Bonnier försökte begränsa yttrandefriheten

Elisabet Borsiin Bonnier

Donald Boström skrev en artikel i Aftonbladet 2009-08-17 där han framförde starka misstankar om att palestinska döda unga män pundras på organ för att olagligt tillgodose den illegala marknaden av mänskliga organ för transplantation. Boström bevittnade själv 1992 hur en död, obducerad ung paletinsk pojke begravdes under märkliga omständigheter.

Istället för att förklara bakgrunden till det Boström och andra bevittnat går israeliska regeringen till angrepp mot Sverige för publiceringen. Det var kanske inte så oväntat.

Värre är dock vad Svensk Israel-Information skriver 2009-08-19:

“Sveriges ambassadör tar avstånd från Aftonbladets artikel om organhandel.” Ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier i Tel Aviv uttalar att “Artikeln i den svenska dagstidningen Aftonbladet är chockerande och motbjudande för oss svenskar, liksom för israeliska invånare. Vi delar den bestörtning som representanter för den israeliska regeringen, media och den israeliska allmänheten uttryckt. Denna ambassad kan bara tydligt ta avstånd från det.”

Israels ambassadör i Sverige meddelade senare att han tar uttalandet för Sveriges officiella ståndpunkt.

Nu blir det problem. Yttrande- och tryckfriheten innebär att tidningar får uttrycka sig fritt utan inblandning från myndigheter. Det betyder att Ambassadör E B Bonnier försökt begränsa yttrandefriheten och därmed ägnat sig åt ministerstyre. Hon måste därför bytas ut.

Att hon heter Bonnier är säkert en slump. Att hävda något annat skulle omedelbart leda till beskyllningar om att denna blogg är antisemitisk.

Uppgifter hämtade också ur SvD 2009-08-19.

Andra bloggar om: ,

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.