Dags för en ny fredsrörelse

Degerfors var platsen där livsviktiga ting blev dryftade på ett ovanligt genomgripande och uppfordrande sätt helgen 3 – 5 augusti. Det var Folket i Bild/Kulturfront som arrangerade ett tredagars seminarium med rubriken Nordiska fredssamtal i Degerfors 2012.

En rad talare ur ett mycket brett politiskt vänsterfält; Anders Ferm, Jan Myrdal, Lars-Gunnar Liljestrand, Sigbert Axelsson, Christer Lundgren, Mike Powers, Ulf Bjerén, Ulf Karlström, Thage g Pettersson, Jan-Erik Gustafsson, Maj-Britt Theorin, Stefan Lindgren, Pål Steigan, Aslak Storaker, Marielle Leraand, Pelle Sunvisson, Erik Andersson, Agneta Norberg, Ola Tunander och Juha-Pekka Väisänen, gav sin bild av den helt nya och mycket skrämmande situation som Sverige, Norden och världen befinner sig i – utifrån sina respektive specialområden. Den förlorade freden, den fragmentiserade fredsrörelsen, den förvanskade politiska retoriken, mediernas knäfall för makten och allas kryperi för USA/Nato behandlades ingående. Till detta fogades även det nödvändiga perspektivet om råvaru-, energi-, ekonomisk och ekologisk världskris. ”Vi lever i en otroligt farlig situation” som Pål Steigan sa. EU har idag 17 miljoner arbetslösa. Det är värre än på 30-talet. Skuldsättningen är så enorm att den omöjligen kommer att kunna betalas. Kriserna förstärker varandra och rovdriften på de sista naturtillgångarna kommer att leda till ekonomiska kollapser och … fler krig. De senaste nya typkrigen är de i släptåg till den så kallade arabiska våren, alltså Libyen och nu Syrien. I förlängningen ligger ofrånkomligen en militär konfrontationen mellan USA och Kina.

Om inget görs!

Men vad ska man göra? Ja, det är oändligt mycket. Men alla reella färändringar måste bygga på bastanta och medvetna opinioner. Fredssamtalen i Degerfors 2012 kan bli en start för en sådan folkrörelse i Norden. Nordkalotten är ett allt hetare område som berör oss direkt.

En fyllig dokumentation kommer så småningom att publiceras i tryck och i pdf-format för nedladdning. Ett redigerat filmmaterial av anförandena kommer också att läggas ut via YouTube. Och allt ska bli åtkomligt via www.fib.se. Kanske kommer också något här på bloggen.

Nu kommer diskussioner att starta. Stefan Lindgren har redan kommenterat Pål Steigans inlägg och Steigan har svarat.

Bloggportalen: Intressant Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  2 kommentarer for “Dags för en ny fredsrörelse

  1. Pål Steigan skriver:

    De som ønsker å lese mitt innlegg på konferansen i Degerfors finner det her:
    https://psteigan.wordpress.com/2012/08/08/kapitalismen-krigen-og-vi-innlegg-pa-konferansen-i-degerfors/

  2. Tommy Sjöberg - folkbildaren skriver:

    Det som behöver göras för att stoppa nedmonteringen av välfärdssamhället och dom pågående humanitära krigen, är att upphöja folkbildning som den bästa och viktigaste komponenten för att göra en värderingsförskjutning och för det andra att på 1:a Maj samla ETT demonstrationståg med i förväg överenskomna paroller.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.