Dansen kring guldkalven

Vad ska en vanlig människa tro om det där som nu händer i USA:s finanssystem? Helst skulle man vilja säga: Va´ va´ de´ ja´ sa? Men, inte visste jag att det skulle rasa samman just nu. Precis lika lite som jag visste att järnridån skulle rasa just då för snart 20 år sedan. Men då liksom nu visste man i någon mening att utvecklingen inte bara kunde fortsätta. Åter förvånas man över hur aningslösa de som sitter runt konferensborden tycks vara. Att marknader reglerar sig själv kan bara marknadstalibaner hävda. Att USA är ett sargat vilddjur och därför mycket farligt är alltför uppenbart. Att nya tigrar är på frammarsch borta i öster är lika uppenbart.

Nu pågår dansen kring guldkalven i USA som bäst. Fed och Bush-regeringen vill skyffla in astronomiska penningsummor för att lindra svindlarnas fall. Skattebetalarna får betala notan. I kongressen tjäbblar man emot, men kommer att tvingas hålla systemet under armarna. Ett extra kontrollorgan för att se till att pengarna inte slarvas bort kommer att bli upplösningen på den dansen. Nya korrumperbara byråkrater kommer att skjuta upp som svampar ur myllan.

Men det ofrånkomliga är mera krig. Det är extremt lönsamt. Inte bara genom att vapensmedjorna går för fullt och att oljan kan hållas billig, utan främst för att efter krig ska allt byggas upp igen. Då arbetar de överlevande, hemlösa och utblottade människorna nästan gratis för att få mat för dagen och tak över huvudet. Det är lönsamt. Då kan segrarna bygga upp ny produktionskapacitet och tjäna ännu mera pengar på förlorarnas bekostnad.

Så ser jag det. Ändå har jag sparat i fonder, men särskilda Trygghetsfonder förstås.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Föregående artikelOvanligt svampår
Nästa artikelTrädbeskärning
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.