Jan-Myrdal-89
Jan Myrdal i Uppsala, här bara 88 år.

Brexit gjorde mig verkligt glad. Den brittiska arbetarklassen, folket drog ner byxorna på de välbeställda och deras avlönade intellektuella.

Inte underligt att dessa nu runtom i media varnar för ”populism”. Ordet smögs in av liberaler och annat patrask i svenska språket i början på sextiotalet som ett ord för att ovanifrån skymfa sådana som i likhet med småfolket i the Populist Party, i Förenta staterna 1891 kräver demokratiska reformer, minskad arbetstid, kontroll av banker och inskränkning av monopolens makt.

Ja, jag vill verka för att Sverige snarast skall följa efter britterna och slippa ut ur EU. Ty som det nu är för oss sitter det en stackars fattig fan, en rom från Rumänien, utanför ICA Kvantum här i Varberg. Tigger. Sträcker ödmjukt fram handen. Vidrigt! Fy Fan!

tiggare

Jag ser på honom och vet att om vi inte lyckas ta Sverige loss sitter snart som tiggare i gathörnen inte bara romer från Balkan utan helt ädelsvenska underklassfigurer med rötter i Småland och Dalarna där. Röd näsa, ödmjuk hållning och framsträckt hand.
– Tack min herre!

Romer är inte av naturen ett folk skapat till tiggeri. Folk är dock inte rätt ord, och klass heller inte; de är en av de två stora kastorganisationerna i vår världsdel. Den andra var judarna. Kast är i sig inte pejorativt. Om det romska; språk, social tradition och trosföreställningar finns mycket att läsa in (låna på biblioteket förslagsvis, om romer under andra världskriget i Rumänien; Zaharia Stancu, Så länge elden brinner, Coeckelbergs 1974). Traditionellt hade de i de europeiska länderna en nisch i det ekonomiska systemet. Musik och dans naturligtvis men också hästhandel, kittelflickeri och liknande. Den uppgiften började upphöra och så kom kriget och massmorden. Men märk att efter kriget, i folkdemokratiernas – i och för sig haltande realsocialistiska system – integrerades romer med arbete och utbildning. För att skriva en sanning som anses otryckbar numera i Sverige: Ceacescus avrättning var dem ett socialt nederlag. Nu med såväl Rumänien som Sverige i EU sitter alltså denne romske man undergivet tiggande utanför ICA Kvantum i Varberg.

Om vi inte får ut Sverige ur denna eländets union sitter snart en småländsk tillvarons Pettersson bredvid honom. Som en bomsare.

Jag är dock inte ensam om att störas av tiggarskräpet som sitter i gathörn och utanför systembolaget. Såvitt jag ser på ledarsidor är särskilt de som tjänar på EU helt överens om att skräpet stör. Men överens på annat sätt. De vill inte komma ut ur EU. För dem är det bara att låta polisen sköta det. Till det är dessa avlönade. Inom EU har vi ju lag och förordning. Och den borgerliga lagen – som Anatole France påpekade – är helt rättfärdig då den förbjuder såväl den rike som den fattige att sova under broarna och tigga bröd.

Det är inte slumpen som föst in oss i EU. Den unionens alla friheter har behövts för tillväxtens skull. Det är bara att se på statistiken. För fåtalet pekar kurvan nästan rakt upp. EU är ett nypolitiskt förverkligande av Herren Jesu ord om Himmelens hemlighet (enligt gällande nya översättning Matt. 13:12):
– Ty den som har, han skall få och det i överflöd.
Att skräpet där vid ICA Kvantum och ute i förorten i denna process samtidigt slås ut och bort är också helt enligt Herrens ord:
– men den som inte har från honom skall tas också det han har.

Fast det farliga för herrskapets union är att skräpet kan bli bråkigt. Till att hålla det lugnt avlönas därför såväl demokrati-idkare som friaordsentreprenörer. Hyllade är de av sina likar men de är inte särskilt snygga vid närmare betraktande. Det räcker med att iaktta våra valda företrädare vilka lyckats så bra med sin karriär i demokrati och välfärd att de kunnat börja smörja kråset i Bryssel. Om de verkligen trott på vad de sade när de börjat klättringen har de nu längesedan anpassat sig. Hade de inte gjort det skulle de sparkats ut som obekväma. Deras sociala funktion där nere i Bryssel – oavsett politisk etikett – är nu de politiska horornas, att hålla sig framme och kunna vara till salu.

Det är inte konstigt. Inget att förvånas över. Jag undrar vad som hade skett med mig och min heder om jag försetts med några hundratusen i månaden. Mitt tänkande – och handlande – hade antagligen blivit därefter. Ty som ordspråket säger: ”Den Gud ger ett ämbete ger han också förstånd att sköta det.”

Detta är inte något jag just kommit på. Herrarna har alltid vetat det och handlat därefter. Redan för tvåtusentrehundrafemtionågonting år sedan påpekade Filip II av Makedonien att en åsna lastad med guld tar sig över de högsta fästningsmurar. Balzac skrev om det.

Boarroso3
José Manuel Durão Barroso – ex-maoist, via EU till Goldman Sachs

Låt mig hålla upp ett exempel! 1980 skulle en hel del aktiva i FIB/K – dock inte alla ty vi är ju en bred front – sett José Manuel Durão Barroso som kamrat. Han var framträdande marxist-leninist, en aktivist mot revisionismen, en maoist som hade verkat illegalt mot den portugisiska fascismen före revolutionen. En som då var ledande i det enade Partido Comunista dos Trabalhadores Portugueses (PCTP/MRPP). Men det året tog han sitt förnuft tillfånga i ett sig mycket lönsamt språng till det liberalkonservativa Partido Social Demokrata. Han belönades med två år som Portugals statsminister och tjänade sedan herrarna tio år i EU som Europeiska Kommissionens ordförande. Efter denna trogna tjänst har han nu belönats av sina klassmässiga uppdragsgivare med att investeringsjätten Goldman Sachs utsett honom till en deras högt betalda ”president utan särskilt affärsområde”.

Jag tycker naturligtvis spontant att han är en typisk fähund. Komme han på mitt mingel i morgon vet jag inte om jag skulle kunna hålla mig från att ge honom en stor fet loska rakt i fäjset. Fast kanske inte. Också jag är ekonomiskt beroende. Kanske vore jag alltför rädd för allmänna meningen och för massmediernas demokratiska opinion för att göra annat än smila inställsamt.

Men Brexit! Nu ska vi se till att också Sverige kommer loss och därmed hjälpa såväl oss som tiggaren där utanför ICA Kvantum att komma ut ur denna EU-förnedring.

Föregående artikelDen stora blåsningen (2)
Nästa artikelTuffare tag
Jan Myrdal
Jan Myrdal (1927–2020) behöver knappast någon presentation.

16 KOMMENTARER

 1. Grattis Jan och tack för ännu en skriftställning. Ja, tiggarna från Rumänien och Bulgarien har verkligen etablerat sig utanför ALLA affärer där jag bor (Söderhamn). Och visst ser jag också att en och annan svensk har satt sig där. Det kan bli bråk om marknadsandelarna vid ICA-Alen inom en snar framtid.

  Å andra sidan ser jag hur ensamkommande flyktingbarn svischar förbi dessa tiggare med sina nya ipads och läckra sneakers. Och de kreativa entreprenörerna i flyktingbranschen tjänar storkovan på kommunens tomma lägenheter, men de skattar på annan ort (om de ens skattar). Och däruppe har det rika politkerskrået hittat sina nischer av arbetsfria inkomster.

  Är det kanske snart dags att de som arbetar tar makten? Men då måste vi lämna EU har jag förstått.

 2. Leif!
  Jag kan lägga till att du fått uppleva samma sak om du inte flyttat till Söderhamn utan stannat kvar i Piteå.

  När pitepolitikerna i kommunfullmäktige i vintras erkände att det här nya tiggeriet är ett pris vi betalar för vårt medlemskap i EU, frågade jag i Piteå-Tidningen om det inte nu var dags för en ny folkomröstning. Något svar på den frågan fick jag dock inte.

 3. Ja, Myrdals fokus på tiggarna är en katastrofal missbedömning av honom. De sticker i ögonen, men som samhällsfenomen är det obetydligt. 4000-5000 tiggare är ett litet problem jämfört med den samhällsbelastning som den enorma invandringen fört med sig. Det är inte tiggare som skjuter, bränner bilar, och hotar ambulanspersonal. Det är inte tiggare som organiserar sig i kriminella nätverk och som uppvisar stor uppfinningsrikedom i konsten att dränera den svenska välfärdsmodellen. Myrdals kritik av EU skriver jag dock under på. Den fria rörligheten är grundfundamentet för att knäcka stater med välfärdsambitioner, typ Sverige. Människor som fritt får vandra mellan länder och konkurrera om jobb som inte finns leder till ett race mot botten. Talet om ”sänkta trösklar och införande av en marknad för låglönejobb är ett tecken i tiden. Vi närmar oss en amerikansk arbetsmarknad med stormsteg. Man behöver dock inte överdriva problemet. Den svenska vita välbeställda över- och medelklassen har aldrig varit större än i dag och har aldrig haft det bättre. Den växande underklassen får hanka sig fram så gott den kan. Vi skattebetalare håller den under armarna än så länge.

  Läget är bekymmersamt, men inte hopplöst.

 4. Tur för oss, som lever idag, att sådana bittra individer som Jan Myrdal inte kan leva om sitt liv.

  Världen behöver färre gränser, inte fler.

  Det verkliga bekymmret i världen, är att makten och härligheten, alltid berusar och korrumperar omdömet, oavsett hur ”god” man än tror sig vara.

 5. Myrdals beskrivning av tiggare som lismande och ödmjuka typer är grovt generaliserande och onödig. Det är mycket enkelt. EU:s fria rörlighet ger dem rätten att vistas här och bland dem finns alla möjliga olika individer. Det finns de som söker jobb och får provisoriska sådana. I princip är det dock helt utelutet att någon anställer romer idag i vårt land. Alltså tiggeri.

  Några skäl till att vi måste dra igång arbetet för ett utträde ur EU.

  1. Den fria rörligheten, inte för att romer sitter utanför ICA och tigger, utan för att det medför lönedumpning på den svenska arbetsmarknaden. Gå in och undersök en stor svensk byggarbetsplats, så kan men se eliten som arbetar enligt svenska kollektivavtal högst upp och därefter delas arbetarna in i olika kast, med helt andra villkor.

  2. Överstatligheten med alltfler politiska beslut som fattas utan att det förankrats i de nationella parlamenten. Det blir allt vanligare med EU vote only via europaparlamentet tex. kommer det omdiskuterade TTIP-avtalet att enbart röstas om inom EU (ett avtal som innehåller möjligheter för storföretag att stämma stater som tar politiska beslut som påverkar företagens vinster negativ).

  3. Regeringens nya asyllagstiftning är nu genomförd. Den innebär en övergång till tillfälliga uppehållstillstånd och minskad anhöriginvandring. Lagen gäller i tre år, men Gustav Fridolin yttrade sig att han gärna såg en återgång till det mer generösa systemet tidigare än så.

  Exakt samma meddelade EU:s kommissionär i asyl och migrationsfrågor Dimitros sitt förslag som ska gälla för samtliga medlemmar inom EU. Där finns en rad obehagliga inslag som går stick i stäv med den svenska regeringens inställning och det beslut man tagit i svensk riksdag.

  Vad är det då som gäller. Den nya svenska lagstiftningen är redan satt ur spel och kommissionärens lagförslag efter vanlig hantering blir det som bestämmer den framtida svenska asyl och migrationspoltiken.

  Ett tydligt och pedagogiskt exempel på att den politiska makten överhuvudtaget inte ligger hos våra nationella politiker eller i svenska riksdag.

  4. Det mest skrämmande är frånvaron av kraftiga reaktioner över det faktum att icke folkvalda kommissionärer har den absolut avgörande politiska makten inom EU.

  Den svenska kommissionären Cecilia Malmström är ett praktexempel på detta. I en intervju i Frankfurter Allgemeine Zeitung säger hon till de journalister hon träffar vid tillfället att hon har förstått att TTIP avtalet är mycket illa ansett hos stora grupper inom EU; befolkning men att hon bortser från det då ” my mandate is not from the people”.

  Vid en förfrågan av mig till min kollegor i vanligt svensk lärarrum vid en fikarast ställde jag frågan om de visste vem Cecilia Malmström var. Merparten visste inte vem hon var och de som visste menade att hon var svenska EU-politiker samt glädjande nog tre lärare som påpekad att hon var byråkrat dvs. kommissionär i handelsfrågor.

  Nå Myrdal! Hur mobilisera upproret mot det alt eländigare EU-dyngan? Hur ska vi komma ur skiten och åstadkomma SWEXIT. Du hinner med det också.

 6. Dennis N!
  Att i vår tid satsa på idén om en gränslös värld kan jag bara rekommendera den som inte har något mot att garanterat misslyckas.

 7. Jan M!
  Bara en nyfiken språkfråga: ”Som en bomsare” är ett uttryck jag inte tidigare sett eller hört på svenska, men jag flyttade utomlands för snart 30 år sedan. Är det besläktat med det ryska (sovjetiska) b.o.m.zh (?) d v s en förkortning för uteliggare och betyder ”utan permanent bostadsadress”, eller har uttrycket svenska rötter?

 8. Bomma = tigga

  Bomsare hörde jag i Göteborg när jag kom 1945. Föraktligt om en som tigger.

 9. Bo Z!
  Du framför falska och vilseledande påståenden om vad som dränerat den svenska välfärden. Under de två mandatperioderna 2006-2014 sänkte alliansen skatteintäkterna i vårt land med 980 miljarder kr. Bara under budgetåret 2016 saknas 187 miljarder kronor om vi utgår från den skattesats som fanns 2007. För dessa intäkter hade vi såväl kunnat ta hand om ännu fler flyktingar och rustat upp skola, vård och omsorg och ändå inte underbalansera statsbudgeten. Det är alltså inte den enorma invandring som orsakar den ekonomiska samhällsbelastning du nämner, utan sänkta skatter, beslut tagna i den svenska riksdagen. Du far helt enkelt med osanning.

  Du säger också att du skriver under på Myrdals kritik om EU och avslutar med att säga emot dig själv ”Läget är bekymmersamt, men inte hopplöst.”

  En rak fråga: Ska Sverige begära utträde ur EU? Vilka argument har du för detta? Eller för att stanna kvar. Redovisa gärna detta, själv hittar jag inga hållbara sakskäl alls för detta. Är det dags för att aktivt börja jobba för en ny folkomröstning?

  Bo P!

  Uppfattar att du menar att vi bör träda ur EU. Men du har väl fler argument än tiggare vid ICA. Dags för ny folkomröstning? Vad är skälen för att vi ska lämna? Eller stanna?

  Jan M!

  Du uttrycker dig väldigt försiktigt om att det är dags att komma ur denna EU-förnedring. Hur ska vi nu agera för att bygga den folkliga kraft som kan leda till en folkomröstning i frågan? Vad är skälen som gör att vi måste bryta oss ur denna europeiska byråkratstat som redan är ett faktum? För att lyckas med detta måste du bidra med det du är överlägset bäst på, överblick, struktur och sammanhang om EUs utveckling fram till nu och bidra till att mobilisera det motstånd som behövs.

  Vi står på randen till upphävandet av alla demokratiska fri och rättigheter och istället tvingas underordna oss en plutokratisk byråkratisk diktatur. Det är dags att mobilisera alla krafter som finns i vårt land för detta.

 10. Bo Persson!
  En gränslös värld har vi redan, med det medium du just nu nyttjar, det mediet kallas visst för Internet.

  Vem som helst, var som helst, kan söka och finna information och kunskaper, om vad som helst.

  Detta är suveränt, att kunna ha tillgång till världens största bibliotek, med mänsklighetens samlade kunskaper.

  Snart får du också byta uttrycket gränslös värld till gränslösa världar, när vi människor bosätter oss på andra himlakroppar som ex-vis planeten Mars.

 11. Dennis N!
  Eftersom det här är en tråd kring EU, så förutsatte jag att det var gränser i territoriell mening som du i din kommentar uttryckte misstro mot. Men det var tydligen att förutsätta för mycket, ja, handlade kanske din kommentar inte alls om EU?

 12. Hans Andersson!
  Det är nog vare sig falskt eller vilseledande att hävda att den voluminösa asyl- och anhöriginvandringen bidrar till att dränera den svenska välfärden. Myndigheterna själva säger det rakt ut.

  Det är riktigt att det arbetande svenska folket fick förmånen att betala lite mindre i skatt under Alliansåren. Det tycker jag var utmärkt. Samtidigt växte skatteintäkterna under samma period, eftersom fler kom i arbete.

  Jag vet att vänsterns lösning till samhälleliga problem alltid är:
  – Höj skatten för alla, men särskilt för de ”rika”!
  Den lösningsmodellen tror jag inte på. Särskilt inte med vetskap om vilket slöseri med skattebetalarnas pengar som pågår här och nu i stat och kommuner.

  EU-frågan är komplex. Att kräva folkomröstning nu vore nog en strategisk dumhet. En majoritet av svenska folket vill vara kvar i EU.

  Jag har på annan plats diskuterat EU:s utveckling mot överstatlighet, hemlighetsmakeri och bristande demokrati.

 13. Hans A!
  Jag tror inte man skall ge de enskilda argumenten i sammanhanget så stor betydelse.

  Det intressanta är att EU diskuteras så mycket. Varför är det så? FN t ex diskuteras inte alls så mycket.

  Ja, mitt svar på den ställda frågan är att EU helt enkelt inte funkar. EU innebär ju ett slags statslöst Europa. EU är inte någon ny stat. Och medlemsstaterna är inte längre några stater i den gängse suveräna meningen. Och i en värld av just suveräna stater funkar detta helt enkelt inte.

 14. Säga vad man vill om UNT:s ledarredaktion, men de säger vad de tycker:
  ”Bort med alla gränskontroller”
  och ”Lägre lön för lika arbete” där vi får veta att det är arbetarna i central- och östeuropeiska länder som tjänar mest på den fria rörligheten. Jag trodde i min enfald att det var arbetsgivarna som tjänade mest.

  Möjligheten att kunna arbeta i ett annat EU-land minskar de stora inkomstskillnaderna, heter det vidare. Kanske det, men just därför att den lönenivå som generationer av fackföreningskamp tryggat, nu kan eroderas.

  Begränsar man den fria rörligheten genom tull på arbete överger man, enligt UNT, ”tydligt EU:s huvuduppdrag” och ”underminerar det europeiska projektet”. Om de central- och östeuropeiska länderna gjorde upp med sina traditioner av diktatur och korruption skulle deras arbetare kunna åtnjuta samma levnadsstandard hemma som borta i väster, som gästarbetare.

  Av de som kallas ”central- och östeuropeiska länder” (inklusive de baltiska staterna) har ingen, med undantag av Tjeckien, någonsin varit en demokrati.

 15. Bo Z!
  Jag tycker att du för fram ogenomtänkt och vilseledande information.

  1. Att de totala skatteintäkterna ökar trots ett flertal skattesänkningar förklaras med att det varit tillväxt i BNP, vilket gör att volymen ökar. Ren matematik. Ungefär som att säga att en 12 åring är större än en 3 åring.
  2. Det allvarliga är att den offentliga konsumtionens andel av BNP under alliansregering minskat från 48.7 % till 43 % av BNP. Våra gemensamma samlade skatter som del av BNP har minskat med 6 %, konkret inkomst och bolagsskatter samt moms. Därav krisen inom vård, skola och omsorg samt flyktingmottagandet.
  3. Konkret för 2015 i förhållande till den skattesats som rådde för 2005 innebär det att under det budgetåret, hade 172 miljarder kronor kunnat användas till flyktingkrisen eller annat. Under perioden 2006-2014 totalt nästan 1000 miljarder kronor i minskade intäkter som i kombination med den tillväxt i BNP som samtidigt funnits hade gjort vårt land hur blomstrande som helst.
  4. När det gäller EU säger du att det inte är läge för folkomröstning just nu och att svenska folket vill att vi ska stanna i unionen. En sanning med modifikation. Ungefär hälften av medborgarna enligt senaste undersökningen vill att vi inte ska träda ur, nästan en tredjedel skulle rösta för utträde och en femtedel tog inte ställning. Du bortser från opinionsarbetet, först nu är frågan väckt och med tiden kommer det att gå mot att lämna unionen.
  5. Tack för tipsen om sajter kring TTIP, men även där begriper jag inte med den kunskap du har om frihandelsavtalet, att du inte förstår att den enda utväg som finns är att lämna den union som inte är något annat än en byråkratisk odemokratisk och av icke politiskt valda kommissionärer. Det handlar inte om brist på demokrati utan om en plutokratisk diktatur.

Kommentera gärna, håll god ton, för- och efternamn krävs!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.