Bjälken i ditt öga

grandet

Blad ur Bibel från 1904

Under året har massmedia och politiker ofta sett grandet i Rysslands öga. Gång på gång har man vädrat sin upprördhet över att ryska stridsflygplan flugit för nära andra flygplan eller fartyg och ibland också haft sin transponder avstängd.

Särskilt upprörande tycks ha varit att ett ryskt flygplan varit förmätet nog att flyga nära ett amerikansk krigsfartyg som uppehållit sig intill den ryska territorialvattengränsen.

Nu har Svenska Dagbladet den 25 augusti, i en artikel över ett helt uppslag av tidningen, visat på bjälken i vårt eget öga utan minsta tecken till upprördhet. Artikeln berättar om en nyutkommen bok, Svenskt flyg under kalla kriget, Medströms Bokförlag 2016, och inleds med orden:

NÄRKONTAKT Tidigare hemliga bilder visar svenska Viggen­piloters våghalsiga fotokrig mot sovjetiska flygplan under kalla kriget. Piloternas egna bilder, tagna med vanliga handkameror, visar hur de flög bara meter från de sovjetiska planen över Östersjön.

Dessa flygningar, med en kamera i ena handen och den andra på styrspaken, var inget som företogs på piloternas eget initiativ, utan ingick i deras uppdrag inom svenska flygvapnet.

Man hade för vana att köra in under och så nära man vågade. Ett tag delade man till och med ut diplom till piloterna som flugit riktigt nära och fotat något riktigt intressant.

Thomas Magnusson, en av författarna till boken gör följande kommentar:

Det var våghalsigt. Men ryssarna hade order att inte göra undanmanövrer när svenskarna kom.

Vi bör vara tacksamma för att de sovjetiska piloterna uppförde sig lugnt och sansat, med huvudvikt på flygsäkerheten, så att inga olyckor skedde.

... är läst 427 gånger!

(Visited 13 times, 1 visits today)

  31 kommentarer for “Bjälken i ditt öga

  1. Anders Persson skriver:

    Jag lägger en kommentar här, utan att egentligen ha något att tillägga, utan bara för att lyfta fram den ur förgängelsens dimma.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.