radionyhet

Idag på morgonen meddelades i radions nyhetssändningar att ny forskning visar att ”barn mår dåligt av vårdnadstvister”. De mår oftare dåligt än vad man väntat sig och är ibland både oroliga och olyckliga, meddelas det vidare.

En annan ännu opublicerad undersökning visar dessutom på andra sensationella resultat, nämligen att även föräldrar till barn i vårdnadstvister ibland mår dåligt.

Är inte detta en kränkning av barnens rätt i samhället, kanske till och med ett allvarligt avsteg från principen om alla människors – även föräldrars – lika värde och rätt till ett värdigt liv? I ett demokratiskt samhälle måste ju valfriheten alltid finnas i fokus, och vem har frivilligt valt att må dåligt? Nej, individens frihet måste ovillkorligen sättas i centrum, annars blir det snart som i Syrien, Libyen och Ryssland.

Vad vill regeringen nu göra åt detta? Kanske borde man äntligen gå med på valfrihetsalliansens krav på en utredning om fördelarna med ett svenskt Nato-medlemskap. Det är ju försvaret av demokratin som är målet, och därmed barns och föräldrars rätt att må bra.

Föregående artikelSvensk schizofreni
Nästa artikelÅterfallsförbrytaren
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

11 KOMMENTARER

 1. Märkligt!
  På kvällen på TV refererades en undersökning, som sades visa att barnen i skolor där det var förbjudet att använda mobiltelefoner hade bättre studieresultat. Om detta kan man ju tro vad man vill, men det viktiga nu är att kämpa för våra barns rätt till valfrihet och fri kommunikation. Låt inte Storebror komma och konfiskera deras telefoner, som Putin har gjort i Ryssland. Det är därför det är livsviktigt för Sverige att bli medlem i Försvarsalliansen Nato så fort som möjligt!

 2. Lågpresterande barn i skolklasser där mobiltelefonerna ringer ökar inte koncentrationen. Inte hos någon elev – eller lärare heller för den delen.

  En avbruten tankegång i t ex matematik är säkert inte bra. Vilken pedagog med självaktning skulle hävda motsatsen?

  Den matematik som lärs ut i grupp – om man fortfarande gör det – kräver koncentration. (För den som inte sett ”Jag är inte smartare än en femteklassare” rekommenderar jag ett ”tjuvkikande”.)

  Att konfiskera mobiler kan låta tufft, men ett förbud mot mobiler i klassrum och grupparbetsrum måste kunna efterlevas. Och då måste ytterst ett omhändertagande av mobilen kunna finnas. Min erfarenhet av förortsskolor här i Angered har gett mig – som central administratör (informationsassistent) – periodvis inblick i att det funnits starka rektorsexpeditioner, men sedan jag lämnat yrkeslivet, har jag inte den direkta insynen, utan hänvisas till vinklade artiklar i pressen.

  Sedan hoppas man ju förstås att lärarna inte skall behöva ingripa med en så drastisk åtgärd som beslag. Men där är skolans allmänna kultur bestämmande om det blir en ”naturlig” sanktion eller inte.

  Igår kunde vi i lokal-tv:n se kungen Carl XVI Gustaf besöka Angeredsgymnasiet. Den här typen av reportage är förberedda sedan flera veckor – och den fråga som den somaliske manlige eleven ställde till besökaren blev:
  – Har kungen varit här förut?
  – Nej, det har jag inte, svarade monarken.
  Och sedan var intervjun slut …

  Problemet med den här typen av fråga är att svaret inte var helt sant, eftersom vid invigningen av Angered Centrum, 1979, tog kungen t o m spårvagnen till Angered Centrum och steg av vid ändhållplatsen. Den stora skillnaden mellan att idag åka i en sliten vagnpark med spårvagnar och då, är att det på den tiden kändes som att åka på bomull. Nyslipade skenor ger bättre bekvämlighet för snabbspårvagnarna.

  Idag skramlar det och lever om på ett sätt som för tankarna till att hörselskydd borde delas ut och som resenär undrar man ofta – på grund av alla oljud från vagnen – om man skall nå Göteborgs Centrum eller inte.

  Men visst finns det svårare problem än så. En skola i Angered har – vad jag förstår – svenskt rekord i rektorsbyten.

  Lärare sjukskrivs, bränns ut eller flyttar, och de politiker med lokal förankring som kämpat för ”toppmoderna skolor”, ”i en globaliserad värld” – faller ifrån.

  För visst hade frågan: Är kungen för eller emot svenskt medlemskap i Nato? varit mer intressant. Inte minst med tanke på världsläget. Men det kan säkert behövas en ”katastrofkommission” för Angered ändå. Även om den lokala administrationen verkar hålla modet uppe, så än har inte sista fläkten slutat snurra …

  Alternativt vore ju förstås att bygga en mur runt Angered, och på så sätt skapa intresse för det fräscha sjukhuset som just byggts. Eller bad- och ishallen ej att förglömma … (En halv miljard kronor handlar det om, enligt mina ringa matematiska beräkningar) Fast en kommunal toalett lär vi nog aldrig få tillbaka.

 3. Ja, vad skall man säga. Har kanske också FiB/K gått i skolan i Angered. Överst på alla uppslagen från sidan 9 till sidan 17 har man i det senaste numret vinjetten ”Slutet på 198 års svensk fred”.

 4. Bo Persson!
  Verkar som du blivit en gnällfarbror på gamla dar. Du är självskriven ordförande i Kloka Gubbars förening.

 5. Kalle G!
  Om nu FiB/K vill vara Sveriges ledande antiimperialistiska tidning, så har man väl rätt att förvänta sig att tidningen i sammanhanget också räknar rätt eller åtminstone inte mångfaldigar sina felräkningar i stora rubriker.

 6. Kalle G!
  Din kommentar kallas pajkastning på denna blogg. Farbror är inget argument, om så vore fallet fick du kommentera majoriteten av inläggen. Vad är det som är gnäll och vad har du att säga i sakfrågan?

 7. Kalle G!
  Jag håller helt med Tommy Sjöberg. Nu var ditt personpåhopp så pass beskedligt så jag lät det passera.
  /Bloggred.

 8. Som du mycket väl vet arbetar Folket i Bild/Kulturfront efter tre paroller. Alla tre gäller lika mycket. FIB/K strävar inte efter att vara ”Sveriges ledande antiimperialistiska tidning”. Finns inte någonstans i de dokument stämman antagit.

 9. Kalle G!
  Jag håller verkligen med dig om att ingen av FiBs paroller är viktigare än någon annan. Om Bo P menar det är han och jag oense om den saken. Eller, att FiB/K skulle han något särskilt ansvar för tolkningen av antiimperialismen, utöver att hålla diskussionen levande, ser jag inte heller.

 10. Kalle G!
  Utan att göra för stor sak av detta och det allra minst på en så ironisk tråd som denna, så tycker jag inte att ditt nya argument är särskilt bra det heller. Vad du säger är ju att eftersom vi inte har den uttalade ambitionen att vara bäst på att bevaka den antiimperialistiska kampen, så behöver vi inte vara så noga.

 11. Vänner!
  Nu slutar vi detta gafflande som började med en skämtsam text som alls inte handlade om FiB/K. Det var du Bo P, som av någon anledning spårade in på FiB. Det blir inte roligare här nu. Välkomna i nya trådar.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.