Aktivister för fred (vinjettbild på facebook)

Det är dags att väcka en opinion för fred i Europa. Den eskalerande diplomatiska krisen, upprustning och skapande av fiendebilder mellan kärnvapenmakter hotar världsfreden.

Utlösande för konfrontationen är Ukrainakonflikten. Nu behövs en folklig opinion som verkar för att skydda de civila som drabbats och en lösning på konflikten. En grund är lagd med Minskavtalet, som alla berörda parter anslutit sig till.

Hittills har svenska regeringen valt att blunda för de övergrepp som sker i Ukraina på den sida väst stöder. Lika illa har det varit med intresset för att ställa samma krav på alla parter att leva upp till Minskavtalet.

Denna svenska politik inleddes av dåvarande utrikesminister Carl Bildt. I sina många Twitter-meddelanden värnande han aldrig om civila offer för den repression och det krig den av väst stödda regeringen förde mot uppror i Östra Ukraina. Tvärtom var han bland de första att sprida falska rykten om den massaker som skedde när 42 människor dog när ett fackföreningshus i Odessa inringades och sattes i brand den 2 maj 2014 av att en regeringsvänlig mobb. Massakern hade föregåtts av gatuoroligheter där först två regeringsvänliga och sedan fyra oppositionella dödats. Det ursäktar inte Bildts falska rykten om att de inringade i fackföreningshuset inte sökt skydd, utan att de försökt ockupera huset för att starta ett uppror. Detta rykte försökte också Kievregeringen också sprida, men senare tvingats ta avstånd från.

Den svenska rödgröna regeringen har fortsatt Bildts politik. Medan den tyske socialdemokratiske utrikesministern krävt att också Kievregeringen – inte bara i Moskva – ska leva upp till Minskavtalet. Margot Wallström har valt en ensidighet som inte gynnar freden. De systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter i Ukraina får passera opåtalade, medan liknande repression i Ryssland och på Krim ges maximal uppmärksamhet.

Det är dags att väcka en folklig opinion som bryter regeringens ensidighet. Alla parter måste leva upp till Minskavtalets alla delar och särskilt de delar som minskar civilbefolkningens lidande i konfliktområdet. Trakasserier och förföljelse måste fördömas vare sig det sker i Ukraina, Ryssland och även när det sker inom EU-länder, vilket också förekommit mot de som ifrågasätter och agerar mot västs politik i Ukrainafrågan.

I en Natoproducerad video, långt efter händelsen, ges samma falska bild som Bildt gav. Nato Review beskriver det som skedde i Odessa som ett led i en ryskt attack i ett hybridkrig. Ansvaret för branden som dödade så många suddas bort. Branden sägs ha uppstått ”till höger” i byggnaden och sedan tagit fart i trapphuset. Idag är alla parter eniga om att branden uppstod ”till vänster” i lobbyn, som attackerades med Molotovcocktails av den regeringsvänliga mobben.

Att solidarisera sig med offren i Odessamassakern är viktigt för att läka såren i Odessa och påbörja ett arbete för fred i Europa. Därför uppmanar Aktivister för fred till flygbladsutdelning på 1 maj och aktioner 2 maj för att uppmärksamma 4-årsdagen av händelsen och mot den svenska regeringens ovilja att med hjälp av diplomati lösa Ukrainakonflikten. Det är dags att med gemensamma ansträngningar – utan dubbla måttstockar – börja bygga fred i Europa.

Aktivister för fred

Föregående artikelBakom bilderna (1)
Nästa artikelAvskaffa Svenska Akademien och skapa något tidsenligt

13 KOMMENTARER

 1. Vilka är ”Aktivister för fred”? Jag googlade och landade på en hemsida som ger mycket mager information. Det går inte att hitta namn på vilka som företräder föreningen (om det nu ens är en förening).

  Den övergripande målsättningen för ”Aktivister för fred” tycks vara att bryta tystnade om Ukraina.

  Vilken tystnad? Kriget i östra Ukraina skulle vara slut inom några veckor om Ryssland drog tillbaka sina militära styrkor och slutade att pumpa in vapen in Donbass.

 2. Mats L!
  Du fortsätter att blunda för det faktum att Ukrainakonflikten också har en geopolitisk aspekt. USA, Nato och EU vill dra in Ukraina i sin intressesfär, medan Ryssland vill ha kvar Ukraina i sin.

  Sedan håller jag med dig om att ”Aktivister för fred” inte verkat vara mycket att hänga i julgranen.

  I nästan två hundra år var vi kända för vår speciella neutralitetsdoktrin. Och under de två hundra åren var vi inte indragna i ett enda krig. Men nu har vi sedan ett par decennier inte längre denna doktrin och har under den tiden redan varit med i flera krig.

 3. Mats L!
  Organisationen ”Aktivister för fred” är för mig okänd, men den företräds av en person – Tord Björk – som jag har respekt för och som skickat mig texten. Bilden jag valt som illustration är hämtad från AFF:s hemsida, som i sin tur hämtat den från en i o f s typisk rysk propagandafilm, men som faktiskt pekar på ett problem i konflikten i östra Ukraina, nämligen att de rysktalandes språk diskrimineras. Upplägget på filmen känner vi igen från andra liknande filmer när plötsligt alla människor i en stor tågstation (fin akustik) sjunger i kör, eller plötsligt ingår i en stor orkester. Effektfullt.

  Om det finns bevis för att AFF skulle vara sponsrat från Moskva tar jag gärna emot dem. Men det är angeläget tror jag att man återknyter till Minskprocessen för att kunna få fred i Ukraina.

 4. Den fina bilden är från en film som togs på järnvägsstationen i den lilla sydukrainska staden Zaporizjzja. Där hade just alla skyltar på ryska tagits bort och protesterande ukrainare arrangerade en spontan protestmanifestation på stationen. Sången de sjunger är från en gammal film från sovjettiden “Vesna na zarechnoy ulitse” (Vår på Zaretsjnajagatan).

  Filmen handlar om en ung lärare i en skola med arbetarungdom, som 1956 spelades in i staden.

 5. Det låter olycksbådande att ”kriget skulle vara slut om några veckor” etc. enligt Mats Larsson. För vad händer med befolkningen i östra Ukraina om Azovbataljonen och liknande figurer stövlar in? Något i stil med de etniska rensningarna på Balkan kanske? Massmord och enorma flyktingströmmar kan befaras.

 6. Mats L!
  Du skriver: ”Kriget i östra Ukraina skulle vara slut inom några veckor om Ryssland drog tillbaka sina militära styrkor och slutade att pumpa in vapen in Donbass.”

  Du har förmodligen helt rätt. Men det skulle bli ett blodigt slut. Ett mer fredlig sätt att lösa konflikten vore att väst (USA, Nato, Sverige m fl) slutande upp med sitt stöd till regimen i Kiev, som då snabbt skulle falla ihop som ett korthus. Detta skulle öppna för ett fredligt, neutralt och mångkulturellt Ukraina med plats för både ryssar och ukrainare.

 7. Filmen är mycket riktigt från järnvägsstationen i Zaporizjzja, Ukrainas sjätte största stad och den enda av de viktigaste städerna som Putin inte räknade upp när han definierade Novorossija i april 2014.

  Kommentaren om AFF och finansiering från Moskva begriper jag inte. Varför skulle Moskva finansiera något så totalt okänt och menlöst som AFF?

  Eventuella språkkonflikter i Ukraina är väl en intern ukrainsk fråga?

  För övrigt håller jag inte med vare sig Nilsson A eller B. Men de behöver inte oroa sig. Jag kan inte tänka mig att Ryssland har planer på att lämna Donbass.

  Jag undrar om ukrainarna inser att de måste stå ut med rysk militär aggression i Donbass för att upprätthålla den geopolitiska balansen. Kanske bör Bo P kontakta dem och upplysa dem om sin viktiga uppgift?

 8. USA har helt andra avsikter med den Ukrainska regimen. Den militära upprustning av högpresterande vapen som mer eller mindre gavs i present till Ukraina, är i själva verket inte gratis utan starkt villkorat.

  Den sittande regimen är chanslös att sitta kvar via kommande demokratiska val. Allmänt hatade och utan folkligt stöd. Ekonomin fullständigt i sank. Havererat Minskavtal. Korrruption och handelsunderskott på alla håll och kanter.

  USA:krav är att upprustningen ska användas inte bara mot Donbass och andra, utan även mot Ryssland.

  Men det kommer troligen att ske i samordning med det kommande krigsangreppet från USA och olika Nato-trupper som det nu mobiliseras för i Baltikum, Ukraina och Norra Norge.

 9. Knut L!
  Om bara det ges möjlighet, i dagens akuta hotande läge som på olika sätt stagnerat, vilket jag betvivlar, delar jag helt din uppfattning. Den helt avgörande grundbulten är att återupprätta Minskavtalet samt försöka att via FN placera fredsbevarande styrkor i Ukraina. Men detta köper nog inte USA och blockerar det i Säkerhetsrådet. Trump som tidigare idag hotat med att snarast attackera ”djuret” Assad med våld, vilket ryssarna i sin tur markerat med att med full kraft använda full insats mot angriparen. Världsläget är minst sagt darrigt.

 10. Mats L!
  Precis som det förra kalla krigets slut och dess uppdelning av Tyskland var kopplat till såväl upplösningen av Sovjetunionen som Warszawapakten, tror jag att det nuvarande kalla krigets slut och dess uppdelning av Ukraina kommer att vara kopplat till såväl EU:s som Natos upplösning.
  Det som Tyskland då fick stå ut med får Ukraina stå ut med idag.

 11. Ingen ryss som jag träffat anser att det ryska språket är diskriminerat i Ukraina. Det används fritt, men man bör ha i åtanke att det är ett kolonialmaktsspråk. Jämför med situationen i Ryssland där det ukrainska språket både nu och historiskt har både diskriminerats och varit förbjudet.

 12. Aktivister för fred är en förening bildad 2016 i Helsingborg för att bryta passiviteten i Ukrainafrågan. Detta har mött stort motstånd. Programlagda utställningar om Odessamassakern har ställts in utan argument av ABF efter e-mailkampanjer från försvarshögern och ukrainska organisationer. En fransk dokumentär om massakern och fascistiskt våld i Ukraina som skulle visas på SVT utsatts för en internationell kampanj ledd av Östgruppen. Vi lyckades samla in fler namn än statsbidragsberoende NGO-er.

  Under 2017 medverkade föreningen till två bredare utåtriktade mötet. Det ena Dags för fred! 20 maj i Stockholm tillsammans med Clarté, Jordens Vänner, Svenska Freds i Lund-Malmö, Kvinnor för fred i Skåne och Sveriges Fredsråd. Du kan läsa en rapport om mötet här.

  Det andra Ett annat Europa är möjligt 18 november i Göteborg tillsammans med flera EU-kristiska organisationer.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.