Grand Princess på väg in i San Francisco-bukten

Utanför Kaliforniens kust ligger ”Grand Princess” med 3.500 pers ombord. De tusentals passagerarna har beordrats stanna i sina hytter. Besättningen far runt på dussinet däck och levererar matportioner. Fartyget som närmast kommer från Hawaii har nekats dockning i San Francisco. En helikopter har gått ut och släppt ner testutrustning för Coronaviruset. För några dagar sedan förklarades en ”emergency” (förhöjd beredskap?) i San Francisco och igår för hela Kalifornien. Igår, torsdag, upptäcktes att en elevs förälder blivit smittad, och alla elever, ca 2600, på Lowell High School skickades hem vid lunch ”tills vidare”.

Kan inte påstå att jag är särskilt upphetsad. Här har vi fyra årstider, sägs det: Fires, floods, riots and earthquakes (bränder, översvämning, upplopp och jordbävning). De kommer och går som, just det, årstider. Man vänjer sig.

I brist på akut sysselsättning tog jag igår åter bussen, 1 California, mot downtown men steg av efter 20 minuter i Chinatown på Stockton St. Stora ”kinesiska” kött- och fiskaffärer fulla med folk. Kommersen var livlig. Pratet om att Chinatown var tomt och öde p g a viruset var tydligen fel. Tog mig efter hand till parallellgatan Grant Avenue och insåg att detta är turisternas Chinatown. Inga livsmedelsbutiker men mängder av restauranger och souvenirbutiker. Allt var stilla och öde. Kunderna satt inlåsta i sina hytter ute på Stilla Havet. Expediter och servitörer stod och pratade med varandra, rökte ute på gatan. Käcka skyltar lite varstans: Chinatown is open for business. Handskrivna flygblad uppklistrade här och var med saklig info om viruset: Chansen att överleva är stor. Men turisterna håller sig borta eller hålls borta. En affär hade stängt för tre veckors ”semester”.

Mycket är ju antikinesisk agitation och fördomar. Risken är inte att turisterna ska smittas av Coronavirus i Chinatown utan tvärtom, att besökande turister ska smitta ner Chinatowns invånare. En del människor går omkring med ansiktsmask. Bussen är som vanligt ganska fullpackad.

Kanske blåser det över snart. Men det är svårt att tänka sig att det inte skulle drabba flyktingkaravaner genom Mexiko eller deras alltmer terroriserade och obeboeliga hemländer i Centralamerika. Vad skulle hända i ”failed states” som Haiti?

”Virus” är kanske den femte årstiden, som snart ersätts av en ny. Men ingenting blir som vanligt igen.

Föregående artikelSystemkollaps?
Nästa artikelStår klimatkampen över klasskampen?
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.