Bloggstatistik och 15 i topp 2016

Det gångna året på bloggen har varit förbluffande framgångsrikt. Förra året publicerades 285 inlägg att jämföra med årets 428 (2,5 gånger mer än 2015*). Därmed har vi överskridit målet – 1/dag i genomsnitt – med råge.

Man kan räkna trafiken på olika vis. Man använder flera olika mått.

 • Antalet sidvisningar är hur många gånger någon sida öppnats ö h t, antalet klick in på bloggen helt enkelt.
 • Antalet sessioner (hur många gånger någon besökt bloggen (besökaren räknas alla gånger under beräkningsperioden).
 • Antalet användare (hur många enskilda besökare som varit inne på bloggen – besökare räknas bara en gång).

Här är årets tabell:

År201420152016Ändring sedan 2015
Sessioner10 17522 560154 107+683%
Användare5 117 14 815 78 774+514%
Sidvisningar18 76278 226645 764+826%

Alltså, en väsentlig ökning på alla trafikmått. Den mest betydande faktorn för att öka trafiken är att öka antalet inlägg. Eftersom de har ökat med drygt 150%* är en ökning förstås förväntad, men knappast i den grad som vi sett i år. Bloggen har intagit en plats bland de tio största inom området kultur-politik i Sverige. Under hela året har bloggen legat mellan plats 3 och 10 av 826 bloggar i gruppen Politik på Bloggtoplist och på mellan plats 50 och 80 bland samtliga svenska bloggar (registrerade på Blogtoplist – 33 350 st).

Mest lästa sidor
Vilka sidor är mest lästa? Här följer ”Femton i topp” för 2016 (antal läsningar/visningar):

RangRubrikAntal visningarFörfattare
1Bara jag mördaren och en till vet vem som sköt Palme14 487Mats Parner
2USAs snart förestående kollaps6 297Hans Andersson
3Sverige hänger inte med5 978Anders Persson
4Myrdal och nya tider4 553Knut Lindelöf
5Vad händer egentligen i Aleppo4 119Knut Lindelöf
6Wallströms utrikesministerns bostad4 013Knut Lindelöf
7Jan Lööf för grovkornig för kulturparnassen3 685Knut Lindelöf
8Jansson & söner – bilverkstad med kultur3 661Knut Lindelöf
9En motbild om Aleppo3 447Knut Lindelöf
10Anklagelser om israelisk organplundring var sant3 368Knut Lindelöf
11Dagens icke-nyhet3 262Knut Lindelöf
12Tro inte på skitsnacket3 203Lena Nockert
13Vad är ”The Syrian Observatory for Human Rights”?3 090Knut Lindelöf
14Peter Hultqvist blåljuger2 996Knut Lindelöf
15Farväl till Socialdemokratin2 940Knut Lindelöf

Riktigt roligt är att bloggens tre mest aktiva medarbetare tagit guld, silver och brons på bloggens egen bloggtopp i år. Ett särskilt omnämnande förtjänar Mats Parner med den fantastiska noteringen 14 487 läsningar av Palmeamordsartikeln. Men även Hans Andersson och Anders Persson har bidragit med många hyperintressanta artiklar. HA med sina ekonomisk-politiska världsöversikter och AP med sina historiska artiklar, särskilt de två serierna om Estland nu senast.

Men fler har bidragit med viktiga artiklar under året, Henrik Linde t ex med inriktning på bokrecensioner och fotografi. Men också många fler. Jag vågar påstå att många artiklar är unika för svensk offentlighet, som andra medier inte förstår att uppskatta av dunkelt politiska skäl, det man skulle kunna kalla det västerländska skygglappssyndromet.

Nu jobbar vi vidare. Men jag hoppas jag orkar hålla stånd mot trafikökningen även 2017, men det blir allt mer krävande att hinna med all redigering av nya inlägg och kommentarer. Jag skulle vilja kunna jobba deltid – alltså inte heltid eller mera – nästa år, därför har jag behov av redigeringshjälp, vilket för den som har lust att göra detta skulle kunna innebära att man även kan bli återkommande skribent.

* Felräknat! “knappt dubbelt” stämmer bättre. Ökningen av antalet inlägg är förstås ca 50% och inget annat. (Tack Mats P för att du har huvudet med dig).

  11 kommentarer for “Bloggstatistik och 15 i topp 2016

 1. Anders Persson skriver:

  Jag fick en gång en liten ironisk sidokick av en gammal skolkamrat:

  – Hur orkar ni hålla på? Tror ni att ni betyder något? Tror ni att ni kan påverka världshändelsernas gång?

  Mitt svar var för det första att jag, Knut och många av de som läser och/eller medverkar på bloggen har träffat rätt i världspolitiken från Vietnamkriget och invasionen av Tjeckoslovakien på 60-talet till EU-förfallet och Syrienkriget i våra dagar.

  För det andra antas vi delta i de allmänna valen samt, på den tiden det var aktuellt, vara beredda att dra på oss kronans grå uniform och försvara landet. Då dög det inte att säga att “min röst avgör inte riksdagsvalet” eller “min k-pist kan inte avgöra kriget”.

  Så min inställning till att läsa och medverka på denna blogg är någon slags samhällsplikt, en politisk värnplikt. Ensamma förmår vi inget, men mycket som en av de många bataljonerna utmed stridsfronten.

 2. Hans Andersson skriver:

  Den är bra, “någon slags samhällsplikt, en politisk värnplikt. Vi kan alla bidra genom diskussionerna på bloggen till att påverka och förändra, självklart är det så. Ofta kommer kommentarer av personer som inte tidigare är kända för mig i alla fall som säger, bra sida, tur att ni finns och jobba på.

  Bloggen har en stor bredd som nog är ovanligt. Från det ständigt dagsaktuella kriget i Syrien, till för de flesta tidigare helt okända analyser av det politiska skeendet i delar av Estlands historia. Utöver det vilket är ovanligt fotbollskultur, dopingfrågor och presidentval i USA och ständig belysning om utvecklingen i EU osv.

  Tror att de flesta som läser och skriver och kommenterar tillhör femtioårsåldern och uppåt, naturligtvis med undantag. Har det någon gång gjorts en enkät eller sammanställning? Vet inte om det stämmer men får för mig det. Vilket leder till att det möjligtvis behövs lite mer yngre röster i skrivandet på bloggen.

  Glädjande statistik som sagt och som Leif GW brukar säga gå till statistiken istället för att spekulera. Den stora ökningen talar för sig själv. Bra jobbat inte minst KL.

  hör ti

 3. Mats Parner skriver:

  Ett livgivande och vederkvickande inlägg av bloggens huvudansvarige! Att min gamla Olof Palme-text fått en så pass hedrande placering som Knut påstår beror nog, uppriktigt sagt, på att artikel-rubriken är sällsynt lyckad – en och annan skulle troligen säga “kvällstidningsmässig” – snarare än på de åsikter som jag för till torgs i inlägget.

  Bloggen sköts med ackuratess, är högklassigt redigerad och mycket av allt det som publiceras är genomtänkt och kunnigt. Hade jag mera tid till mitt förfogande, så skulle jag detaljstudera många av texterna. Nu åtgår alltför mycket av min vakna tid till att producera nya blogginlägg…

  Som matematiklärare emeritus delar jag emellertid inte Lindelöfs åsikt att 428 artiklar är 2,5 gånger så många som 285 och inte heller att 428 är 150 procent mer än 285. Mitt förslag är att 2,5 justeras till 1,5 samt att de 150 procenten bantas ner till 50. Det är vackert så.

 4. Knut Lindelöf skriver:

  Jag är medveten om att orden Palme och mördare i samma rubrik är den huvudsakliga orsaken till artikelns närmast virala egenskaper. Men det är som Mats säger “vackert så”. Jag skrev en högst medioker artikel för flera år sedan med ordet sexualundervisning i rubriken, som höll sig högt länge.

  Jag måste också tillstå att jag alltid haft problem med snabba överslagsberäkningar, men i övrigt är jag ganska bra på matematik. Bättre än många ungdomar. Hörde idag en professor emeritus uttala sig på radion. Jag förstod precis vad han sa och höll med dessutom. Begåvningsreserven verkar idag till stor del finnas bland professorer och mattelärare emeritus och emerita. Ingen slump att medelåldern bland läsare och skribenter är hög här på bloggen. Men inget ont om ungdomar, de är bättre än vi någonsin varit. Men deras problem tycks mig vara att se att man ibland har fel, eller tro att alla över 60 inte fattar något.

 5. Anders Persson skriver:

  Det som också är Knuts “hemliga vapen” är den läsarvänliga layouten. Raderna är inte så orimligt horisontellt utdragna som hos en del “konkurrenter”. För att läsa en del av dem måste man ha en linjal för att inte tappa bort sig. Andra sajter har vertikalt utdragna texter där bilder eller mellanrubriker skulle erbjuda “viloplatser” för det trötta ögat. För det tredje är bokstäverna lagom stora och kräver inte förstoringsglas som hos en del andra.

 6. Knut Lindelöf skriver:

  Jag anser inte att jag har några egentliga bloggkonkurrenter. Jag tänker “tidning med nätets alla tekniska möjligheter till snabbhet och interaktivitet”. Det gör ingen annan, vad jag vet. Det mesta ser ut som nyhetsbrev eller i värsta fall som stencilerade pamfletter modell 70-tal. Den ende som kanske kan uppfattas som en konkurrent är Anders Romelsjöjinge.se. Men det är en blogg stenhårt inriktad på några få områden med “antiimperialism” som absolut fokus. Redigering och ton är väsensskild från lindelof.nu. Det gemensamma är antiimperialismen – en politisk hållning. Det är hans inriktning och det är bra att han finns. Våra ambitioner skiljer sig i det mesta i övrigt. Att vi orkar hålla på förklarade Anders P häromdagen som en slags “politisk värnplikt”. Det håller jag med om, så kan man uttrycka det. Men, värnplikt vilar stadgas i lag, medan det jag håller på med är helt frivilligt – till många människors stora förvåning.

 7. Jag säger som jag brukar: Var är brudarna? Varför tycks denna typ av bloggande vara en så fruktansvärt enkönad (läs: manlig) verksamhet? Det gäller både medverkande bloggskribenter och kommenterande läsare. Skulle inte ni, debattglada herrar, kunna ägna denna fråga en smula uppmärksamhet? Har det månne med ämnesvalet att göra eller med själva debattstilen? Och vad gör damerna medan herrarna sitter fastklistrade vid sina skärmar och läser eller författar egna blogginlägg och kommentarer? Läser damerna möjligen de böcker de debatterande herrarna aldrig får tid att läsa (exempelvis Elena Ferrantes fantastiska romansvit från Neapel!) eftersom livet på nätet tar så oerhört mycket tid? Eller spelar damerna fiol eller är ute och tar stärkande promenader eller umgås med familjen IRL (eller vad jag nu ska dra till med)? Eller sitter damerna förskansade bakom prasslande dagstidningar övertygade om att viktiga angelägenheter avhandlas bäst på papper?

  Jag ser den manliga slagsidan som ett problem. Vad anser herrarna? Och eventuella kvinnliga läsare av denna blogg?

 8. Arne Nilsson skriver:

  Ibland får jag för mig att det är dags för 40-talisterna att checka ut. En del av oss kanske gör det genom att skriva på denna blogg.

 9. Bo Persson skriver:

  Ja, det är väl bra att jinge.se finns. Men samtidigt är jag skeptisk. Är nämligen inte dess antiimperialism väldigt ideologiskt färgad. Och är inte FiB/K:s det också idag. Så visst är det lite paradoxalt att jinge.se och FiB/K nu råkat i luven på varandra. Samtidigt som man frågar sig vem som nu skall försvara den icke ideologiska antiimperialism som fram till idag varit FiB/K:s kännemärke. Blir det lindelof.nu?

 10. Knut Lindelöf skriver:

  En god vän skrev på facebook nu vid årsskiftet: “Jag tror att omtanke och medmänsklighet är vägen framåt för en bättre värld…” och ville att man skulle hålla med om detta och sprida det till så många som möjligt… Klart man håller med om det, men något tar ändå emot, skaver, signalerar pekoral… Att sprida plattityder och hötorgskonst och tro att det ska vara till någon nytta är i mina ögon självbedrägeri. Jag “delar” inte, trots att jag gillar personen ifråga.

  Jag är helt säker på att Margareta Zetterström pekar på ett stort problem, kanske inte främst för denna blogg, utan för engagemanget för allas vår framtid – varken mer eller mindre. För ett sådant engagemang – av många människor tillsammans – krävs utbyte av tankar, men också en glödande vilja att gå till rätta med osanning, orättvisor, hyckleri, förtryck och krig.

  En brist för hela detta engagerade kulturliv – är att det håller på att könssegregeras. Kvinnor flockas för sig och män för sig i kotterier. Vi är på väg tillbaka till 1800-talet med herrklubbar och husmorsföreningar.

  För en tid sedan bad jag en radikal antimperialistisk flicka att skriva på bloggen. Men hon ville inte synas i mitt bloggsammanhang, eftersom det skulle försvåra hennes kontakter med andra vänsterpolitiska ungdomar. Vad är det som håller på att ske? Tidigare (70-talet) var det en självklarhet att kultur och politik på vänsterkanten var “könsneutral”. Ska försöka återkomma till detta, men för det krävs lite mer eftertanke. Men frågan är: Är det mitt sätt att redigera och de ämnen som tas upp som bara drar till sig män? Eller är det något annat?

  Men först vore jag mycket tacksam om t ex Margareta Zetterström eller någon annan ville utveckla sina tankar om det här i ett särskilt blogginlägg.

 11. Bo Persson skriver:

  Den första januari frågade jag på den här tråden vem som nu skall stå upp för den icke ideologiska antiimperialismen, när uppenbarligen FiB/K inte längre tänker göra det. Samma dag kom som ett brev på posten ett försvar för denna antiimperialism – som ju också kan kallas ett försvar för den westfaliska staten – på alliansfriheten.se.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.