DANSK SERIE MED DOKUMENTÄRA INSLAG OM JENS OTTO KRAG OCH HELLE VIRKNER

”Århundradets kärlekssaga” hette det i kändisblaskorna om den unge, socialdemokratiske politikern Jens Otto Krag och den uppburna skådespelerskan Helle Virkner. De jämfördes med paret Kennedy.

Se Krag & Vinkner

... är läst 1065 gånger!

  2 kommentarer for “DANSK SERIE MED DOKUMENTÄRA INSLAG OM JENS OTTO KRAG OCH HELLE VIRKNER

 1. Tommy Sjöberg skriver:

  Här kan man höra Osvald Helmuth sjunga om Krag I New York.

 2. André Brochu skriver:

  Man tillbringar pingst detta år i Köpenhamn. Ingen anledning att skynda hem för att ”fira” den 6 juni.

  Lika bra att avskaffa nationaldagen efter Nato-beslutet utan att fullfölja en grundlagsändring (en seg och lång process som skulle lämna utrymme för att tänka om). Ukrainakriget är en dålig förevändning för ett hastigt beslut. Skrattretande att Ukraina kallas för ”närområde”. Om någonting hade hänt i Baltikum eller Kaliningrad skulle man ha förståelse för detta oro. För övrigt brakade det inte loss i februari. Det hela har varit igång sedan 2014 med 14.000 döda. Den misantropiska svenska makteliten och de flesta har visat sina sanna ansikten vad gäller befolkningen i Donbass, Palestina och Jemen. Likgiltighet och förakt!

  Serien Krag & Virkner är välgjord och sevärd. Jag var lite skeptisk till en blandning av drama och dokumentär men det gick över. Det täcker en avgörande period i Danmarks historia återspeglad av socialdemokratisk reformism med dess dödgrävare, EF/EU. Precis som i Sverige viner pisken över arbetarklassen med socialdemokratiska fackföreningar. Krag var suverän att spela råttfångare i Hamlin för danska arbetsgivare och finansintressen.

  Var Krag en Kennedy? När det tas upp om Kubakrisen märks att den danska historikern utelämnar att berätta om de redan utstationerade amerikanska kärnvapenbestyckade missilerna i Turkiet som kunde ha utplånat Yerevan inom 5 minuter. Krag skapar goda och informella kontakter med Sovjet men det verkar ha varit lite substans i dessa.

  Krag verkar tragisk till slut men på vägen har han själv varit hänsynslös. Helle Virkner klarar sig genom lyckliga och olyckliga perioder i sitt förhållande med Krag. I en av sina största roller som Elisabeth Friis i Matador tränger hennes egen frigörelse genom.

  Se Krag och Virkner! God lärorik underhållning.

  PS: Jag såg de första två avsnitten i vanliga sändningar på DR och de två återstående på DR Play. Har SVT köpt rättigheter? Man kan inte se det mesta av SVT Plays utbud i utlandet p g a rättigheter. DS

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.