Nordiska motståndsrörelsen NMR demonstrerar i Göteborg idag söndag den 17 sept. (Bild: GP)

… och polisen har ingen avsikt att stoppa den. Att ingripa vore att provocera, säger de.

Göteborg och Västsverige har länge varit ett centrum för nazister. Vi känner alla till orter där nazipropagandan är stark och ett orimligt stort antal unga killar enrollerar sig eller åtminstone sympatiserar.

Senaste året har det inträffat flera allvarliga brott, med klart rasistiska eller fascistiska förtecken. Sprängning mot politiska motståndare. Bombattentat mot flyktingar. Anlagda bränder på flyktingförläggningar.

Nu är tre personer dömda till långa fängelsestraff, dock inte tillräckligt långa för de brott som begås, som enligt alla definitioner borde kallas för terrorism. Domarna vandrar nu vidare genom rättsapparaten.

Den person som enligt tingsrätten var den drivande bakom bombdåden är en ung man som tränats i Ukraina och bland annat lärt sig tillverka bomber. Utrustning för detta hittades i hans lägenhet.

Nu har anden släppts ur flaskan. Ytterligare påhejad av dem som protesterar mot en liten tidnings medverkan på Bokmässan och därmed gav nazisterna mer reklam än de någonsin vågat hoppas på. Nazisterna har fått tillstånd att demonstrera utanför Bokmässan den 30 sept.

Nu går de ännu längre. Helt utan tillstånd drar ett nazistiskt demonstrationståg genom centrala Göteborg idag söndagen 17 sept. Uniformerade och med tydliga nazistiska symboler.

Polisen valde att inte stoppa dem…

Under sommaren har en rad liknande demonstrationer ägt rum, dock i mindre skala.

Föregående artikelUTRIKESPOLITIK ÄR INTE SOM ANNAN POLITIK – EN FUNDERING
Nästa artikel1917 (nr 26) Skottlossning på Nevskij

8 KOMMENTARER

  1. Jo, jag känner till rättsläget. Man har i Sverige demonstrationsfrihet. Vietnamrörelsen demonstrerade i början utan tillstånd och kom som bekant i delo med polisen. Senare valde man att söka tillstånd för sina demonstrationer, vilket idag är en självklarhet för freds- och olika solidaritetsrörelser. Men, i det här fallet var det en uppenbar provokation – en maktdemonstration – för att skapa bråk. Hade marschen annonserats i förväg hade det självklart blivit motdemonstrationer och slagsmål. Det var detta polisen kunde ingripit på – anser jag. Det finns alltid ett utrymme för tolkning. Polisen hade fått stöd för detta. Ordningsmakten ska hålla ordning, annars kommer olika medborgarinitiativ att uppstå och agera. Tänk er att de varit 200 istället för 50… Det kommer de nog att vara den 30 september.

  2. För min del anser jag att polismyndigheten gjorde en korrekt och bra bedömning av läget. En relativt lugn demonstration utan något våldsamt förlopp den här gången.

    En framgång för alla parter inledningsvis oavsett hur det går med nästa fas. Nils Funcke har rätt när han säger att om det inte uppstår allvarliga ordningsstörningar så har även nassarna rätt att demonstrera utan tillstånd.

  3. Vem stal medieutrymmet? Jo, 50 nazister marscherade i formation nedför Avenyn till Gustav Adolfs torg på söndagen. Den stora demonstrationen med tusentals deltagare på lördagen mot Aurora 17 och mot medlemskap i Nato blev en liten lokalnyhet för Gbg. Det säger inget om rättslägen, men mycket om det politiska läget…

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.