Kanske är det tio år sedan det hände. Jag hade förträngt minnet.
På vårt lokala snabbköp betalade jag som vanligt kontant. Men nästan utan att titta på den gav kassören tillbaks min 20-dollarsedel med orden: ”This is not money”. Jag såg oförstående på honom, och han upprepade att ”detta är inte pengar” med lite högre röst. Först då begrep jag att jag försökt betala med en förfalskad sedel. Till och med en dålig kopia, säkert gjord i en kopieringsmaskin. Skamsen letade jag fram en annan sedel och lämnade affären. Jag vet fortfarande inte hur den hamnat i min plånbok.
I måndags försökte en man vid namn George Floyd, 46 år gammal och arbetslös på grnd av coronapandemin, göra om samma sak i Minneapolis: Betala ett paket cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel. Den tonårige kassören följde bara reglerna, när han anmälde saken till polisen. Floyd hade uppmanats återlämna cigaretterna men vägrat, enligt anmälaren, som också tyckt att han verkade onykter. Strax anlände två poliser. Med dragen pistol närmade sig en av dem bilen som Floyd satt i med några vänner, och beordrade honom att ”visa sina händer”.
En liten utvikning
För några månader sedan gjorde jag om teoriprovet för att förnya mitt körkort, vilket man måste göra här med ojämna mellanrum. För att förbereda mig läste jag igenom ”California driver handbook”, dagen före. Där finns ett kapitel om hur man ska bete sig under en poliskontroll. Det viktigaste är att man hela tiden visar sina händer. Håll dem på ratten! Passagerarna bör också ha dem väl synliga. Annars blir polisen nervös, känner sig hotad, och det kan hända saker. Bra att veta.
Åter till handlingen
Efter en del gruff och passivt motstånd hamnade Floyd utsträckt på marken med ansiktet neråt och handbojor på. Ganska hjälplös och ofarlig kan man tycka. Men fler poliser hade anlänt, och en satte sitt knä i nacken på Floyd, som flera gånger klagade på att han inte kunde andas och vädjade till dem att inte döda honom. Efter åtta minuter och 46 sekunder lyfte polisen sitt knä. Då hade Floyd varit medvetslös en stund redan.
Videon togs av en förbipasserande. Andra åskådare protesterade och sa åt polisen att kontrollera Floyds puls. Situationen var alltså på inget sätt farlig för någon annan än Floyd. Inom en timme förklarades han död på sjukhuset.
Protester startade rätt omgående och utvecklades snart till upplopp, som spridit sig över landet. Idag, söndag, har San Franciscos borgmästare beslutat om utegångsförbud från kl 20 ikväll. Över viken i Oakland och nere i Los Angeles har det varit oroligt, bränder har anlagts, så det är väl en preventiv åtgärd. Vår borgmästare heter London Breed, och hon är händelsevis ”svart”.
Jag har ju varit med om liknande i USA tidigare. 1992 blev Rodney King, en annan svart man, misshandlad (men inte dödad) av poliser, som senare ställts inför rätta och blivit frikända. En svensk vän ringde morgonen efter att upploppen startat, även i San Francisco, och undrade förväntansfullt: ”Vad tror du händer nu?” Svaret är fortfarande: Inte mycket.
Dock med reservationer denna gång. Ett antal butiker, bilar, bostäder bränns ner, mestadels ägda av vanliga knegare. Kanske några människor dödas. Några snutar får sparken och några lokalpolitiker får avgå. Oligarker och miljardärer tittar förstrött på. Elon Musk, som just skickade upp några astronauter i sin privata raket till den internationella rymdstationen har säkert inte ens tid med det.
Men nu heter ju presidenten Trump, och en av hans första kommentarer var att ”when the looting (plundringen) starts, the shooting starts”. Detta doldes och försågs med varningstext av Twitter för ’glorifying violence’ (förhärliga våld). Det är ett gammalt uttryck, som användes som hot mot medborgarrättsrörelsen på 1960-talet. Kanske blir detta spiken i kistan för Trumps återvalskampanj.
Men som den opportunist han är, har han blivit betydligt lenare i truten de senaste dagarna. Vad höstens presidentval beträffar har han redan pratat om att motståndarna (eller ”fienderna”, som han gärna säger. Han är ju en ”war” president.) försöker ”rigga” det. Skulle han förlora med liten marginal kommer han nog att vägra avgå. Ett moln av osäkerhet hänger över presidentvalet i höst.
Milt uttryckt är USA ett land med många motsägelser. Det börjar bli dags att revidera den officiella livslögnen om heroiska ”pionjärer”, frihet för alla och obegränsade möjligheter under Guds förnöjda blick.
Ja, inga Gudar ingriper i starka konflikter och därmed borde religion vara passe för majoriteten av all befolkning. Inga Gudar stoppar världskrig. Inga Gudar stoppar krig mellan nationer. Inga Gudar stoppar inbördeskrig. Inga Gudar kan stoppa rasisttänk!
Dock har religion en viktig uppgift vid ceromonier av giftermål och vid begravningar. Och faktiskt vara en konfliktlösare om det politiska läget är alltför extremt vad gäller militärt våld.