BLUFFAR BILLSTRÖM I TV4, ELLER HAR HAN INTE LÄST DCA-AVTALET?

3
363

Tobias Billström intervjuades i TV4 från Washington på fredagen efter Natointrädet och fick då frågan: Kan det bli aktuellt med amerikanska baser på svensk mark?

Billström: ”Vi kommer inte att ha permanenta baser på svenskt territorium och det verkar inte heller finnas något intresse för det från t ex USA:s sida. Vi kommer att upprätta ett DCA-avtal, som nu ska beslutas i riksdagen, d v s ett samarbetsavtal med USA, Defence Cooperation Agreement, och det kommer att innehålla regleringen av amerikansk närvaro i Sverige. Men inga permanenta baser.”

Men, i avtalets artikel 3 framgår att styrkorna ges tillgång till 17 befintliga baser för ”obehindrad” användning. Dessa baser ska parterna ha ”gemensam tillgång till och gemensamt få använda”. Delar av dessa baser kan parterna fastställa att ”endast amerikanska styrkor” ska få tillgång till och använda. Sådana exklusiva områden aktualiseras bland annat vid utbyggnader särskilt anpassade till USA:s ”behov”.

Har Billström inte läst avtalet?

Föregående artikelI huvet på en gammal gubbe
Nästa artikelNAMNINSAMLING MED KRAV PÅ FOLKOMRÖSTNING OM DCA-AVTALET

3 KOMMENTARER

 1. Vad högdjuren ”säger” spelar ingen roll, vet vi från tidigare, det är det som står skrivet, som är det som gäller.

  Billström vill uppenbarligen undvika kriktik och blåljuger därför på typiskt politikersätt. Om 10 år har alla glömt vad ha sa.

 2. Det är klart att Billström läst DCA-avtalet ner i bisatser och det finstilta. Samt köpt hela paketet samman med resten av SD-regimen, plus S och C. Lika klart synes det mig att B – som Dennis N fy påpekar – inte vill oroa invånarna på de 17 utpekade orterna i och för undvikande av folkliga protester. I rådande dystra läge kan förhandsförråd av icke-neuklinär typ vara till nöds acceptabel, men bara under svensk rådighet. Dvs att beslutsrätten om dess ev användande ligger under svensk beslutsrätt. Men, det kommer inte att ske.

  Här på Gotland kommer Tofta skjutfält söder om Visby bli en Natobas för landstridskrafter, liksom även Bunge flygfält på norr för stridsflyg och helikoptrar (man har provlandat JAS och det fungerade). Förlängs landningsbanan med 1000 meter kan snart sagt vad som helst landa där. Därtill kommer Fårösund åter att bli en marinbas då mycket av den gamla infrastrukturen är kvar efter KA3. Plus marinhamnen som redan är i försvarets ägo efter ett par märkliga turer.

  Om sådär 3-5 år kommer de som köpt eller låtit bygga bostäder på det tämligen stora KA3-området få sina fastigheter exproprierade då svensk och Natomilitär kommer att befolka området. Nato-personal, militär som civil, kommer därtill att ha en mycket långt gången exterriotalrätt som gör dem helt immuna i förhållande till svensk lagstiftning. Begår någon brottsliga handlingar utanför basen faller de under amerikansk lag eller tysk, fransk osv. Då har svensk polis bara att artigt eskortera vederbörande till basen för vidare hantering där.

  Allt detta – och troligen mer – lär inte göra gotlänningarna direkt överförtjusta över tid. Vi kommer antagligen med tiden att känna oss som en slags civil gisslan i makter utanför vår kontroll. Inget kul alls!

 3. Hade det ändå varit så att brott i anslutning till de amerikanska baserna hade dömts enligt amerikansk lag med allt vi sett på film med jury, advokater o s v så hade det varit bra jämfört med hur det kommer att se ut i verkligheten. Istället kommer brottslingen att dömas enligt ”Uniform Code of Military Justice” d v s av militärens egen rättsskipning där ytterst ansvarigt befäl dömer.

  DoD Victim and Witness Assistance

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.