Nazisterna är instängda och helt oskadliggjorda, men de maskerade anonyma bråkstakarna frontar här mot polisen…

Nu är spektaklet i Göteborg över. Vem drog längsta strået, alltså vem kan anses ha vunnit och vem har förlorat?

En fb-vän skriver: ”Jag har följt flera olika livesändningar hela dagen från kl 11 fram till demonstrationens återtåg. Det är vänstern som stått för våldet och de odemokratiska handlingarna. Detta skall sägas tydligt!”

Även jag har följt mycket av livesändningarna under dagen, växlat mellan Expressen, Aftonbladet och SVT. Man har kunnat följa skeendet mycket bättre på detta sätt än om man varit på plats.

Rapportörerna har rört sig fritt bland de tusentals nyfikna, halv- och heldemonstrerande nazistmotståndarna mellan Heden och Liseberg. Några vänsterhuliganer har medierna inte letat efter eller intervjuat. Fanorna på Heden analyserades inte heller, jag såg fanor från anarkister, syndikalister, kommunister (KP), AFA, Rättvisepartiet Socialisterna, Revolutionära kommunister, Stalin vajade också på en fana etc etc. Precis som väntat gömde sig de olika bråkstakarna i det fredliga folkhavet. Men inga nyanser i rapporteringen.

Mitt i det fredliga folkhavet…

När så nazisterna började sin marsch långt nere från Mölndalshållet på små bakgator mot den anvisade samlingsplatsen var det bara en spänd väntan. Så kom den väntade urladdningen då några bråkbenägna antinazister kom åt att kasta något mot nazisttåget. Då vände nazistkolonnen mot dem, men stoppades genast av poliser. Sedan var det stopp.

Polisen kraftsamlade nu runt denna konfliktpunkt och tvingades släppa avspärrningen vid Heden varpå alla tusentals motdemonstranter kunde vandra emot nazisterna på den väg de skulle komma. Polisen kunde då inte låta demonstrationen fortsätta och förvandlades nu istället till ett skydd mot de tusentals motdemonstranterna som närmade sig – nu med det lilla svarta bråkblocket i långt framskjutna positioner.

Ungefär där Örgrytevägen korsar Mölndalsån, uppstod nu dagens värsta konfrontation, inte mellan polisen och nazister, utan mellan poliser och motdemonstranter. Det kastades sten och s k bangers (såg ut som bengaliska eldar) mot polisen. Bråkstakarna dolde sig effektivt bland fredliga människor och vips förvandlades polisen till folkhavets motståndare. Det hela ebbade snart ut utan några allvarliga personskador, men skadan var nu skedd.

Jag är benägen att hålla med fb-vännen ovan. Våldet stod motdemonstranterna för (som slentrianmässigt kallas ”vänster”) innan nazisterna hann göra något större väsen av sig.

Det här var visserligen väntat, men icke desto mindre tragiskt. Det blir nu enklare att dra nazister och ”vänster” över en kam och göra det lättare att argumentera för ett förbud mot ”våldsbejakande extremistorganisationer”.

Yttrandefriheten, demonstrationsfriheten, organisationsfriheten och demokratin förlorade ett viktigt slag idag utanför nöjesfältet Liseberg i Göteborg. Demokratins motståndare vann.

Föregående artikelElena Ferrantes ”Neapelkvartett”
Nästa artikel1917 (nr 29) Rysslands första fria val
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

49 KOMMENTARER

 1. Jag är nog mycket mer optimistisk. Av två skäl:

  1. Juridiskt är det ingen skillnad på om tio personer eller tio tusen personer söker hindra eller störa en demonstration, men politiskt är det en dj-la skillnad. Tio personer kan vara vilka som helst, men tio tusen personer är en folklig meningsyttring.

  2. Jag har under hela min anti-fascistiska uppväxt och uppfostran sett på ”slaget vid Cable Street” i London 1936 som något berömvärt. Parallellen med dagens aktioner är slående.

 2. Anders Svensson har en annan bedömning.
  Jag var på second hand-safari i Kungälv, men tittade sedan lite förstrött på GP:s live tv, så jag har inget att komma med annat än att det hela har kostat en helvetes massa pengar till ingen som helst nytta. Minst fyra konstaplar per nazist. Polisens uppklarningsprocent lär inte bli bättre när all övertid ska kompenseras.

 3. Detta är inte vänsterfolk. Det är provokatörer. De kommer att användas till större uppdrag framgent…

 4. Märklig beskrivning tycker jag.

  Nazisterna hade sin plan klar. De skulle inte starta där de blivit anvisade utan på en plats varifrån de kunde tåga förbi de demokratiska fienderna på Bokmässan. Polisen sa NEJ. Och såg till att det blev så. Nassarna vandrade ödsliga bakgator och var inte nöjda med det.

  De gjorde ett utbrytningsförsök. Stördes, förirrade sig. Kom fram till startplatsen för sin beviljade demonstration och fann den full av fredligt strosande människor. Läs förnuftiga demonstranter.

  Av det stolta tåget genom Göteborg bidde ingenting. Nazisterna missade sin egen föreställning. Bara hälften av den utlovade skaran hade kommit och något vidare slagsmål blev det inte. Dessutom hamnade Fürern i finkan. Med svansen mellan benen lommade slagna hären bort den väg polisen anbefallde.

  På trappan till Bokmässan sjöngs fredsvisor i en jättekör. På Järntorget sjöng SSU-are och flyktingbarn sina sånger. På Gustav Adolfs torg visade massan gott humör. Och där nassarna skulle triumferat lyste ballonger, färgglad kostymering, clowner och såpbubblor i det oändliga. Och ingenting störde barnen som bjudits på gratisentré till matchen på Ullevi.

  Demokratisk beslutsamhet hette dagens vinnare i Göteborg.

 5. Är verkligen anarkistiska stenkastare att betrakta som vänster? Ser dem huvudsakligen som provokatörer och reaktionens stöttepelare.

 6. Även kallade nyttiga idioter. Ett organisationsförbud närmar sig och ligger i EU:s intresse.

 7. Provokatörerna dyker ju alltid upp vid sådana här tillfällen, men nu var deras genomslag väldigt begränsat, så huvudintrycket var väl ändå att nassarna stoppades. Göteborg lät dom helt enkelt inte demonstrera som dom ville, vilket jag tolkar som en seger för demokratin. Mycket tack vare polisens handfasta uppträdande kan man väl tillägga.

  Frågan är dock om inte dom som organiserar motdemonstrationer också borde organisera hjälp till polisen att plocka in provokatörer.
  En del av provokatörerna kan ju dessutom visa sig vara nazister.

 8. De som på bilden kallas maskerade bråkstakar ser inte ut som de tillhör ”svarta gänget”, dvs de unga anarkister som reser runt i Europa och kastar sten och vandaliserar. De ser mer ut som ”Allah-Akbar män” från invandrarområden, typ Angered, men de på bilden kastar inte sten utan står bara och tittar. De har väl alla(h) skäl att vara mot nazister och demonstrera. Kastade de sten bör de klämmas åt. Att de tillhör vänstern bara för att de står där är nog att dra förhastade slutsatser värdiga Alice Teodorescu.

 9. Man kan ha olika uppfattningar om vad som skedde i olika skeden och i detaljer. Men att efter Göteborg den 30 september 2017 sprida illusionen att nassarna slagits ut av det fredliga folkhavet är farligt, fr a för att det är fel. Bloggkollegan Svensson sprider denna önskebild.

  Att motdemonstranterna skulle vara numerärt totalöverlägsna har hela tiden varit en självklarhet. Att nazisterna inte var så många som de uppgett är inte heller förvånande. Att nazisterna försökte bryta sig ur polisens inringning är inte heller förvånande. Allt detta var precis vad som kunde förväntas.

  Tyvärr var det också förväntat att provokatörer skulle skapa ett storbråk för att ge bilden av att antinazismen är våldsbenägen. Storbråket utanför Liseberg var en skam! Det är det här – provokatörerna – som folkrörelserna emot växande högerpopulism, fascism, rasism och nazism måste ta itu med.

 10. Mycket av invändningarna, det som jag kallar den ”pessimitiska” utvärderingen, resonerar som om motdemonstrationen bara riktade sig mot en organisations politiska åsikter. Vore det så håller jag med.

  Men ”åsikter” och ”handlingar” är olika saker. Nassarna gick ut, inte bara för att demonstrera sina åsikter, utan också, och kanske främst, för att fysiskt erövra gatorna, skrämma oss andra till underkastelse. Om de bara velat demonstrera sina åsikter, som alla andra, borde de dels inte haft sin ”generalrepetition” några dagar innan och, icke minst, låtit bli att hota med att inte följa tillståndsanvisningarna.

  Det var fysiska skrämseltaktik av denna typ som förde nazister och fascister till makten på 30-talet. Därför gjorde göteborgarna helt rätt som mobiliserade ”en masse”, även om det innebara en risk att ”rötägg” och provokatörer anslöt sig.

 11. Helt rätt Anders Persson. Mobiliseringen emot nassarna var dagens stora händelse och den som hade förtjänat mest plats i media och naturligtvis kan man inte avstå sådant på grund av ett fåtal provokatörer.

  Hanterandet av provokatörerna är dock något som man, precis som Knut Lindelöf skriver, borde fundera över.

 12. Bra redogörelse! Håller helt med dig om slutsatserna. Fiender till yttrandefriheten vann. Blir svårt att reparera.

 13. Vänstern gjorde precis allt fel denna lördag. Det enda vettiga hade varit att fullkomligt negligera NMRs demonstration. Före denna händelse var NMR en rörelse i marginalen, nu har de fått en uppmärksamhet de aldrig hade kunnat drömma om.

  Som ett resultat av dagen reses nu massor av krav på förbud och inskränkningar i yttrandefriheten. Inte minst från statsministern och justitieministern. Vänstern ser detta som en seger. De begriper inte att detta kommer att drabba dem själva.
  Ingen tycks ha tagit till sig vad Jan Myrdal skriver i Nya Tider.

  Som det verkar nu kommer vänsterns ställningstagande 2017-09-30 att bli ödesdigert. Jag anklagar!

 14. Jag förmodar att du äter upp ditt förakt för demonstrationen som gjorde nassarna till åtlöje, speciellt eftersom det nu klarlagts att den mest synlige stenkastaren var från NMR. Man ska inte kasta sten i glashus. Det lilla fåtalet från ”svarta blocket” stoppades effektivt av fredliga demonstranter. Den demokratiska kampen vann igår en stor seger. Att du inte inser det säger en hel del. Du har inget politiskt luktsinne.

 15. Janne m.fl.: Gårdagens nassedemonstration hade inget ned yttrandefriheten att göra. Nassarna har yttrandefrihet och utnyttjar den fullt. Att det inte var fråga om yttrandefrihet, utan makt över gatan, visade nassarna själva vid sin generalrepetition några dagar innan.

  Vad det handlade om var att de med våld ville etablera sig på gatorna, var som helst och när som helst. De tiotusen eller fler antifascisterna gjorde helt rätt, och verkade i vänsterns bästa traditioner, när de i sin mångfald, och i värsta fall beredda att med eget våld mot nassarna, stoppa dem. Att oprovocerat kasta sten på någon är dock olämpligt och de som kastade sten på polisen bör definitivt buras in.

  Nassarna har insett att politiskt makt ytterst växer ut gevärspipan. Det är på tiden att vänstern också inser detta och i första hand stödjer statens våldsapparat när den söker hålla nassarna stången.

  PS: Jan Myrdals artikel i Nya Tider för ett år sedan har ingen bäring på vad som skedde igår.

 16. De som kastade sten är identifierade som nazister. Tre är identifierade till namnen. Vänsteraktivister ingrep stenhårt för att stoppa stenkastningen och jagade bort dem. Du ska inte skriva saker du inte vet nåt om.

 17. Alla gripna och anhållna är nazister. Polisen förnekade hela dagen igår att vänstern varit våldsam. Jag hade direktkontakt med polisen hela tiden.

 18. Det är förmodligen för mycket begärt att människor ska invänta fakta innan de projicerar sina önskebilder över verkligheten.

  Hittills vet vi att ett antal personer tagits av polisen för att ha stört ordningen, både inifrån nazist-tåget och från motdemonstranthållet.

  Den enda av personerna från motdemonstrantsidan som hittills identifierats, är en högerman, som alltså varit en provokatör, men inte en vänster-provokatör.

  Hittills verkar det som protesterna mot NMR-tåget varit massiva och fredliga, med mycket få undantag (vilket också visas av de låga antalet omhändertagna bland de tiotusentals anti-nazisterna).

  Enligt de senaste uppgifterna (ca tre timmar sedan när detta skrivs) har 23 personer anhållits för våldsamt upplopp, varav 22 personer från NMR. Det får mig att undra vilka glasögon Knut Lindelöfs anonyme FB-vän har haft på näsan.

  Får jag föreslå största möjliga tystnad till dess

 19. Eftersom det politiska syftet var att gripa så många nassar som möjligt är det fullständigt givet att det resulterar i fler gripanden från den gruppen.

  NMR:s ledare Simon L greps direkt vilket säkerligen var även det polisens strategi. Om gripandet av honom håller för de anklagelser om brott återstår att se. Tveksamt tror jag, men det får utredningen visa och hoppas att rättssäkerheten upprätthålls.

  Ett förväntat scenario då skådespelets syfte ingår i kommande inskränkningar av de demokratiska fri- och rättigheterna som nu drivs tydligt inte minst av KD. Organisationsförbud med andra ord vilket kampen måste riktas emot.

  Känner mest sorg över detta spektakel, inte minst vänstertomten Svensson som aktivt medverkar till en urholkning av de demokratiska fri- och rättigheterna.

  Ett tack till Knut för artikeln och denna viktiga bevakning av dessa viktiga frågor, många viktiga kommentarer från olika håll.

 20. Men Hans Andersson. Kan man verkligen försvara demokratiska fri- och rättigheter genom att tillåta öppna judehatare som NMR att yttra sig fritt? Jag tycker inte det. Den öppna rasism som dessa efterblivna och våldsbenägna galningar står för borde definitivt förbjudas och lagföras.

  Att KD, som stadigt verkar krypa allt närmare SD utnyttjar alla tillfällen för att förbjuda vänsterorganisationer att yttra sig är inte direkt förvånande, men bevisen för att detta är en jättekomplott iscensatt av överheten med vänstern som huvudmål är väl knappast jättetydliga.

 21. Anders P!
  Jag refererar till Myrdals artikel i senaste (möjligen näst senaste numret) Nya Tider. Bäring? Mer än nog. Finns här.

  Hans A! Din analys är riktig. Detta blev hundra procent uppenbart om man noggrant följde NMRs livesändning i realtid.

  Vad kan man mer säga? Med en sådan vänster, som vi såg den 30/9, behöver vi ingen höger.

 22. Svårt att se annat än att nazisterna behagar göra ett våldsamt försök att avvika från av polisen anvisad väg. Några stenkastare är svårt att urskilja på denna upptagning av NMR själva…

 23. Anders Å!
  Även judehatare har yttrandefrihet. Det finns kompletterande lagstiftning om man bryter mot den lagstadgade rätten att yttra sig fritt. Hets mot folkgrupp kan den som går för långt i sina yttranden fällas för.

  ”…efterblivna och våldsamma galningar” Menar du allvar med den beskrivningen? Bättre med debatt i sak än invektiv tänker jag, men bra att du redovisar din ståndpunkt och att vi har respekt för våra olika utgångspunkter.

 24. Enligt uppgift skall flera av de maskerade provokatörerna ha blivit identifierade. Av olika videofilmer framgår att gruppen som syns på bilden ovan agerade i samförstånd. En av dem har identifierats som antisemiten Bechir Rabani, vilket han själv bekräftat.

  Det finns en hel del ledtrådar här.

  TV4 rapporterade live och där kan man se hur de som befann sig i Rabanis närhet (momenten innan) är de som attackerar polisen med stenar.

  Med andra ord finns det svagt stöd för teorin att stenkastarna var maskerade anarkister. I lördags rekryterades provokatörerna och de nyttiga idioterna uppenbarligen ur andra kretsar.

  För egen del är jag mycket imponerad av det resoluta agerandet från deltagare i motdemonstrationen. Vilket innebar att denna incident inte eskalerade, utan våldstendenserna stävjades i sin linda.

  Lärdomen är att inga maskerade skall tolereras i fortsättningen. Inte minst av säkerhetsskäl. Vi har nämligen all anledning begrunda att de maskerade agerar samfällt. Och att de börjar kasta sten strax efter att NMR blivit inringade av polisen på andra sidan Mölndalsån.

  GP lyckades fånga IRL vad som hände när polisen satte NMR på plats. Det är en riktig pärla eftersom polisen till skillnad mot andra tillfällen stod upp för närvarande journalister.

  Med tanke på att NMR-medlemmar utbildats i Ryssland är det varken långsökt eller konspiratoriskt att betrakta stenkastningen (på andra sidan ån) som en vilseledande manöver. Om än taktiskt misslyckad sorgligt utmärkt som gödsel för desinformation och kålsuparteorier.

 25. Hela den här debatten om demokratins motståndare har nu nått sitt antiklimax! Efter att ha reflekterat alla händelser anser jag att mässan skall vara öppen för alla och ingen skall uteslutas i demokratins namn!

  Men tror också faktiskt mässan spelat ut sin stora roll inom litteraturen som ett stort kommersiellt jippo. Likt den döende svanen om ni förstår? Det ska inte bara handla om pengar för att kunna göra sig hörd eller få komma in på mässan! Annars får man väl skattefinansiera den helt enkelt.

  Mässan bör vara opolitisk men inte fri från åsikter! Den har varit för mycket som ett skyltfönster för noblessen och har ingenting med vänsterpolitik att göra som var tänkt kanske?

  Nöjesfält finns redan på Liseberg. Det räcker för den som vill åka berg-och-dalbana i livets karusell.

 26. Hans A!
  Om man tror att man är bättre än någon annan enbart för att man råkar vara född på en viss jordplätt, eller har en annan etnisk bakgrund, så tycker jag att omdömet ”efterbliven” passar alldeles utmärkt.

  Är man dessutom beredd att använda våld mot dom som man i sin efterblivenhet föraktar så är man en galning.

  Historien är mycket tydlig med att nazismens förespråkare är just efterblivna galningar i den bemärkelsen.

  Att man ostraffat kan bedriva öppet organiserat judehat i Sverige är en uppenbar brist i lagen om hets mot folkgrupp som borde åtgärdas.

  Yttrandefriheten kan enbart försvaras om den uppfattas som rimlig av svenska folket och om någon hotar den så får vi mobilisera till försvar så gott vi kan, men vi kan inte låta överväganden om en eventuell konspiration mot den hindra oss från att bekämpa nazismen.

 27. Väl formulerat Anders Åberg! Men just dessa tankesvängar är förföriskt farliga. Din kommentar är ett utmärkt exempel på hur outvecklad debatten om yttrandefriheten är i idag. Jag återkommer till det i ett särskilt inlägg så småningom.

 28. Knut!
  Tråkig stil att bara påstå kommentaren är outvecklad utan att du själv utvecklar något. Själv förstår jag inte alls vad som är outvecklat med att bekämpa nazismen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.