Cabaret i r l

cabaret-sally-boles

Sally Bowles (Sarah Dawn Finer) i Cabaret på Uppsala Stadsteater.

Jag satt på teaterpremiär i Uppsala igår eftermiddag samtidigt som nyheterna pressade på om att Ryssland marscherar upp på Krim och ställer västmakterna schack-matt. Bondeoffret den här gången är det ukrainska folket – oavsett vilket språk de talar.

Nå, på scenen förkrigstid suggestivt och gripande gestaltad av den kända musikalen Cabaret. Jag rycktes med redan före pausen av musiken och utspelet då alla är glada och där dekadensen och livsglädjen ännu roade berlinarna och de tillresta under Weimarrepublikens mest hysteriska epok.

I pausen klickade jag lite på min telefon och tyckte mig se att Ryssland nu sänt militär till Krim. Mer hann jag inte uppfatta. Jag var lite osäker, för källan är ofta ironisk, vilket kan betyda att det inte stämmer. Cabaret-stämning också i telefonen alltså.

Så gick andra avdelningen igång i betydligt mörkare tonläge. Musiken spelar alla örhängen i moll och skratten har upphört. Bakgrunden är att nazisterna har tagit makten och att man motvilligt börjar inse att katastrofen är oundviklig. Inte ens kärleken kan överbrygga de klyftor som ondskan nu öppnar upp. I slutscenen vandrar hela Cabaret-sällskapet, juden och de levnadsglada promiskuösa avklädda in i gaskammaren. Endast den amerikanske författaren överlever.

Denna Cabaret speglar väl dagens motsägelsefulla värld. Mycket finns att säga om Babben Larsson, Sarah Dawn Finer, Linda Kulle och alla andra fantastiska artister som gjorde denna föreställning. Här ska bara kort meddelas att helheten rubbade vardagslunken och fick premiärglittret att funka som i Berlin på tidigt 30-tal.

När jag kom hem och sökte nyheterna om Krim fastnade jag gång på gång i olika glättiga reklambudskap som måste genomlidas för att få se nyheterna om ryssarnas uppmarsch. Surrealistiskt minst sagt. Den dekadent glättade kulissen täckte det verkliga skeendet även i datorn och i TV4-nyheterna klockan 19. Känslan som i Weimarrepubliken igen alltså.

Se denna föreställning på Uppsala stadsteater, en pjäs mitt i nuet.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

  2 kommentarer for “Cabaret i r l

  1. Björn Thylander skriver:

    Hej Knut!
    Hittar inget ställe där man kan mejla dig privat. Så det får bli här under Cabaret irl. Har en större samling med sidor (7 st) angående Cabaret och historien runtomkring. Dessa sidor ligger på Vanligt & Vänligt. Under Cabaret – Premiärer har jag nu länkat in ditt blogginlägg från premiären. Bara så du vet.. 🙂

    Vänligen Björn Thylander

  2. Teater Björn skriver:

    Förstår inte riktigt då du taggat artikeln med Maria Kulle? Spelar hon i Uppsala?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.