Reconstruction Team i Mazar-e-Sharif. Bild från Försvarsmaktens hemsida.

”Säkerhet i ny tid – Betänkande av utredningen om Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten” som presenterades häromdagen är inget resultat av en utredning. Det är ett beställningsverk för att legitimera de senaste 20 årens förändrade utrikes- och försvarspolitik i Sverige.

Enorma misstag har begåtts genom nedmonteringen av det svenska värnpliktsförsvaret och förflyttningen av fokus från vårt eget territorium till inrättande av Nato-standard över hela linjen, samt deltagande i USAs krig på olika håll i världen.

Dessa misstag kan idag inte förklaras med mindre än att man helt sluter upp bakom USAs krigspolitik, där Ryssland (Putin) pekas ut som det enda stora hotet mot Nordens, Europas och världens säkerhet. Detta upprepas med en till utmattning syftande frenesi, så att i alla fall jag börjar tro att vi snart måste närma oss skamgränsen. Det börjar bli rent löjligt. Krim-övertagandet kan endast ses som en liten fjärt i jämförelse med USA/Natos brutala militära överfall under falska förespeglingar och i strid mot folkrätten.

Denna enögdhet är idag rent hisnande och kan inte förklaras på annat sätt än att Sveriges regering och försvarsledning inte längre är herrar i eget hus. De har fått en överrock som inte tillåter några som helst utsvävningar i neutralitetens och det självständiga tänkandets tecken.

Jag har läst fram och tillbaka, hit och dit pdf-versionen av betänkandet – länkad ovan – men finner inget om till exempel Natos interna problem (intern USA-kritik, Turkiet etc), eller om Natos tillkortakommanden i Afgnhnaistan, Irak, Libyen och nu i Syrien. Om Natos utvidgning trots löften till Sovjet/Ryssland att så inte skulle ske efter murens fall. Eller en lite balanserade genomgång av Ryssland/EU och Ukrainakrisen.

Nej, ambassadören Krister Bringéus ”utredning” kan inte betraktas som annat än ett beställningsverk. För att något ska kallas utredning ska det enligt Wiktionary vara en ”undersökning för att få klarhet i någon sak; ett projekt som syftar till att sammanställa information kring en fråga”. Men, så har alltså inte skett.

Föregående artikelBjälken i ditt öga
Nästa artikelDags att upphäva häktningsordern mot Assange
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Sveriges ingående av det s k Värdlandsavtalet var sista och slutgiltiga delen i det närmande till USA/Nato som pågått sedan Sovjets sammanbrott och som behövdes för att bli pålitlig allierad till USA. USA fick med detta avtal jackpot. Största militärpolitiska vinsten i Skandinavien sedan andra världskriget. Ett land som inte formellt är med, men ändå är till 100% med. Därför försäkrar nu (S) att vi inte skall vara medlemmar i Nato. Men målen är uppnådda. Idealiskt ur opinionssynpunkt. Den vanliga linje-2-taktiken. Sverige är nu Natos spjutspets i kampen mot Ryssland och Europas mest russofoba land. Socialdemokratin spelar samma melodi som 1914. För att travestera Brecht: De stora talar om försvar. Förbered dig på attack.

  2. En grundregel i politiken är att man aldrig ska beställa en utredning om man inte vet resultatet.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.