bragebacken1_520

I min morfars fotoarkiv fann jag bilder från en backhoppningstävling 1904 i Slottsskogen i Göteborg. Man ser på hattgubbarna att det här var en stor tilldragelse. På en motionspromenad förra veckan fann jag till slut den så kallade Bragebacken längst söderut mot den klassiska Slottsskogsvallen. Jag tog bilder för att jämföra med morfars.

Backhoppning var en helt ny och mycket populär och publikdragande idrott. 1901 hölls den första tävlingen i ”backlöpning” i Göteborg i en provisorisk backe i Landalabergen. I mars 1902 invigdes Bragebacken. I Göteborgs Morgonpost kunde man dagen efter läsa:

”Ute i Slottsskogen låg snön i går hvit och grann. Täta folkmassor drogo dit, alla med backen som mål. På huvudvägarna ilade slädeckipagen fram under bjällerklang. Bärgshöjderna rundt om den nya skidbacken togos i besittning av skådelystna och nere på den stora åskådarplatsen böljade väldiga skaror. Det har nog aldrig varit så mycket folk samlat i Slottsskogen en vinterdag. Men så har ju vinteridrotten i en hast blifvit utomordentligt populär i Göteborg.  … Starten blåste startsignalen, musiken spelade upp, den förste skidlöparen tog fart utför backen, flög över stupet i ett huj — paff! — skidorna dunsade i backen och så bar det iväg utför och mellan de applåderande åskådarne. I denna täfling för göteborgare togs första priset af hr Albrecht Beck, GIF, före Einar Moe, GIF.”

Bragebacken blev snart för liten och snötillgången var dålig redan då. ”Backlöpningen” flyttade till Hindås. Men till den stora Göteborgsutställningen 1923 byggdes backen om. Arbetslösheten gjorde det möjligt att utföra projektet som så kallat nödhjälpsarbete. Så växte en ny skapelse fram i nationalromantisk stil med läktare och torn i granitblock och järnsmide. Imponerande, men sällan använt för backhoppning. Numera ingår delar av backen som en del i frisbeegolfbanan.

bragebacken_2009_520


Andra bloggar om: Intressant, , , ,

Föregående artikelTragedin i Strömsund
Nästa artikelGuillou har förtjänat sin stora publik
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.