Borg-Keynes_520

Lyssnade en stund på riksdagsdebatten om vårbudgeten idag. Alla sysslar nu med valfiske, så ingen är egentligen mer trovärdig än den andra i den såpan. Så tvingas man då lyssna förbi valfiskarna och se om det då finns något kvar.

Jag kan då konstatera att Anders Borg är den som bäst talar för en socialdemokratisk arbetslinje i blandekonomisk anda och till och med utger sig att föra keynesiansk politik samt vilja motverka klyftor och skapa sammanhållning. Han har ännu inte kallat det folkhemspolitik. Men det kommer säkert snart. Att Reinfeldt och Borg tidigare företrädde en folkfientlig nyliberal ekonomisk linje, där marknaden skulle lösa alla problem, är faktiskt historia. Nu har de förstått att en folkhemspolitisk (socialdemokratisk) arbetslinje är ett vinnande koncept.

Därför får Thomas Östros och oppositionen problem. De kan ju inte säga samma sak, utan Östros tvingas låta upprörd och påstå att Borg bluffar och skönmålar, att det är förra sosseregeringens förtjänst att ekonomin är så stark och att alliansen har dolda syften och att de bara gynnar de rika. Det klingar tomt och ihåligt i mina öron, särskilt med tanke på vilken politik Persson och Östros förde senast det begav sig.

I mitt bakhuvudet spökar också Perssonregeringens utrikespolitik, försvarspolitik och skolpolitik. De var knappast mindre dåliga än de vi nu har. Jag skulle så gärna vilja tro på Mona Sahlin och Maria Wetterstrand som regeringsbildare efter nästa val. Men jag tvekar. Om de lovade att dra oss ut ur Afghanistan åtminstone. Om de lovade att hålla oss utanför NATO. Men det kommer dom inte att göra. De är redan för insyltade. Jag är rädd för att de som tänker riktigt socialdemokratiskt kommer att rösta på Reinfeldt och Borg i september.

______________
Artiklar om vårbudgeten: Expressen 1, Expressen 2, Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter 1, Dagenss Nyheter 2, Dagens Nyheter 3Svenska Dagbladet

Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelSvårt att skriva bok
Nästa artikelGrattis Tomas!
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. Du tänker ungefär som jag om Borg. Det enda problemet jag har med honom är om han ljuger när han säger det han säger. Huruvida han ljuger eller inte går inte att med säkerhet fastställa. De närmaste månaderna kommer att osa av valfläsk från båda sidor, vilket i princip gör det omöjligt att se bortom dimman.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.