Här är ett citat från Verner von Heidenstams Svenskarna och deras hövdingar. Det handlar om kriget mellan Sverige och Ryssland 1741-1743. Bakgrunden till kriget var att de styrande svenskarna fått för sig att det var läge att återerövra förlorade områden i öster eftersom det var stor oreda i Ryssland. Det blev en illa förberedd och illa genomförd historia som slutade med ett välförtjänt nederlag. I Finland kallas kriget för ”lilla ofreden” (till skillnad mot ”stora ofreden” som var kriget under Karl XII:s tid).
Vad det gäller Ryssland bör man inte ta något för givet, vilket utgången av detta krig visade. Verkar de svaga idag så kan de vara något helt annat i morgon. Ryssarna kunde ta ytterligare en bit av Finland, det blev uppror mot vanstyret i Sverige (”stora daldansen”) och ryska trupper fördes över till Sverige. För övrigt var min småländske förfader Johan Frisk med i kriget men klarade sig undan med livet i behåll. Det var värre för andra, exempelvis hans häst. Nu över till Verner von H:
En ljus och solig tid var kommen, och hela Sverige grönskade upp. Ännu stego dock moln i öster, där moskoviterna alldeles invid finska gränsen fortsatte att bygga sitt Petersburg på den forna svenska marken. Mången ung junker, som själv aldrig hade luktat krut, kunde då inte längre hålla styr på värjan i skidan. Några fänrikar drogo till och med blankt framför själva talmansstolen på riddarhuset och ropade på strid.
– Horn och hans sömniga nattmyssor måste ur vägen! bullrade de krigslystna och slogo stolt på sina hattar, Hatten är frihetens och manlighetens tecken, och den anstår oss.Horn och hans försiktiga fredliga ”Mössor” måste slutligen tåga ner från maktens höjder och lämna rum åt de stolta ”Hattarna”.
Ja, när freden kom till Sverige 1721 (”en ljus och solig tid”) kunde Sverige återhämta sig under ledning av fredspartiet, mössorna, och dess hövding Arvid Horn. Hattarna blev krigspartiet och hann dra in Sverige i två onödiga krig innan de fick respass. Deras första försök var alltså det finska kriget som började 1741. (Det andra var Pommerska kriget 1757-1762, ännu ett misslyckande. Gamle Frisk var med där också, överlevde och dog vid 81 års ålder hemma i Eds socken i Småland.)
Hur gick det nu med det finska kriget enligt Verner:
Och så blev det åter fälttåg, men utan någon tolfte Karl framför leden. Det gick illa med de stolta Hattarnas krig, och när riksdagen kom, voro de unga junkrarna glada att få smyga hem från fuktiga jordkulor och härsket fläsk till det mer ofarliga ordkriget.
När det nu pratas om en svensk litterär ”kanon” så undrar jag om litteratur av den här typen kan passa. För här kan man ju faktiskt lära sig hur idiotiska krigsaktivister kan vara. Särskilt om de är svenskar och får för sig att utmana Ryssland. Och jag tvivlar på att dagens aktivisthjältar kommer att vara mer benägna än deras föregångare på 1700-talet att ta ansvar för vad de har ställt till med. ”Stor i orden, liten på jorden” är ett talesätt som passar.
Tillägg, med avdelningen för kuriosa. I Stefan Lindgrens biografi över Lenin (som heter just Lenin) framgår att Lenins mormorsmorfar hette Carl Fredrik Öhrstedt, född i Uppsala det ödesdigra året 1741. Någonstans har jag läst att efter varje förlorat krig mot Ryssland så ökade den svenska utvandringen till just Ryssland! Duktiga hantverkare var välkomna därborta.
De 12.000 ryska trupper som inbjöds komma och inkvarterades i Mellansverige mellan hösten 1743 och sommaren 1744 skulle inte användas, som det ibland heter i de få historieböcker som alls nämner om saken, för att försvara oss mot ”dansken”, utan vid behov kunna sättas in mot nya bondeuppror. Och de som inbjöd dem var samma personer som två år tidigare genom ryssfientlig propaganda hetsat till krig. I propagandan ingick ”Sinclairvisan” som i svenska Wikipedia givits tre rader, i den ryska cirka trettio. På min tid i skolan sjöng vi den i skolan, så den verkar då ännu ha tillhört ”kanonen”.
Jag kollade: om man räknar riktiga rader i Sinclairsvisan så blir det 90 verser à 8 rader! På den tiden fick propagandan ta sin tid, ingen snuttifiering.
Den svenska regimens försök att få med det muslimska ottomanska imperiet i kriget mot Ryssland borde väl ha orsakat viss olust hos dåtidens sverigedemokrater(?).