Munskydd i San Francisco.

ANTAL DÖDA AV Covid-19 i USA är nu 865.000. Överdödligheten på grund av epidemin är dock betydligt högre. I Kalifornien med 12 procent av befolkningen har 78.775 dött,  9 procent av samtliga. Texas kommer in som god tvåa med 78.326 döda, men har betydligt färre invånare än Kalifornien. Trea är Florida med  63.763 döda, 7,4 procent med 6,5 procent av befolkningen.

Här är Omicron-varianten långt ifrån ofarlig. Dagsmedeltalet för senaste veckans döda är över 2000, och landet närmar sig snabbt en miljon döda. Myndigheternas reaktioner har varierat mycket mellan olika delstater, mest beroende på om guvernören är demokrat eller republikan.

Jag håller inte reda på detaljerna, som dessutom varierar mellan olika län här i Kalifornien. I San Francisco har det krävts munskydd i snart två år. Kliver du på en buss utan munskydd händer ingenting. Chauffören väntar på att du antingen kliver av eller sätter på dig ett. Kanske får du ett av någon hygglig medpassagerare. Inte heller får du gå in i en affär utan munskydd. I skolorna och på dagis måste alla ha munskydd.

Samma sak med restauranger. Vill du sitta inomhus måste du visa upp bevis på vaccination (Är det det som kallas vaccinpass?). Annars får du sitta på trottoaren. Resultat? 702 döda i San Francisco med 874.000 invånare. De regionala variationerna är enorma, antagligen mest beroende på socioekonomiska skillnader. Kern county och San Joaquin county (län i inlandet) med ungefär samma befolkningsstorlek som San Francisco har båda närmare 2000 döda. 

Sonen fick faktiskt Covid häromveckan, men det blev bara några dagars sjukdom utan läkarbesök, eftersom han fått sina sprutor. Själv följer jag covidreglerna ungefär som jag följer trafikreglerna, d v s går eller cyklar mot röd gubbe när ingen bil eller polis syns till. På den närmsta affärsgatan promenerar nästan alla omkring maskerade just nu. Till och med cyklister och bilister.

Jag har lite problem med andningen och halar upp masken ur fickan först när jag ska in någonstans och stoppar tillbaks den när jag gått ut, men ibland glömmer jag och cyklar hem med masken på.

Jag har föga förståelse för allt bråk och tal om ”frihet” i sammanhanget. Jag antar det finns människor som har goda skäl att vägra vaccineras, men det principiella vaccinmotståndet har jag ingen förståelse för. I USA är det ju mest reaktionära politiker som står bakom. Man får nästan en känsla av att de medvetet vill krascha den allmänna sjukvården för att ge större utrymme åt privata initiativ och få folk att sluta ställa rationella krav på hälsovård.

Jag tror att vaccinmotståndet främst beror på en allmän misstro mot myndigheter, snarare än medicinska argument för och emot. Jag frågade en rysslandsresenär nyligen varför vaccineringen gick så trögt där. Ryssar hon frågat hade förklarat att vaccination var ett sätt för regeringen att få kontroll över dem. Även i San Francisco har jag intrycket att ryska invandrare och deras avkomma ofta vägrar låta sig vaccineras. De som följer maskpåbudet med råge är stans många kinesiska invandrare. Även före Covid gick de ofta omkring med ansiktsmask, för att skydda sina medmänniskor från förkylningssmitta, antar jag. Låt oss hoppas pandemin ebbar ut. Den påverkar inte bara vår hälsa utan också vårt umgänge negativt och inte minst politiken.

Föregående artikelANNA-LENA LAURÉN: RYSSLAND HAR REDAN UPPNÅTT EN DELSEGER MED UTPRESSNING AV UKRAINA
Nästa artikelDick Harrison förtiger fakta
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

6 KOMMENTARER

 1. Vad illa det berör mig att se alla dessa barn med munskydd, munskydd som snarare fungerar som munkavlar. När jag sökte på nätet, fann jag detta utmärkta exempel ”Skola ärliga människor förses med munkavle och tvingas till att hålla sig tysta, medan detta rånarband tillintetgör folkets fri- och rättigheter?” Det är mycket lätt att redogöra för vad som är ”rånarbandet”.

 2. Statistiken är nog osäker: död AV eller MED covid förefaller vara ett frågetecken.

  Vaccinpass visar just att du har fått (för tillfället anbefallda) doser vaccin. De senaste stora demonstrationerna riktades mot ’passen’, många deltagare är vaccinerade men är misstänksamma mot att ’passen’ bara är början på allt större kontroll av individerna från myndigheternas sida.

 3. Det är ju inte ”passen” det demonstreras mot utan rätten för ovaccinerade att ha rätt till samma tillträde som vaccinerade. De flesta vaccinationer ges ju till förskolebarn. I San Francisco kräver de kommunala skolorna vissa vaccinationer för att barnen ska få börja. En del människor som dödas av skjutvapen, bilkörning etc är förstås covidsmittade, men det lär inte kunna påverka statistiken i högre grad. Ett intressantare mått vore den totala dödligheten. Hur ser den ut jämfört med perioden 2015–2019?

  Jag minns hur folk protesterade när bilbälteslagen infördes, först för framsätespassagerare, sedan också för baksätet. ”Först var det tvåpunktsbälten och nu trepunktsbälten, vad kommer näst?”, kunde man travestera vaccinvägrarna. Men det seriösa argumentet var, och är, att min bibältesvägran inte skadar någon annan än i värsta fall mig själv. Ungefär som bergsbestigning och fallskärmshoppning. Dessutom har bilarna numera krockuddar och annan inbyggd säkerhet som inte fanns när lagen infördes. En del förare skulle nog också köra långsammare, om de inte tvingades sätta på bilbältet. Motargumentet var att de svårare skadorna utan bilbälte belastade sjukvården. Men borde bältestvånget för bilförare ändå avskaffas för att öka vår ”frihet”?

  ”… bara är början på allt större kontroll av individerna från myndigheternas sida.” Myndigheterna i ett modernt samhälle kontrollerar att vi betalar skatt, att vi skickar våra barn till skolan, att vi inte delar ut örfilar, att vi har lyse på cykeln, att bonden inte slaktar grisen på egen hand och äter upp den utan myndighetsinblandning etc, etc. Jag har lite svårt att begripa ideologiseringen av just vaccinationer.

 4. Vad finns det för negativ statistik för bilbältestvång, och vad finns det för statistik för munskyddstvång, särskilt för barn? På vilket påtagligt vis begränsas din personliga frihet av bilbälte jämfört med munskydd? Visst är det en viktig diskussion, speciellt i ett land där det är en frihet att bära vapen.

 5. Är det folk från norra Kina så bär de väl mask av gammal vana, som skydd för sand och jord som blåser från inlandet och ner mot kusten i jättemoln?

  Frånsett det, det här är ingen rörelse med enkla ’för’ eller ’emot’, motiven för det ena eller andra verkar oerhört varierande. Jag har tre covid-sprutor plus vanliga för säsongsinfluensan, kan påpekas ifall någon undrar. Om dessa injektioner är bättre än saltlösning, och ger ett hyggligt skydd, borde jag inte vara orolig för att ovaccinerade skulle komma i närheten. Men vänd på saken: den ovaccinerade bör ju tänka på att även fullvaccinerade kan bära på smittan och vara farlig för hen! (Vänta, innebär detta möjligen att fullvaccinerade kan smitta ner varandra också!?) Och hur väl testade är egentligen snabbframtagna vaccin, hur mycket handlar om snabba cash för ’big pharma’, hur i h-e kan man jämföra covid med en masslaktare som ’spanska’ sjukan (som väl först upptäcktes i Kansas, USA)? Frågor, frågor …

Kommentera gärna, håll god ton, för- och efternamn krävs!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.