Voltaire tränger på

voltaire_300Förnuftet tränger sig nu fram. I UNT 2009-01-25 skriver sju medlemmar i Svenska Pugwash bland annat:

“Räknat i antal döda har den israeliska armén lämnat efter sig hundrafalt fler än de förluster de själva lidit.  Israelerna hänvisar ständigt till att de angripits av Hamas och därför har rätt att försvara sig. Det är riktigt, men inte med vilka medel som helst. Varför går man in med artilleri och stridsvagnar mot löst sammanhållna grupper av motståndsmän? Hamasraketerna skulle kunna bekämpas med luftvärn.  Även om Hamas metoder är oacceptabla, kan de ses som uttryck för desperationen hos en motståndsrörelse.”

Artiklförfattarna är mycket nära att lägga hela ansvaret för Gazakriget på Israel och därmed anlägga ett konstruktivt perspektiv på vad som nu måste ske; dra Israel inför någon slags internationellt och folkrättsligt legitimerad domstol.

I Göteborgs-Posten är förhållandena ännu värre. Där har chefredaktören Peter Hjörne satt munkavle på journalisten Gert Gelotte, som rest i Palestina, börjat se sanningen och skriva om den i GP. Gunnar Bergdahl skriver i Helsingborgs Dagblad 09-01-25 i sann liberal anda om saken:

“Peter Hjörne, jag ogillar verkligen din åsikt och ditt blinda stöd för Israels aggression. Men skulle du en dag bli tystad i Göteborgs-Posten lovar jag att kämpa för att du kan publicera dig i Helsingborgs Dagblad!”

Med tanke på UNT:s väldokumenterade enögdhet i Palestinakonflikten blir det intessant att se om Israels advokater släpps in med ett motinlägg. På GP lär kampen om Voltaies principer fortsätta.

Läs vad andra bloggar skriver om: , , , , , , , , , ,

  2 kommentarer for “Voltaire tränger på

  1. dan kotka skriver:

    Jag vänder mig mot din syn på Hamas. Hamas är en organisation vald av folket. H har en militär del som har rätt att göra motstånd på det sätt H tycker det är lämpligt. De raketer som H skjuter mot israel är i propagandasyfte och har dödat endast 5-8 israeler under 8 år. Palestinerna som befinner sig i Gaza har varit satta under blockad (krigshandling) under en lägre tid för att svälta ut befolkningen innan bomberna började falla. Iraks befolknig var likadant utsatta innan USAs bomber föll 2003. Nåväl palestinerna är utsatta för etnisk rensning sedan 1948 och har rätt att göra motsånd mot en kolonialmakt/kolonialuppgörelse i FN 1948, på det sätt palestinerna tycker är lämpligt. Israels krigsmaskin är en den värsta i världen, Hamas kan på intet sätt mäta sina raketer med Israels effektiva vapen inklusive fosforbomber. Israel gör sig skyldig till brott mot mänskligheten. Inte palestinerna som försvarar sig.

  2. Knut Lindelöf skriver:

    Jag citerar folk som håller på att sakta svänga från Iasraelkramande till balans för att förmodligen snart hamna i tydlig Israelkritik. Pugwash är ett exempel. Idén om luftvärn mot Kassam är deras och inte min. Ännu ett exempel finns i söndagens UNT, där den tills nu trogne Israelförsvararen Håkan Holmberg resonerar genom att börja ifrågasätta “tvåstatslösningen”. Det är så här det börjar när oförsvarbara bastioner börjar vika.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.