December-överenskommelsen?

Foto: Henrik Montgomery / TT

Foto: Henrik Montgomery / TT

Många har nu skrivit om “decemberöverenskommelsen”. En del menar att vi nu fått stabilitet och att demokratin fått ett åttaårigt andrum, medan andra menar att demokratin nu generellt tar ett steg tillbaka.

Att “sexpartialliansen” som ingått överenskommelsen och deras stödtrupper anser att det gynnar demokratin är ganska självklart, och visst kan man till dels instämma i att det är skönt att pissa i byxorna. Det värmer för stunden. Men vad händer sedan när det är så här kallt?

Jag instämmer delvis med Johan Hakelius AB 2014-12-29 att det som framställts som en historisk kris för landet Sverige egentligen inte är särskilt dramatiskt. Ett högerpopulistiskt främlingsfientligt parti har tagit sig in i riksdagen och agerat som katt bland hermelinerna. Det har förstås varit omskakande för hermelinerna, men var demokratin verkligen hotad förra veckan mer än vad den är nu efter överenskommelsen?

Orsaken till att SD blivit så stora har analyserats fram och tillbaka och vi vet idag ganska väl att det till stor del är de “sex partiernas” egen förtjänst att de tappat så mycket i förtroende i väljaropinionen de senaste 10 åren. Att det beror på att en stor del av svenska folket är smygfascister tror jag inte ett dugg på. Men många är förbannade på den förda politiken i allmänhet – även på att den stora flyktinginvandringen inte ens får diskuteras som ett problem, utan generellt måste beskrivas som en stor tillgång för landet.

Var det verkligen motiverat att införa detta “parlamentariska undantagstillstånd” som nu skett – ända till 2022 – för att kunna runda SD? Vad kommer det att leda till? Kommer inte SD att kunna utnyttja detta och komma tillbaka med en ännu värre skräll 2018? Är det inte som upplagt för dem att måla ut “sexpartialliansen” som ett hot mot demokratin genom att lyfta ut politiken ur riksdagen till slutna rum.

Hade det inte varit mera demokratiskt att regeringen Löfvén avgått och låtit talmannen försöka få fram en ny minoritetsregering (utan MP) för att lättare få majoriteter bakom sina förslag. Vad som helst kan hända. För alla som ser värnandet av demokratin som kärnan i kampen mot främlingsfientlighet, rasism och fascism finns det sannerligen anledning till oro.

Och läs Lotta Gröning!

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: ,

  8 kommentarer for “December-överenskommelsen?

 1. Björn Nilsson skriver:

  Decemberöverenskommelsen, förkortat DÖ. Och dö lär den väl göra innan dess tid gått ut. Snabbt hopsnickrade kortsiktiga lösningar är inte alltid så stabila.

  Nu får sd mer tid att hitta kompetent folk, träna sina aktivister och argumentation, plocka bort några uppenbart olämpliga företrädare etc., och komma starkt vid nästa val.

 2. Anders Persson skriver:

  I maj var jag på studentjubileum i Göteborg. Bland annat träffade jag en gammal klasskamrat som sedermera blev framträdande folkpartist i staden. Samtalet kom in på SD och vad min gamle klasskamrat, liberalen, sade oroade mig:

  – Det är omöjligt att tala med SD-are, de går inte att resonera med!

  Det var ju inte bra. Men hade inte jag under mina år utanför Sveriges gränser kunnat diskutera med människor som hade ännu mer extrema åsikter än SD-arna? Inte klassar vi brittiska Torypartiet som en samling fascistier? Men vad han sedan sade skrämde mig verkligen:

  – Enda sättet att lösa problemet med SD är att inskränka demokratin …

  Jag har ett svagt minne av att han faktiskt uttryckte sig starkare, men en mildare tolkning är illa nog. Då trodde jag att det bara var uttryck för en personlig politisk uppfattning hos en ”grinig gammal gubbe”, men efter söndagens beslut undrar jag om det inte varit i säck innan det kom i påse.

 3. Sven Andersson skriver:

  Smygfascister eller inte, får vi bara tid att vänja oss så blir väl inte ens NSDAP eller 30-talets Tyskland varken smyg fascister eller smygnazister. Det blir väl Reichtags fel att de stack huvudena i sanden och inte ORDENTLIGT ville diskutera judefrågan.

 4. Martin Kullberg skriver:

  Klart det finns gott om smygfascister hos Moderaterna, de som utgör den stora väljarbasen hos SD. Finns ingen anledning att ta dessa Moderater i försvar, de skulle inte spotta på dig om du så brann.

  En väldigt utmärkande drag hos demokrati är att det är mycket kompromissande. SD förklarade från sin bunker redan innan några förhandlingar att de inte tänkte kompromissa, då får de som kan tänkas kompromissa, kompromissa utan bunkergänget. Bunkergänget var som vanligt kränkta, det är bra, ett fritt samhälle kräver dessvärre att fascisten känner sig förtryckt.

 5. Nils Westberg skriver:

  Det finns alltid “besserwisser” som för att visa att de verkligen följer med i samhällsdebatten har annan uppfattning än vad som gäller. Men de saknar oftast själva konstruktiva alternativa förslag.

  Det allvarliga är när de nu talar om att demokratin försämras, något som gynnar SD, när de själva tidigare avvisade skolans viktiga insatser för tidig demokratisk fostran till förmån för akademiskt grundade ämneskunskaper som skedde för drygt trettio år sedan.

  Skolans tidiga demokratiska fostran var avsedd att vara en “vaccinering” mot sådana odemokratiska aktioner som SD står för när de vill inskränka dagens solidariskt inriktade invandringspolitik som är i linje med Tage Erlanders intentioner när han satte sig i spetsen för 1946 års Skolkommission.

 6. Kjell Holmsten skriver:

  SD styrs med hjälp av zionisters pengar och det finns självklart någon mening med det. Globalisering, då behövs SD. C Bildt tycker också att decemberöverenskommelsen är skit, zionist som han är. Så! SD behöver kylas ner och de har 4 år på sig att visa sin rätta agenda. Det som går SD och CB emot det anser jag är bra för Sverige! S är det statsbärande parti som moraliskt har skyldighet att lyssna på KD:s invit att jämka flyktingfrågan med övriga nordiska länder och det kommer gynna Sverige ekonomiskt.

  SD är fortfarande ett parti ursprunget från nazistisk rörelse och gör inget för att störa relationer med M och zionisterna i Fp och M. Vid ett omval 2015 tror jag att S och MP förlortat stort till M och SD vilka fått styra Sverige med privatisering som helig mjölkkossa.

 7. Martin Kullberg skriver:

  Kjell!
  Asylsökande är ett av de oerhört få åtgärder för arbete som är lagligt i förhållande till EU och diverse “fri”-handelsavtal. Varenda krona som går till asylsökande går till svenskar i svenska verksamheter, pengarna till asylsökande spenderas nästan helt lokalt. För att se det som ett problem måste man vara av åsikten att staten måste spara, snarare än att hämta pengarna där de finns, hej Bert!

  Jag tycker det är bättre än den andra arbetsmarknadspolitiska åtgärden som fortfarande är laglig, försvarsutgifter.

  Det är typ de två huvudsakliga jag kan komma på som godkänns av den nyliberala världen.

 8. Ulla-Britt Niklasson Göteborgska skriver:

  Sven Wollter stod i programmet “Min Sanning” fast vid att han fortfarande och hela livet står fast vid att han är kommunist och revolutionär – härligt att höra, härligt att vara så övertygad i sin tro på ett bättre och rättvisare samhälle!

  Utfrågaren kontrade med: Kan du tro på det samhälle som Nordkorea och Ryssland utövar mot sina landsmän? Vitryssland hörde också dit!

  Råder det demokrati i USA där man skjuter först och frågar sen? Är det demokrati kolonialländerna bedriver i Kongo, Zimbabwe, Palestina – ja i hela Arabvärlden? Vietnamkriget? Drönarattacker mot oskyldiga människor … Vem tillhandahåller vapnen som är förbjudna enligt folkrätten? Pierre Schorie ställer frågan till Göran Persson och hans högerfalang.

  Vilket uppdrag har överstelöjtnanten och militärattachén vid svenska ambassaden i Tel Aviv? Hur många vapenavtal finns mellan Sverige, Israel och USA?

  Cameron i England kallar de rika länderna för fattiga. Vad är då intressant för det fattiga landet England? Cameron ropar ut att invandrare är parasiter. Vad skall man då kalla England för som parasiterat på rika länders mineraler i hundratals år!

  Mandela och Mugabe var två frihetskämpar som ville ge sina länder frihet
  från förtryckarna. Lars Forsell sa efter ett besök i den tidens Rhodesia “Jag skäms över att vara människa” Vem skäms idag? Dr Denis Mukiwebe talade i FN och vädjade till jordens befolkningar att kolonialmakter och andra fascister skulle förbjudas! Sverige lade ner sin röst liksom USA!

  Det blåser kalla vindar. Ett tredje världskrig står för dörren. Högern, fascisterna och vänstersocialisterna står med dragna vapen igen. Stöveltrampet hörs åter! FY SKÄMS

  IDAG SKICKADE JAG ETT MAIL TILL DN FÖR ATT FRÅGA VART SVERIGE ÄR PÅ VÄG. BREVET KOM TILLBAKA MED TEXTEN: STOPPAT AV BONNIER-NEWS!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.