Noterat omkring kl 11.

”Kärnan i den här frågan är att marknadshyror innebär att rätten till kollektiv förhandling av hyran försvinner. Det betyder att den enskilda hyresgästen ställs ensam mot fastighetsägaren och hans organisationer. Då är man chanslös som hyresgäst. Det är det som är systemskiftet. Och resultatet är förstås höjda hyror.”

Så sa Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, på sin presskonferens i tisdags, och det är precis vad det handlar om i just den här frågan. Genom att skrämma med en eventuellt kommande högerregering med SD i sitt regeringsunderlag har man i tre år lyckats trixa sig fram med MP, C och L (det bräckliga fundamentet; ”SD måste till varje pris stoppas” och nöta på den återstående välfärden.

Alla diskussioner om teknikaliteter nu tjänar endast att blanda bort korten och sätta fokus på det ”bräckliga fundamentet” som huvudproblemet i svensk politik. Så är det inte. Det ”bräckliga fundamentet” med S i spetsen är ett minst lika stort problem. De håller på att orsaka en politisk katastrof i Sverige. Äntligen vågar en vänsterpolitiker se till huvudfrågan och försöka sätta en käpp i hjulet för fortsatt marknadisering av den svenska välfärden. Det är den enda vägen framåt; att visa att vänstern står på de mindre bemedlades sida.

Alltså stå på dig Nooshi Dagostar!

I skrivande stund är det oklart hur M och KD kommer att reagera. Kommer de att rösta för eller emot regeringen? De våndas just nu över att kanske tvingas stå för sina ord, efter att V och SD tvingat fram en misstroendeförklaring mot regeringen Löfven. Kanske tvingas ett extraval fram. Vi får se…


Tillägg kl 20:15

Nu har SD inlämnat en misstroendeförklaring och både M och KD deklarerat att de kommer att rösta ner Löfvenregeringen. Det betyder att Löfven måste välja nyval eller att avgå – och därmed överlämna bollen till talmannen.

Vi är då – efter nästan tre år – tillbaka i den regeringsbildningskris som varade i tre månader vintern 2019 efter valet i september 2018. Vi ser nu resultatet av ett då ansvarslöst agerande från S, MP, C, L och V, som inte insåg att riksdagen faktiskt fått en högermajoritet. På grund av dessa skygglappar, med detta osunda så kallade januariavtal som följd, var det klart att förr eller senare skulle det hela spricka. C har kunnat tvinga fram sin politik, som ju i mycket är en högerpolitik! Via S-MP-regeringen! Det har haft förödande konsekvenser för väljarnas (folkets) förtroendet för hela riksdagsarbetet och därmed för demokratin.

Ännu en aspekt är att regeringen haft vänstern (i bredaste mening, även V alltså) med sig – för att på alla sätt hindra SD från inflytande. Detta har skadat vänstern, inte bara Vänsterpartiet, utan många andra vänstersinnade som i tre år käbblat inbördes om vad som är viktigast, att med alla medel stoppa SD, eller om det finns annat som är viktigare. Här på bloggen har diskussionens vågor ibland gått höga om just detta. Jag hör till dem som menar att det politiskt ärligaste och demokratiskt klokaste hade varit om M och KD fått bilda regering (med stöd av SD) redan i januari 2019. Då hade svensk vänster varit betydligt bättre rustad för att vinna valet 2022. Men nu ser det ännu mörkare ut.

Att V nu bestämt sig för att i elfte timmen lyfta bort sitt förtroende från S-regeringen är ett litet men viktigt steg framåt. Jag skulle till och med vilja kalla det att ta ansvar för Sverige och visa respekt för väljarna.

Föregående artikelGumman i näverskorna
Nästa artikelEn hedersman med rötter bland de kämpande pionjärerna
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

13 KOMMENTARER

 1. EU-anslutningen har gjort att Sverige snart hamnar på sopberget! Oavsett politisk färg kommer den regering som styr vårt land plocka befolkningen på pengar.

  Sveriges barn och kanske barnbarn, får förmodligen betala de utgifter av alla de slag, som EU:s skattesmitare, som idag medvetet styr Sverige på torra land. Precis vad som hände det enorma lastfartyget tidigare i Suezkanalen, för den som minns?

 2. Förhoppningsvis förstår väljarna faran och sluter upp bakom Vänsterpartiets reaktion mot marknaden hjärtlösa framfart som under lång tid profiterar på vårt gemensamma grundfundament i välfärdsbygget. Ett systemskifte som vi tillåtit fortgå där ingen har ägt modet att sätta ned foten.

  Så detta med marknadshyror – om det införs – är sista spiken i kistan och systemskiftet är fullbordat. En kollektiv förlust som blir mycket svår att hämta hem.

  Så jag hoppas att detta som händer sätter igång en allmän folklig reaktion och debatt i fråga ”vart är vi på väg”. Och där måste facket, Hyresgästföreningen och andra folkrörelser med hjärtat till vänster verka som pådrivande opinionsbildare.

 3. Morgan Johansson sade i presskonferens inför folket och tidningsjournalister: ”Vår dörr står alltid öppen för samtal med Vänsterpartiet.” Samtal??? Det är en enorm skillnad på samtal och förhandling!

  Dagostar har genomskådat Morgan Johanssons taktik att med Vänsterpartiet endast ha samtal.

  Denna taktik från Morgan Johansson att förminska Vänsterpartiet med endast pladder istället för förhandling är en arrogant hållning. Sossepartiet är ute på hal is!

 4. ”Dagostar har genomskådat Morgan Johanssons taktik att med Vänsterpartiet endast ha samtal.” Så är det kanske. Men i slutändan är det ändå Vänsterpartiets handlande som kommer att vara avgörande för vad ”genomskådandet” står för.

 5. Men om regeringen Löfven faller och M, KD och SD tar över slipper vi marknadshyror då?

  Om den nya regeringen lägger förslag om marknadshyror skall V hota med misstroende mot nya regeringen också.

  För mig verkar det som att vi får marknadshyror oavsett vilka som sitter vid makten.

 6. Efter dagens lördagsintervju med Morgan Johansson blir jag än mer övertygad om att V mest kommer att få höra ”De som gynnade SD”. I denna fråga, som i så många andra, är det viktiga inte vad en någorlunda korrekt beskrivning är, utan vems som blir dominerande. Men det är bara ett försök till bedömning i sommarvärmen. Nu kl 17 har jag 31 grader ute och 28 inne; inge bra för min hjärna.

 7. Tommy S!
  Men, plötsligt har vi en situation där ett politiskt parti i riksdagen faktiskt står för något annat än destruktiv nyliberalism. Blir det extraval så vet väljarna att V är emot marknadsextremism i hyressättningen och då finns den demokratiska möjligheten att lägga sin röst för det. V agerar här rakryggat och demokratiskt för en gångs skull.

  Det ”normala” politiska rävspelet bakom kulisserna lämnar oss väljare utanför, men nu kanske vi får chansen att vara med, iallafall i den här frågan.

  I övrigt spelar det ju ingen roll vem som har makten, det politiska utfallet blir ju alltid desamma iallafall, så pratet om kris är rent löjeväckande.

 8. Men enkel logik säger att det inte finns någon majoritet som är emot marknadshyror. Idag har Löfvens lagt ansvaret på hyresförhandlarna, men de 44 punkterna i Januariavtalet finns kvar. Det är hedervärt av V att sätta ned foten, men att dom är emot marknadslösningar köper jag inte.

  Den största revolutionen i Sverige inträffade när alla partier, inklusive V, röstade för att släppa in marknaden i kommunal verksamhet våren 1991.

  Läs Baklängesrevolutionen av Margareta Norlin.

 9. Tommy S!
  Nej, visst har du rätt, men marknadshyror är dom emot och får vi ett extraval där den frågan blir central, så skulle det kunna vara en vitamininjektion i den svenska debatten. En klassfråga skulle då diskuteras inför ett svenskt val och när hände det senast?

  Dessvärre misstänker jag att dom kommer att lägga sig även den här gången, men vi får se.

 10. Jag skrev i ett tidigare inlägg att januariavtalet hade 44 punkter, det var fel, det finns 73. Kan någon visa var man hittar alla 73 punkterna
  någonstans. Det finns säkert en massa förslag utöver marknadshyror bland dessa som är tveksamma.

 11. Om V också går emot ”Big-Pharma”, så kommer de att skörda många nya röster.

 12. Tack Knut!
  Kort och enkelt tänker jag så här.
  Som politiker och eventuell regerings-representant, bör Nooshi och partiet också övertänka avtal med medicin-Jättarna.

  För då det begav sig, 2008-9, när svininfluensan basunerades ut, visar det sig, från en artikel i SvD, att regeringen villkorslöst bundit sig till ett avtal relaterat till WHO’s kriterier gällande pandemi.

  Då således denna FN-institution deklarerar pandemi, efter märk väl nya kriterier, då har den Svenska regeringen förbundit sig, att köpa avtalats antal vaccindoser, i detta fall vaccinet Pandemrix, från GlaxoSmithKline.

  Processen beskrivs väl i artikeln från 2012-02-11, författad av Matilda E Hanson och Inger Atterstam.

  Det rör sig om mycket stora belopp, som skattebetalarna naturligtvis i slutändan får stå för. Trots vår extrema beredvillighet då, att vaccinera sig, blev tydligen en stor mängd över, vilken kräver förvaring, och vad sedan följer förtäljer inte historien. Ytterligare kostnad kan tänka.

  Nåväl, jag menar att om dylika affärer och förslag från ”Big-Pharma”, lyfts fram och synas bättre, kan skattebetalarna befrias från dylika fadäser.

  Tydligen gjorde Danmark den gången ett mer nedskalat riktat val, föredömligt nog.

  Övriga följder av vaccineringen, jag tänker på narcolepsi, är naturligtvis något som bör nämnas.
  Artikeln nämner detta, och det är bra, men kanske kände man inte till det då, för det var flera hundratal uti Europa som drabbades, innan bromsen slog till.

  Som folkvalda, bör politikerna värna medborgarna och deras välfärd på alla sätt, och vara ett skydd mot föregivet goda syften och så kallade filantropiska Institutioner, ty här döljer sig ofta en penning- och maktgirig ulv i fårakläder.

  Om nu befolkningen från politiskt håll, kan beredas kunskap om, först det ekonomiska svindleri vi redan en gång utsatts för, genom dessa avtal med ”Big-Pharma”, samt sedan från samma politiker få kunskap om det verkliga förhållandet gällande den s k pandemin, då kan jag tänka mig att många väljare såge detta som avgörande i ett val.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.