”Den pågående globala uppvärmningen saknar motstycke under de senaste 2000 åren. Det bekräftar ny internationell forskning, där klimatdata analyserats.
Även om det har funnits ovanligt kalla och varma perioder tidigare så har de främst varit regionala. Det är först under 1900-talets senare hälft som klimatpåverkan varit så omfattande över så stora delar av jordklotet samtidigt.”
Om man som dagsländan lever blott en dag som vuxen, är naturligtvis ett antal timmar ett enormt tidsperspektiv. Hur länge har Homo sapiens funnits som egen art? Hur länge sedan hade vi ”den lilla istiden”?
Den 24:e dennes var jag på ett mycket intressant möte som organiserats av bland annat Södra Skogsägarna. På en av stationerna redogjorde en forskare från SLU om det forskningsarbete som pågår med anledning av den kampanj som pågår över hela Sverige för att öka mängden tall i svenskt skogsbruk. Både forskaren och frågeställare kom in på de beklagansvärt lilla man vet om tallens livsförutsättningar med hänsyn till dess långa liv, några hundra år. Han påpekade också hur svårt det är att göra utvärderingar m h t eventuella klimatförändringar. Så vad är väl 2000 år när det gäller klimatet? Kanske en delrapport inför nästkommande 2000 år?
”Saknar motstycke” synes mig vara en starkt tendentiös skrivning.
På BBC hittar man en av de tidsserier som legat till grund för artikeln. Jag inbillar mig att debatten kommer att koncentrera sig kring svårigheterna med rekonstruerade klimatserier, som har svårt att fånga extremer lika bra som moderna, världstäckande observationssystem.
Intressant är att den lilla ”värmebölja” på 1730-talet, som kan ses i Uppsalas temperaturserie (som startar 1721, 35 år före Stockholms) också syns globalt.
[…] Lindelöf som hänvisar till SR, som bifogat en källhänvisning, Nature, som i sin tur har utmäutmärkta hänvisningar. […]