10 år med bloggen

Man kan säga att bloggen i denna form nu funnits i 10 år. Men den startade i blygsam skala – i annat format – 2005.

Någon gång under 2011, minns inte när, började räkningen. Runt nyår 2011–12 registrerades 5.000 artikelläsningar. 2012 var första helåret, då genererade 1.500 besökare 47.000 läsningar, vilket är ca 31 per besökare. Sedan har det klättrat uppåt, med ganska stora kliv till 2019, men med ett litet kliv i år, då 144.480 besökare genererat 461.513 läsningar (28/12), vilket dels innebär att varje besökare läser ca 3 artiklar – alltså att bloggen har en mycket bredare publik än de närmast sörjande inom min gamla FiB-vänster. Bloggen har ännu inte nått drömgränsen 1/2 miljon. Nästa år kanske?

Den 3 december justerade Google sin sökalgoritm för min (och kanske för många andras) del. Då sjönk i ett slag inkommande trafik från Googles stora sökmotor med ca 20% och förblir nu på den lägre nivån. Det är karaktären på bloggens innehåll som missgynnas, alltså en förfinad form av censur. Vi är alla i händerna på Google idag. Trafiken från sökmotorer bör ligga över 50% av all trafik anses det, för att man ska anses någorlunda anpassad till framför allt Google. Före 3 december låg lindelof.nu på ca 52%, med från den 4 december ligger den på 34%. En mycket tydlig försämring.

Men om man vänder på steken kan man säga att bloggen nu blivit mindre beroende av Google och till en större del bygger på direkttrafik, abonenter, aktiva läsare och länkar från icke-robotar, d v s levande tänkande människor.

Jag följer också en rankingsajt där lindelof.nu idag ligger på plats 28 av ca 34.000! registrerade svenska privatdrivna bloggar. Av de 840 i kategorin ”politik” är lindelof.nu på plats 3. Det betyder att den helt överväldigande delen av de 840 ”politikbloggarna” och av de sammanlagt 34.000 privata alla kategorier i stort sett är inaktiva. Antalet aktiva privata bloggare är alltså inte många, kanske några hundra. Så konkurrensen är rätt liten. De stora drivs som företag med anställda och mycket pengar från olika finansieringskällor i bakgrunden. Jag får ofta erbjudanden om olika annonsplaceringar från marknadsföringsföretag, inte sällan i casinobranschen, som skulle kunna inhösta flera tusenlappar varje månad. Men jag avstår.

Årets topplista (mest lästa artiklar) ser ut på följande sätt:

1När Vitryssland blev Belarus (Anders Persson)3096
2LARS BERN UTHÄNGD I EXPRESSEN FÖR ”TANKEBROTT” OM KLIMATET (Redax)2275
3Bryssels historierevisionism om andra världskriget (Lennart Palm)2243
4SwebbTV, Mikael Willgert och Lars Bern (Knut Lindelöf)1862
5Fotografers upphovsrätt har blivit big business (Knut Lindelöf)1816
6Är alla tankar och idéer utanför vänsterstaketet förkastliga? (Knut Lindelöf)1799
7Clarté har tappat minnet och ser ner på packet (Knut Lindelöf)1780
8Hur gick det för bröderna Cartwright? (Bengt Svensson)1637
9George Floyd dog inte av polisens övervåld, utan av en överdos Fentanyl (Hans Andersson)1632
10Sagan om lillprins David, jättetrollet Goliat och den magiska slungan (Morfar)1591
11En artikel utöver det vanliga (Knut Lindelöf)1560
12Gunnar Wall och myterna (Leif Strandberg)1549
13Per Ahlmark – ett tragiskt livsöde (Benkt Lundgren)1444
14Vem befinner sig i bubblan? (Knut Lindelöf)1416
15Vilka står bakom Greta Thunberg (Knut Lindelöf)1386

Nu går vi vidare och siktar på en halv miljon 2021.

Föregående artikelFederlaygate – symptom på demokratins förfall
Nästa artikelTHE COLLAPSE OF THE AMERICAN EMPIRE?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

7 KOMMENTARER

 1. Bra jobbat, Knut! lindelof.nu är så gott som alltid intressant att läsa och fundera kring. Mottag mina gratulationer samt en önskan om ett gott nytt – och bättre – år. Var nu rädd om Dig inför vad som väntar..!

  Vänligen
  Hans

 2. 1. lindelof.nu växe!

  2. ”min gamla FiB-vänster”: FiB/K är icke och ej varit ”vänster” i dess stadgar.

 3. Så kan man se det. Men jag har sedan FiB/K-tidernas begynnelse sett FiB/K som en vänsterrörelse i meningen ”folket mot herrarna”, syftande till folkets representanters placering i den franska nationalförsamlingen efter franska revolutionen (La Gauche).

 4. Tummen upp för Knut L, att balansera in även delar av den demokratiska högerns syn på klimatologi och en förnuftig nationalismen.

  Är klimatologin en politisk höger-vänster-polarisering? Svaret är NEJ!

  Är nationalismen en höger-vänster-polarisering? Svaret är NEJ!

  Knut L gör ett försök att ta varje ämne för sig och låta ALLA komma till tals i det att förnuftet få råda.

 5. Vad många det är som vill ha ”ett bättre år”. Finns det någon som inte vill det? Vad var det som var sämst med 2020, och vad var det som var bäst?

  För den lilla, lilla procenten knökrika blev året väldigt mycket bättre. Många av dem är nu socialiserade med hjälp av skattemedel. Klasskillnaderna ökade. Finansminister M Andersson sa vid budgetpresentationen att det ”inte var bra”, bara det.

  Sverige slöt än hårdare upp på kampen mot de länder som själva önskar bestämma sitt lands framtid. Sverige är medansvarigt till många, många barns död på flera ställen på jorden.

  Jag har nog också önskat folk i min omgivning ett bättre år. Jag borde nog önskat dem ett år där de ”höjer rösten”. Sannolikheten för ett bättre år är mycket liten för vanligt folk, även i Sverige. Min nyårsönskan för lindelof.nu är att den höjer rösten än mer och fokuserar mer på frågor som är betydelsefulla för ”underklassen”.

 6. Månader i karantän med den där hemska fysiska distansen (till andra) skulle icke ha kunnat uthärdas om det inte hade funnits massor med tillfällen till friluftsliv – på tu man hand (d v s hustrun och jag). Och Knuts blogg!

  Tack för goda bataljer.
  Gott Nytt År.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.