suckers_520
Grillkolskrift i ett vindskydd vid Assjösjön

”Han började med att konstatera att avregleringen av etermedia i slutet av åttiotalet hade givit upphov till deras nuvarande situation. När dammluckan väl hade öppnats på politikernas order hade landet på bara några år dränkts i en informationsflod utan dess like. Alla dessa tusen och åter tusen nya sändningstimmar i radio och teve (för att inte tala om internet som inte av en slump föddes samtidigt) måste ju fyllas med något. Och inte bara fyllas, de olika formaten måste ju också synas och märkas för att dra åt sig reklampengar och publik. Så påbörjades den negativa spiralen rakt ner i det offentliga helvetet. Ingenting var längre heligt. Ingenting var längre privat. För att märkas måste aktörerna på samma gång vara högljudda och intimiserande, provocerande och bevekande. I detta vulkaniskt inflatoriska mediauniversum gick allt finstilt under. Vad som fanns kvar var en gigantisk exhibitionistisk dumhetsdyrkan, klonade åsikter, etik i upplösning; en djupt degenererad värld.”

Visst är det välformulerat? Pessimistiskt ja, men ganska sanningsenligt. Det står på sidan 367 i pocketutgåvan, men vem är författaren, och vad heter boken?

Bloggportalen Intressant Andra bloggar om: ,

Föregående artikelDaniels leende
Nästa artikelDilsa, Sverige och Israel
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

  1. Çitatet är hämtat från Carl-Johan Vallgrens roman Kunzelmann & Kunzelmann. Och det kunde jag få fram trots att jag inte läst denna bok. Jag bara googlade och så kom det upp på skärmen. Så internet har även goda sidor. Sådant som tidigare tog dagar och veckor att leta fram kan man nu ofta komma åt bara genom en knapptryckning.

    Samtidigt ligger det mycket i Vallgrens beskrivning. Så svår och mångtydig är verkligheten. Och vem känner sig inte, innerst inne, som en pessimist och dysterkvist, speciellt nu efter de rojalistiska och fördummande medieorgierna i samband med kronprinsessbröllopet?

    Men om man då tar och läser boken Jämlikhetsanden får man ett annat perspektiv och, faktiskt, en stabil grund för politisk optimism.

  2. Nej, hela boken finns naturligtvis inte på nätet. Men jag googlade på ”en djupt degenererad värld” och fick napp direkt. Blev hänvisad till en artikel i DN där just den passagen citerades. Så använt med förnuft kan nätet vara rätt så bra.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.