Det är viktigt att ha en god relation till grannar inom det område där man bor. Det skapar tillit och en god stämning att hälsa när man möts och kanske byter ett ord eller två. Vi beväpnar oss inte för att försvara oss mot grannarna. Det skulle bara leda till misstänksamhet och dålig stämning om det vore en regel. De kan nog de flesta hålla med om.
Detsamma borde gälla för ledarna i världens länder. De representerar sina folk och borde inte tillåtas att göra folken till varandras fiender. Länderna kan ses som varandras grannar. De måste kunna tala med varandra och lösa uppkomna problem genom att samtala i stället för att ta till vapen. Det förväntar sig befolkningar i länder som gränsar till varandra eller har andra kontakter med varandra.
Vad världens länder har kommit överens om framgår av FN-stadgan. Förenta nationernas (FN) stadga är vad världens länder enats kring i syfte att förebygga krig mellan stater. Aggressionsförbudet i artikel 2:4 har sin förutsättning i den grundläggande principen om samtliga medlemmars suveräna likställdhet, rätten till självförsvar och påbudet att lösa konflikter genom förhandlingar.
Sverige och övriga länder i västra Europa har den stora grannen Ryssland i öster. Det vore ödesdigert om ledarna i vår del av världen tillåter sig att rusta sig till tänderna i tron om att detta leder till att kunna besegra grannen i öster, det stora Ryssland, som hetsigt beskrivs av somliga som ett stort hot mot Europa. I stället behöver länderna i västra Europa öka de politiska, diplomatiska och kulturella kontakterna med grannen i öster, för att bättre kunna förstå varandra och umgås som goda grannar.