De afghanska pojkarna…

Bild från utställning på Världskulturmuseet i Göteborg

RAWA är en revolutionär kvinnoorganisation som arbetat under hela det nu 16-åriga kriget. De har omfattande socialt arbete och arbetar med information. De är nu mindre aktiva på sin hemsida, men ger genomarbetade rapporter och analyser då och då. Exakt vad som nu händer i organisationen är svårt att få information om. Läste emellertid en rapport på deras hemsida och kom att tänka på följande:

Detta är vår tids Vietnamkrig, där USA än en gång för krig mot sina huvudmotståndare genom att slita sönder en fattig nation. I det här fallet använder man ytterligare ett stridsmedel: att härska genom att söndra. Till skillnad från Vietnam består Afghanistans befolkning av två stora och ett trettiotal mindre folkgrupper och språk. Man spelar ut dessa mot varandra och har lyckats skapa inbördes hat som förstör alla möjligheter till en självständig afghansk regim.

RAWA:s rapporter ger en bakgrundsbild till den svenska ”insatsen” i Afghanistan, till en analys av stormaktsspelet och ger även en bild av det land som 10-tusentals unga pojkar flyr ifrån.

Bilden kan kompletteras med traditionen av sexuellt utnyttjande av unga pojkar, som förekommer i många former, ofta öppet och väl organiserat vid uppsatta mäns fester. Även talibanerna använder de unga pojkarna för sina groteska lustar, samtidigt som de utbildar dem till självmordsbombare.
De som lyckas fly vittnar om detta. Bland annat har två pojkar i min nära omgivning utsatts, varav den ene är ett psykiskt vrak. Han har också förlorat hela sin familj till talibanerna, far och bror mördad, mamma och syster i fångenskap hos talibanledaren.

Talibanerna lever långt bort ifrån sina kvinnor och tillfredsställer sina ”behov” på människor som anses ha mindre värde. Migrationsverket och domstolarna tror inte på detta, det ska finnas bevis, säger de. Som om våldtäktsmän och fascister någonsin lämnat papper på sina dåd.

Det förekommer ibland hotbrev från talibanerna mot pojkar, men de avvisas omedelbart av Migrationsverket, de ju kan vara förfalskade. Samma rundgång förekommer i alla steg av dessa märkliga processer mot barn och barnsoldater som lyckats fly.

Det märkliga är att hela världen vet vad som sker i Afghanistan (eller kunde veta om de iddes bry sig). Men ingen enda av de pojkar som flytt till Sverige kan ha utsatts enligt Migrationsverket och domstolarna. Och OM det skulle ha skett, bedömer man den aktuella pojken som så obetydlig att han inte skulle drabbas av sina förföljare om han återvände.

Varenda en! Mycket märkligt!

... är läst 376 gånger!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.