Utsnitt ur tidningsomslag Förr och Nu nr 1/1996

Rune Hassner och Jan Myrdal har båda intresserat sig för den massproducerade bildens kulturella och politiska betydelse. Bilder som framställts och distribuerats med olika tekniker under århundradenas lopp. Rune Hassner utbildade sig till fotograf och var 1958 en av grundarna till bildbyrån Tio Fotografer. Han var chef för Fotohögskolan i Göteborg från starten och sedan också för Hasselblad Center i Göteborg. År 1977 gav han ut boken Bilder för miljoner, en omfattande genomgång av fotografins och de masspridda bildtidningarnas historia.

Rune Hassners rikt illustrerade bok utgiven av Sveriges Radio/Rabén & Sjögren, 1978. 383 sidor i stort format.

Jan Myrdal å sin sida har främst intresserat sig för de bilder som med olika grafiska metoder framställts och spridits i massupplaga. Och då särskilt de som med satirisk udd vänder sig mot överheten. Det stora bildverket 5 år av frihet och böckerna André Gill och När gatan tog mediemakt är några exempel verk om satirbildens historia han gett ut.

Både Hassner och Myrdal har under resor tillbringat mycket tid i stora bibliotek och arkiv för att söka material och skaffa sig kunskap inom sina intresseområden. Myrdal köpte, tillsammans med hustrun Gun Kessle, tidigt många böcker och bilder hos Paris bouquinister vid Seinekajen och i små butiker specialiserade på gamla tryck. Priserna var fortfarande måttliga och de kunde bygga upp en unik samling som dels donerats till svenska institutioner och dels till Jan Myrdal-biblioteket i Varberg.

Förr och Nu presenterade år 1996 träsnitt skurna i december 1934 ombord på fängelseskeppet ”Uruguay” i Barcelonas hamn av den unge zigenske konstnären Helios Gomez.

Gun Kessle var under många år ordförande i Föreningen Förr och Nu som gav ut tidskriften med samma namn. När jag skulle hitta bilder för Folket i Bilds nätsida Satirarkivet var det självklart att börja med att gå igenom alla årgångar av Förr och nu. Där fanns ett stort antal konstnärspresentationer och bilder som blev en grund för Satirarkivet.

Jan Myrdals skriftställningar var en annan kunskapskälla. Där nämns ofta, så där i förbigående, en satirtecknare och jag kunde börja leta på nätet efter bilder och information om konstnärens verksamhet.

År 1968 gjorde Rune Hassner och Jan Myrdal serien Bilden som vapen för SVT. Ett antal program som vardera behandlade en specifik tidsepok eller ett ämnesområde. Med tonvikt på att visa bildernas detaljer och helhet. Samtidigt som Myrdal läste en förklarande text.

DVD 1: Intervju med Jan Myrdal och Rune Hassner, Kamp mot censuren, Daumier och Grandville, In mot ansiktet, André Gill, Estetisk radikalism, Simplicissimus, Folkets kultur och Posada. DVD 2: Ett annat Europa, Syner från sekelslutet, Efter kriget före kriget samt Fred och kallt krig.

Jan Myrdal har nu börjat ge ut de olika programavsnitten på DVD-skivor. Fyra avsnitt på varje skiva varav två skivor redan nu finns tillgängliga och kan beställas här. Dessutom finns ett häfte med en text som skulle utgöra inledningen till en bok med stort bildmaterial. Denna skulle produceras av förlaget Wiken/Bra Böcker. Det är bara att beklaga att denna bok aldrig blev utgiven.

Satirbilder ger en särskilt intresseväckande och inspirerande infallsvinkel till olika tidsskeden i historien. Satirarkivet som skapades av Folket i Bild/Kulturfront, med stöd av en donation från en av föreningens medlemmar, presenterar nu bilder av mer än trehundra bildkonstnärer, verksamma från 1400-talet och framåt och från många olika länder. En guldgruva att ösa ur, tillgänglig på nätet för alla intresserade.

Föregående artikelAnteckningar om vårt ständigt pyrande ursinne
Nästa artikelEn tydlig spricka i säkerhetspolitiken
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.