jamtinmfl_510
Jämtin, en riktig sosse!

På denna blogg uppstår inte den debatt jag önskar mig efter Carin Jämtins och de sex friskolesossarnas DN-artiklar (se nedan). Svårt att locka till sig läsarna på bloggarenan. Men Enn Kokk har lyckats.

Hans inlägg i frågan där han kritiserar friskolesossarna hårt hade den 2 augusti på morgonen renderat 32 kommentarer. Främst är det guldregnet över friskolna som diskuteras. Men också vad som är socialdemokratisk respektive socialliberal politik, en ovanligt intressant ideologisk debatt, som knyter tillbaka till August Palm och Hjalmar Branting. Enn Kokk har ifrågasatt om de sex friskolesossarna hamnat i rätt parti och efter att ha kritiserats för detta bland annat sett sig föranlåten att skriva:

”Jag har under hela mitt långa liv i partiet, bland annat som huvudsekreterare i dess programkommission, försökt definiera socialdemokratins ideologi.”

Jag rekommenderar debatten för läsning.

Jag hoppas nu också på att Socialdemokrater mot privatiseringar i vård och skola ska organisera sig och äntligen gå till attack för en restauration av en offentligt finansierad och driven grundskola för alla svenska barn.

Andra bloggar om: , ,

Föregående artikelVagnmakarens vindflöjel
Nästa artikelVad liknar det här?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Mina inlägg, tre vid det här laget, har debatterats också på andras bloggar. Själv skrev jag rakt och kort, men jag tycker att många av dem som har kommenterat mig har haft svårt att hålla sig till huvudspåret. Några har till och med försökt hävda att socialdemokratin historiskt har intagit de socialliberala hållningar som är så typiska för de senaste årtiondenas friskoledebatt.

  2. Det är märkligt hur politiken vridit sig och gjort marknadsoberoende välfärdslösningar nästan jämförbara med sovjetkommunism. När det gäller skolan utgjorde 70-talsflummet den mylla där fritt skolval och friskolor senare kunde gro. I det har Socialdemokraterna ett stort ansvar. Utan att förstå det – och nämna det – blir det svårt att forma en riktigt bra skolpolitik på kongressen. Det finns många ömma tår kvar i politiken på detta område. Får se om SSU får fram något om skolan på sin just nu pågående kongress på Musikens hus i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.