Glada barnVi är några på vänsterkanten som i skolpolitiken sprattlat emot så gott vi kunnat de senaste 30 åren. Det har ofta känts ensamt och tungt att stå emot den enade fronten av moderater, folkpartister, centerpartister, socialdemokrater och vänsterpartister. Glöm inte att de i stor enighet genomförde Lgr 80, ett slags all time high i skoletablissemangets flumrace. En kulturkonservativ höger var de enda som förstod vad vi sa på den tiden.

Folkpartiet var tidigast ute med en omsvängning i skolpolitiken. Jan Björklund var länge ensam om en konsekvent linje, som nu givit hela högeralliansen en framgångsrik antiflumpolitik. Han får alltid sista ordet och avrundar elegant med en släng mot 30 års socialdemokratiskt skolflum. Marken är plöjd och han skördar för fullt.

I DN 2008-04-07 skriver Haninge kommuns ledande skoltrojka (en skolchef, en socialdemokrat och en moderat) om hur man dramatiskt lyckats höja kunskapsnivån med hjälp av effektiv kunskapskontroll och betygsliknande omdömen. Det fantastiska är inte att kunskapskontroll och betyg fungerar (det har de flesta vetat hela tiden), utan det märkvärdiga är att man i Haninge kommun, efter 30 års skolflum, lyckats genomföra en pedagogiskt klok politik, tillämpat den under flera år, så att man nu kan visa på resultat. Det är alltså inte bara en (1) bra skola det gäller, utan en hel kommun. Ibland blir man lite uppmuntrad även av skolnyheter.

Hade jag haft barn i skolåldern hade jag flyttat från Uppsala till Haninge kommun. Det är nu bara att avskaffa friskolesystemet och genomföra Haningemodellen i hela landet.

Föregående artikelVarifrån kommer skolvåldet?
Nästa artikelFördärvet för barn
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Kommentera gärna, håll god ton, för- och efternamn krävs!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.