Det finns många obesvarade frågor som följer på nyheterna om att hemligstämplade dokument har hittats på osäkra platser i Washington D.C. och Wilmington, Delaware, dit de togs av medhjälpare till dåvarande vicepresident Biden i slutet av hans åtta år i på den tjänsten.

Men de är inte de frågorna som Bidens republikanska motståndare ylar över och de stora medierna är besatta av.

De viktiga frågorna, som media undviker att ta upp, är bland annat följande: Varför finns det så många hemligheter? Vad står i dessa dokument? Och vem är det den amerikanska regeringen håller dem hemliga för?

Många av de dokument som får den högsta hemligstämpeln – ”Top Secret”, eller ”Sensitive Compartmented Information” – handlar om USA:s utrikespolitik. Med andra ord handlar de om de avskyvärda brott som utförs av USA-imperialismen över hela världen.

Många av de dokument som får den högsta hemligstämpeln – ”Top Secret”, eller ”Sensitive Compartmented Information” – handlar om USA:s utrikespolitik. Med andra ord handlar de om de avskyvärda brott som utförs av USA-imperialismen över hela världen.

Låt oss föreslå några möjliga ämnen som dessa dokument kan handla om:

  • Den USA-allierade saudiska regeringens roll i terrorattackerna den 11 september 2001, utförda av Al Qaida-organisationen grundad av den saudiske miljonären Usama bin Ladin. De flesta av de 19 kaparna var saudiska medborgare, och flera fick ekonomiskt stöd från den saudiska regimen vid tiden den 11 september.
  • USA:s roll i störtandet av den folkvalda ukrainska regeringen 2014 och utsåg en högerextrem, antirysk regim, full av nynazister, och krattade manegen för kriget med Ryssland i Ukraina åtta år senare.
  • Vad USA gör i förhållande med Taiwan, i ett försök att provocera fram en kinesisk invasion, på efter mönster från Rysslands i Ukraina, som skulle bli förevändningen för ett totalt USA-lett krig mot Pekingregimen.
  • USA:s planerar för regimskifte genom ekonomisk strypning, intern inblandning och direkt krig i Iran, Venezuela, Kuba, Nicaragua, Nordkorea och andra länder som alla är mål för amerikansk imperialism.
  • Omvänt planerar USA att ingripa för att stödja reaktionära auktoritära regeringar som den saudiska monarkin och andra diktaturer i Persiska viken, den blodsbefläckade egyptiska militärdiktaturen, den hinduiska chauvinistiska regeringen Narendra Modi i Indien och liknande regeringar i Latinamerika och Afrika.
  • I jakten på något eller på alla dessa mål, planerar CIA mord och andra hemliga operationer i praktiskt taget alla länder i världen.

President Joe Biden beskriver sammansmältningen av staten och individen, till den grad att han knappt vet var det ena slutar och det andra börjar. Han var senator i 36 år, vald till sin första mandatperiod vid en ålder av bara 29 år. Han tillbringade mycket av den tiden i utrikeskommittén, antingen som ordförande eller som oppositionsledare, vilket gav honom tillgång till de flesta hemliga planer. Han var sedan vicepresident i åtta år, med en portfölj som inkluderade Latinamerika och Ukraina.

Det är troligt att när hans åtta år i Obama-administrationen tog slut hade han så många tusen sidor med hemligstämplade dokument i sin ägo att det var lätt för hans medhjälpare att missa några. En handfull pressrapporter tyder på att några av dem rör Ukraina och Iran, två av de känsligaste områdena för USA:s omstörtande verksamhet.

Inte heller handlar topphemliga dokument bara om utrikespolitik. Anmärkningsvärt är att förra månaden släppte National Archives en del dokument om mordet på president John F Kennedy 1963, med betydande begränsningar varav många dokument hållits undan på begäran av underrättelsetjänsten.

Med andra ord, 60 år efter mordet på Kennedy, vägrar CIA fortfarande att uttala sig om sina band med den förmodade lönnmördaren Lee Harvey Oswald, en före detta marinsoldat som flyttade till Sovjetunionen under det kalla krigets höjdpunkt, gifte sig med en rysk kvinna, återvände sedan till USA och gick med i ”Fair Play for Cuba-Committee”, en grupp som påstod sig vara emot den amerikanska blockaden, men som manipulerades av amerikanska underrättelsetjänster.

Vad gäller de politiska effekterna av dessa avslöjanden är det demokratiska partiet apterat med sin egen kraftiga sprängladdning. Medan Trump var i ämbetet riktade demokraterna sina attacker mot honom i utrikespolitiken, vilket antydde att han var en agent eller ett redskap för Putinregimen i Ryssland. Efter att Trump lämnat ämbetet riktade de sitt motstånd mot Trump för hans innehav av topphemliga papper i Mar-a-Lago, och i en intervju med 60 Minutes slog Biden på trumman om att Trump var en ”fara för den nationella säkerheten”.

Presidentens republikanska kritiker har använt avslöjandena inte bara för att undergräva Biden politiskt, utan också för att underblåsa anti-kinesiska känslor. De antyder dolskt att kinesiska spioner kan ha haft tillgång till de hemliga dokumenten och kräver detaljerade besökslistor från ”Penn Biden Center” i Washington, Bidens hem i Wilmington och till och med för hans garage.

Hyckleriet här är uppenbart, eftersom samma soldater för öppenhet motsatte sig att besöksloggar (listor) till Trump i Vita huset släpptes, efter att Trump bröt med den långvariga traditionen av öppenhet.

Det finns cynism, hyckleri och reaktioner i överflöd på båda sidor, vilket just är kännetecknande för tvister inom den amerikanska styrande eliten.

Men om det döljer sig ett brott i dessa berättelser, är det inte att risk att avslöja hemligheterna; det är hemligheternas blotta existens. Det verkliga offret för brottet är det amerikanska folket – och världens befolkningar som är måltavlor för USA-imperialismen – inte Biden, Trump eller den massiva militära underrättelsetjänsten.

Biden är ledare för en förment demokratisk regering som är begravd under hemligheter, varav de flesta är kända för andra regeringar i världen, men som inte görs kända för det amerikanska folket. När det gäller USA:s härskande klass måste det amerikanska folket hållas i okunskap om att USA:s krig förbereds och vad alla dollarmiljarder i USA:s militära underrättelsetjänst verkligen betalar. De fruktar att om det amerikanska folket visste vilka brott som utfördes, skulle de resa sig upp i och skrika ut sin ilska och upprördhet.

Det är därför en modig visselblåsare som WikiLeaks grundare Julian Assange hålls i en brittisk fängelsehåla på grund av en amerikansk utlämningsorder: hans ”brott” var att offentliggöra bevis på amerikanska krigsförbrytelser i Irak och Afghanistan, uppgifter om tortyr i Guantanamo Bay, diplomatisk kommunikation som avslöjar konspirationer för att undergräva och mobba regeringar runt om i världen, och CIA-tekniker för ”hacking” och övervakning.

Amerikanska mainstreammedier har förvandlat Biden-dokumentaffären till ytterligare en skäl att dölja hemligheter och hålla det amerikanska folket i okunnighet om vad som görs i deras namn.


Vinjettfoto: Capitolium i Washington 11 november 2022

Länk till originalartikeln

Föregående artikelSTEFANIA MAURIZI TILL STOCKHOLM – MARKERA I ALMANACKAN!
Nästa artikelVem i hela världen kan man lita på?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.