Per Jönsson
Per Jönsson (f d DN-utrikeskorrespondent, numera Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska Institutet)

Ännu ett terrordåd av desperata sunniislamister för att skada västerlandet så nära dess hjärta som möjligt. När detta skrivs har det rapporterats 35 döda och flera hundra skadade. Flera svenskar saknas och några är skadade.

Här i Ljungans dalgång mellan fjällen har vi bara radio och knackigt Internet via en gammal 3G-telefon att informera oss med. Igår på lunchekot fick vi några reaktioner.

Vad säger nu officiella personer när de ställs inför journalisternas mikrofoner? Statsministern, utrikesministern, EU-parlamentariker från olika läger och terroristexperter säger i stort sett samma sak:

 • Man får inte falla undan för våldet
 • Man måste kraftsamla ännu mera än man gjort hittills med militära och tekniska metoder
 • Man måste fortsätta arbeta för att bevara det öppna samhället
 • Man måste samarbeta ännu mera mot terrorismen i EU och i hela Västvärlden

Efter de obligatoriska följdfrågorna om krisen i EU och flyktingströmmen kommer svaret …

 • Man måste komma till en lösning via uppgörelsen med Turkiet.

Någon vänsterpartist sa att man inte bara kan svara med att sätta hårt mot hårt, svara våld med våld, vilket förstås är bra, men ändå så otäckt otillräckligt. Att den fånglägerliknande verksamhet som nu utvecklas både på grekiska öar och i Turkiet, är precis så skamlöst mot tusentals oskyldiga som de värsta olyckskorparna förutspått. Turkiet idkar ren utpressning mot EU för att få fria händer mot kurderna och ”komma närmare” EU genom att ta hand om flyktingarna i gigantiska fångläger.

En liten spröd
… röst vågade någon trots allt släppa fram att trotsa helveteskören. Gårdagens luncheko avslutades med en kort intervju med Per Jönsson (före detta DN-utrikeskorrespondent, numera Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska Institutet). Han framförde klart och enkelt vad ingen officiell företrädare förmår formulera. Jag citerar honom fritt ur minnet:

Nu måste ledande politiker på allvar ta itu med krigen i Mellanöstern. Här finns grunden till både terrorismen och flyktingströmmarna. Både sunniislams och shiaislams intressen måste tillgodoses inom ramen för de olika länderna. USA och EU måste bita i det sura äpplet och samarbeta med Iran och Ryssland och acceptera en uppgörelse där al-Assads regim får regera vidare i Syrien – för att få slut på detta krig. Först därefter kan man börja tala om demokrati i de olika länderna.

Så enkelt, men ändå så svårt. Det här är precis vad FNs tjänstemän försökt förmå USA och EU att acceptera nu i flera år, men som hela tiden saboterats. Nu är det dags!

Föregående artikelUnder takåsarna i St Petersburg
Nästa artikelLuther, påven och EU
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

6 KOMMENTARER

 1. Så länge världens mäktigaste och rikaste feodaldiktatur tillåts finansiera och sprida sin hatiska version av islam, så kommer detta inte ta slut.

 2. Väl du stoppat in folk i ett läger krävs det inte längre en politisk vilja att skapa ett dödsläger för att ett skall uppstå.

  Lite budgetbråk så har du ett svältläger där folk hålls instängda med häpnadsväckande mycket våld.

  Som Göring sa: Nejdå, det var emigreringsläger…

  Apropå Kurderna. Som inte bjuds in till förhandlingar av andra än Ryssland, som kom detta som bekräftat det jag sett i kurdiska diskussionsforum på nätet.

  Man beräknar alltså att utropa Kurdistan före November i år. Det är nog det Turkiet fruktar mest. Man får anledning att undra om Turkiet ägnat sig åt, eller haft någon roll i folkfördrivningar som skett under inbördeskriget, vi vet att de beskjutit kurdiska ställningar, handlat olja av IS, angripit byar i sitt eget land med militärmakt. Nu betalar vi dem stora summor pengar för att stävja något som de har haft mer än en liten del i. Om man går med på att betala en utpressare för att sluta pressa, då kommer denne garanterat kräva mer pengar.

  Lösningen går inte att finna med ett samarbete mellan Turkiet, USA och en brokig skara ”moderata” rebellgrupper som har svårt att enas. Det ser mer framkomligt ut att med Kurdistan, Ryssland och Syrien utarbeta en lösning som kan leda i en stabilare riktning och stärka förmågan att bekämpa IS. En möjlighet för Sverige att avveckla Carl Bildts projekt att göra Sverige till den aggressivaste hunden i USAs koppel, har nu visat sig.

 3. Åter en påminnelse om västs fantastiska förmåga att distansera sig från den terrorism, som kontinuerligt drabbar irakier, syrier, libyer m fl folk.

  Alla människor har lika värde och samma rätt till liv. Men när 35 människor dödas av en självmordsbombare i Bagdad, väcker det mindre bestörtning än en seriekrock på autobahn, ett gäng fotbollshuliganer på utflykt eller en tågurspårning i Töreboda. ”Våra” värden är inte hotade. Irakierna förmodas inte ha några värden värda att försvara.

 4. Heder åt Per Jönsson, som försöker ge oss ett mer realistiskt perspektiv.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.