Bloomberg manipulerar finansmarknaden i Ukrainakrisens spår

Michael Bloomberg (Foto: Wikipedia)

”BLOOMBERG NEWS KÖRDE en falsk nyhetsrubrik, ’Ryssland invaderar Ukraina’, i 24 minuter i fredags. Här kommer den ännu oberättade historien.”

Det var en rubrik från en webbsida som skickades mig från en okänd läsare. Jag blev nyfiken och försökte förstå. Men vad är egentligen Bloomberg?

Man hör namnet i olika nyhetssändningar, alltid i samband med ekonomi- eller finansnyheter. Men vad är egentligen Bloomberg? På Wikipedia får jag fram att det är en megaconcern med över 20.000 anställda runt om i världen och huvudkontor på Manhattan. Företaget bildades 1981 av Michael Bloomberg. De tillhandahåller (säljer) finansiella tjänster och digital mjukvara för analys av finansmarknadens alla irrgångar. Av detta ska man tänka att de är bäst i världen på att hjälpa finansavdelningar och traders att inte satsa fel, utan att varje dag se till att man bara blir rikare än man var igår. Detta har gjort Michael Bloomberg till mångmiljardär.

Bloombergs verkliga kassako är Bloomberg News, som världens alla traders förstås betalar en massa pengar för att få ta del av. Deras största kunder för sin ”exklusiva dataterminal” inbegriper bland annat Wall Streets megabank JPMorgan Chase, som alltså får sina insidertips från Bloomberg News. Den som till exempel först får reda på ett nytt storkrig kan tjäna storkovan på ett par minuter genom att sälja dyrt eller köpa billigt, innan kurserna dramatiskt ändras p g a krigsutbrottet – innan nyheten når den bredare offentligheten.

I fredags skickade Bloomberg News ut rubriken ”Russia Invades Ukraine”, som låg ute i 24 minuter. Under dessa 24 minuter omsattes astronomiska belopp – alltså på grund av denna falska nyhetsrubrik. Vips vann några ett antal miljarder medan andra förlorade lika många miljarder.

Ansvariga på Bloomberg beklagar ”misstaget” och förklarar det med att man har förberedda rubriker som man antar ska bli sanna och att denna slapp iväg av misstag. Man lovar att undersöka fallet.

Till sist, Bloomberg LP (moderbolaget) har också sedan 2010 organiserat lobbyingarbete mot regeringar där det kan vara lönsamt. Sedan 2010 har de satsat 6,2 miljoner dollar på lobbying i frågor som kan få negativ inverkan på vinsterna från sin ”Data Terminal and trading platform”, som alltså sprids med Bloomberg News. Bloomberg tillhandahåller alltså djupt korrumperad nyhetsrapportering från Wall Street.

Så lärde vi oss något lite extra om hur det fungerar i finansvärlden.

... är läst 483 gånger!

  1 kommentar for “Bloomberg manipulerar finansmarknaden i Ukrainakrisens spår

  1. Magnus Berg skriver:

    När Michael Bloomberg suttit sina två mandatperioder som borgmästare i New York, vilket var den maximala tid man får sitta, genomförde han en utökning till tre mandatperioder och lyckades vinna valet och sitta även denna tredje mandatperiod.

    Vi känner alla till vilket ramaskri som utbrutit i mainstreammedia när statsöverhuvuden som inte stått under USA:s förmynderi utökat sin möjlighet att bli omvald, men när Michael Bloomberg gjorde det var det tyst. Då passade galoscherna.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.