Klipp ur dagens DN

Igår hörde vi i radio och TV vad som skulle komma idag i DN (och en rad andra västmedier); ett avslöjande över fem sidor om att ukrainska ”finansföretagare” med säte i Kiev bedriver callcenters för rena bedrägerier i ”industriell skala” med pensionärer över hela världen som offren, även svenska alltså. Manegen verkar krattad för kreativa entreprenörer. Bilden av det som pågår överträffar det mesta vi kan se i alla strömmande gangsterserier på Netflix och HBO.

Vad är det då vi ser? Jo, ett tydligt exempel på hur teknikutvecklingen möjliggjort digitalisering av valutorna, som i sin tur gjort det möjligt att koppla bort nationalstaternas kontroll över pengarna, vilket i sin tur globaliserat världsekonomin. Den dollariserade (Väst-)världen har blivit helt beroende av banker och finansbolag, som idag utgör ett litet överordnat skrå av stenrika stålmän och -kvinnor där makten ligger fast förankrad. Ingen rår på detta. Ingen lagstiftning når in här. Polisen kan bara stå och titta på. Politiker verkar helt ointresserade att finna åtgärder annat är att anställa fler poliser. Demokrati eller diktatur är helt likgiltigt i dessa sammanhang.

Att det i just det här fallet ändå kommer ett avslöjande beror på att några smarta små finansgangsters hittat en kran där man kan tappa ut nollor och ettor ur systemet till sina egna konton. Det gillas inte!

Att dessa nu namngivna snubbar kommer från Ukraina, Georgien, Albanien och Cypern är väl ingen slump. I dessa länder är laglösheten mer omfattande än vanligt och varför inte försöka utnyttja det? Verksamheten kan pågå ostört.

Man måste förstås beklaga alla lurade stackars pensionärsoffer, som försökt hänga med i finanskarusellen för egen räkning, men gått på en nit. Men att de skäms och helst inte vill tala om saken är lätt att förstå.

I radion igår berättade ”experter” om att de där callcenterbedragarna studerat hur till exempel just svenska ensamma kontakttörstande pensionärer beter sig och att callcenterbedragarna är mycket manipulativa och skickliga. Detta är förstås bluff. Man hör direkt i telefonen när till exempel energibolagen ringer för att lura in en på något man ska betala för, inte sällan för att man nu ”betalar för mycket”.

Man måste under alla omständigheter lämna ut koder, kontonummer etc för att bedrägeriet ska funka. Alla vet att man inte ska göra det, men människor som inte kan motstå lockelsen att tjäna en massa pengar snabbt och enkelt svarar ändå på bluffmakarnas locktoner. Sorgligt men sant – kanske en på hundra.

Affärsidén är förmodligen ganska simpel. Anställ 1000 i olika callcenters till svältlöner och skaffa fram listor på personer vilka tidigare intresserat sig för investeringar på nätet eller köpt bitcion. De går säkert att köpa på datamarknaden. Sortera dem språkligt och skicka ut till callcentren i Ukraina, Albanien och Georgien. Om 1000 personer ringer 300 per dag får man kanske 3000 napp per dag. Pengarna ser man till blir överförda via sitt eget finansbolag på Cypern. Bingo!

För en lite smart och skrupelfri entreprenör i dagens globala ekonomi är det här säkert ganska lättförtjänta pengar. Gränsen mellan kriminell och legal ekonomi är ju numera mycket otydlig. Alltså, DN-avslöjandet är inte mycket att förvåna sig över.

Men vem föreslår återinförande av nationell kontroll över bankerna och över rätten att skapa pengar?

Föregående artikelFörfattaren Bret Harte (1836-1902)
Nästa artikelSystemkollaps?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

 1. Ja, inte Per Bolund eller Mikael Damberg i alla fall. Inte heller EU-kommissionen. Detta kryptovalutaträsk är av en sådan omfattning att ett – högst eventuellt – bekämpande måste ligga på IMF- och/eller FN-nivå. Med dagens teknik är det fullt möjligt att identifiera och hacka banditernas servrar, sända malware som får dem att krascha samt att identifiera höjdarna som står bakom. Om viljan finns.

  Men det gör den inte. Alltför många av våra mer eller mindre ljusskygga banker, deras styrelser och ägare har alltför många händer i denna finansiella syltburk. Så Knut har tyvärr rätt, utöver diverse till intet förpliktigande uttalanden i media lär inget hända. Inte undra på att jag sedan länge är ytterligt misstänksam mot banker!

 2. ”Om pappa ville ge ja en femöring vet mamma/då skulle ja bli så glad så glad så glad”. Det fanns en tid då pappor var hjältar, och en femöring var en femöring. På min sparade femöring från 1945 står det dessutom på baksidan. ”Med folket för fosterlandet”.

 3. Det verkliga maktövertagandet förbereds av förstörare. När dessa gjort sitt jobb kommer dom att bli överspelade som SA i Hitlertyskland. Sedan kan de utvalda utropa sin överhöghet. Se – du som har ögon att se med.

 4. Det har tagit tid för svenska regeringar att få en riktig kontantlag på plats. Och den lag som togs den 28 november 2019 bara är halvdan sådan lag. De lagregler som har betydelse för allmänheten – men även företag – börjar gälla den 1 januari 2021. De innebär då att du som konsument ska få tillgång till kontanter genom uttagsautomater, bankkontor eller livsmedelsbutiker.

  Dock finns i lagen inget krav på att en bank måste ha kontor där du kan ta ut kontanter över disken. Det räcker alltså att det finns en uttagsautomat för att banken ska ha uppfyllt sin skyldighet. Det innebär att kontantlagen troligtvis inte kommer att innebära någon förbättring för personer som inte har betalkort/kontokort alternativt inte kan eller vill använde sådana betalningsmedel. Banker som erbjuder betalkonton och har en inlåning på mer än 70 miljarder från allmänheten omfattas av lagen. Det är för närvarande 6 banker som uppfyller dessa kriterier.

  Dessa storbanker ska också ge företag stadigvarande möjligheter att sätta in kontanter från sin dagskassa (serviceboxar). Men de behöver inte ta emot kontanter från vanligt folk.

  Men en riktig kontantlag måste också kunna garantera att man ska kunna med kontanter i butiker, på restauranger och kaféer. Man ska kunna gå till tandläkare och sjukvårdsinrättningar utan att behöva ha betalkort/kontokort. Som det nu är blir det allt fler inrättningar som säger att de är kontantlösa det vill säga det inte går att betala med vanliga sedlar och mynt utgivna av staten.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.