Blank Spot Project

Bild från dagens sändning ...

Bild från dagens sändning …

Har haft svårt att slita mig från direktsändningen där man nu lanserat Blanc Spot Project, som pågått sedan klockan nio i morse. Det är två saker jag vill säga så här utan att ännu ha smält det hela.

De har valt att arbeta med något som kallas Crowd funding. Det är ett sätt att samla pengar direkt från gräsrötterna, men också från dem som har mycket pengar. Alla nås via samma kanal – FundeByMe – det är pålitligt och ger ett seriöst intryck. Det är förstås en affärsidé, säkert importerad från USA, men visar sig vara ett sätt att komma åt folks pengar för vettiga ändamål. För pengarna finns där ute, i enorma mängder!

Dessutom kan jag se just Blanc Spot Project som en variant av vad vi i FiB/K, eller ETC också för den delen, försökte åstadkomma redan på tidigt 70-tal. FiB lutade sig ortodoxt mot folkrörelseprinciper med medlemmars återkoppling till tidningen via föreningsbeslut och motstånd till statliga stöd, medan ETC använde alla till buds stående medel. Våra mål var att åstadkomma en oberoende och upplysande journalistik på tvärs mot det som då var en annonsfinansierad och privatägd tidningspress. Att hitta olika “blanc spots” och gestalta dem i reportage med ord och bild var själva grundtanken. FiB/K fann till exempel den hemliga informationsbyrån IB.

Medierna – som tidigare hyste en anständig journalistik – är sedan länge i kris. De kommer aldrig mer att bli som förr. Ny teknik har undergrävt deras ekonomiska fundament, men ger också enorma möjligheter. Hur deras framtid ser ut är minst sagt ovisst, hur oberoende journalistik ska kunna finna nya livsformer lika så.

Blanc Spot Project förefaller vara en klok kombination av ny teknik, kreativa entreprenörer, seriöst intresse för fördjupad utrikesjournalistik och Marin Schibbyes varumärke. Det här kan faktiskt bli ett viktigt bidrag till att fördjupa bilden av vad som sker ute i världen vid sidan om de journalistiska allfarvägarna. Det är faktiskt demokratins hörnsten nummer 1 – yttrandefriheten – som genom detta kan stärkas. Det vill jag vara med på.

Idag har jag gått in med 500 kr till Blank Spot Project och uppmanar alla andra att också ge en slant.

Gå in på BSPs hemsida och se intervjuer och samtal från dagens direktsändning på nätet och läs mer om projektet.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: 

  4 kommentarer for “Blank Spot Project

 1. Ulla-Britt Niklasson Göteborgska skriver:

  Glädjande nyhet att Schibbye och hans kamrater lanserar ett nytt sätt att få ut det sanna budskapet ur ett vänsterperspektiv!

  Vi har i många år satt in 100 kronor i månade till Läkare utan gränser – nu satsar vi på Schibbeys projekt istället!

 2. Brit Stakston skriver:

  Vad glada vi blir för ditt inlägg och ditt stöd för Blank Spot Project! Följ oss gärna för den fortsatta utvecklingen och låt oss hålla tummar vi går i mål till den 5 mars! Allt gott.

 3. Martin Schibbye skriver:

  Stort tack för ditt bidrag. Intressant jämförelse kring hur journalistiken ständigt förnyas. Ska själv blogga mer framöver om hur jag ser på det här sättet. Egentligen är “crowdfundning” eller medborgarfinansiering som vi valt att kalla det inget nytt: COOP (KF), basen i frihetsgudinnan, Nordiska Museet, är exempel på insamlingar med ett syfte. Nu gäller det att gå i mål med miljonen så kan vi visa världen. Allt gott.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.