Demokratins motståndare vann i Göteborg idag

Nazisterna är instängda och helt oskadliggjorda, men de maskerade anonyma bråkstakarna frontar här mot polisen…

Nu är spektaklet i Göteborg över. Vem drog längsta strået, alltså vem kan anses ha vunnit och vem har förlorat?

En fb-vän skriver: ”Jag har följt flera olika livesändningar hela dagen från kl 11 fram till demonstrationens återtåg. Det är vänstern som stått för våldet och de odemokratiska handlingarna. Detta skall sägas tydligt!”

Även jag har följt mycket av livesändningarna under dagen, växlat mellan Expressen, Aftonbladet och SVT. Man har kunnat följa skeendet mycket bättre på detta sätt än om man varit på plats.

Rapportörerna har rört sig fritt bland de tusentals nyfikna, halv- och heldemonstrerande nazistmotståndarna mellan Heden och Liseberg. Några vänsterhuliganer har medierna inte letat efter eller intervjuat. Fanorna på Heden analyserades inte heller, jag såg fanor från anarkister, syndikalister, kommunister (KP), AFA, Rättvisepartiet Socialisterna, Revolutionära kommunister, Stalin vajade också på en fana etc etc. Precis som väntat gömde sig de olika bråkstakarna i det fredliga folkhavet. Men inga nyanser i rapporteringen.

Mitt i det fredliga folkhavet…

När så nazisterna började sin marsch långt nere från Mölndalshållet på små bakgator mot den anvisade samlingsplatsen var det bara en spänd väntan. Så kom den väntade urladdningen då några bråkbenägna antinazister kom åt att kasta något mot nazisttåget. Då vände nazistkolonnen mot dem, men stoppades genast av poliser. Sedan var det stopp.

Polisen kraftsamlade nu runt denna konfliktpunkt och tvingades släppa avspärrningen vid Heden varpå alla tusentals motdemonstranter kunde vandra emot nazisterna på den väg de skulle komma. Polisen kunde då inte låta demonstrationen fortsätta och förvandlades nu istället till ett skydd mot de tusentals motdemonstranterna som närmade sig – nu med det lilla svarta bråkblocket i långt framskjutna positioner.

Ungefär där Örgrytevägen korsar Mölndalsån, uppstod nu dagens värsta konfrontation, inte mellan polisen och nazister, utan mellan poliser och motdemonstranter. Det kastades sten och s k bangers (såg ut som bengaliska eldar) mot polisen. Bråkstakarna dolde sig effektivt bland fredliga människor och vips förvandlades polisen till folkhavets motståndare. Det hela ebbade snart ut utan några allvarliga personskador, men skadan var nu skedd.

Jag är benägen att hålla med fb-vännen ovan. Våldet stod motdemonstranterna för (som slentrianmässigt kallas ”vänster”) innan nazisterna hann göra något större väsen av sig.

Det här var visserligen väntat, men icke desto mindre tragiskt. Det blir nu enklare att dra nazister och ”vänster” över en kam och göra det lättare att argumentera för ett förbud mot ”våldsbejakande extremistorganisationer”.

Yttrandefriheten, demonstrationsfriheten, organisationsfriheten och demokratin förlorade ett viktigt slag idag utanför nöjesfältet Liseberg i Göteborg. Demokratins motståndare vann.

... är läst 1569 gånger!

  49 kommentarer for “Demokratins motståndare vann i Göteborg idag

 1. Anders Åberg skriver:

  Roland S!
  Hur menar du att jag skulle kunna veta vem som hotar Knut?

  Sedan var det du som knöt ihop ordet drägg med arabiska språket och om jag inte minns fel så var det en demonstration på lördagen som gjorde just sådana kopplingar till etnisk tillhörighet.

 2. Knut Lindelöf skriver:

  Anders Å!
  Lugn, det kommer om ett par dagar. Hinner inte utveckla saken här på 1000 tecken.

 3. Hans Andersson skriver:

  Anders Å!
  Hur definierar du judehat? Hur ser du på staten Israel? Jag anser att Israel är en rasistisk apartheidstat, som bör hårt kritiseras och bekämpas som den rasitiska stat den är.

  Den lagstiftning du talar om finns ju redan. På vilket sätt vill du ändra den. Rättssäkerhet måste väl gälla alla, även NMR?

 4. Fred Torssander skriver:

  Var finns rapporter om ”Storbråket utanför Liseberg” och ev. redogörelse för vilka omhändertaganden eller dylikt som orsakades av dessa?

  Det övriga som Lindelöf presterar är bedömningar som givetvis är alldeles rimliga ifall man antar att zappande mellan TV-kanalerna och synpunkter från en anonym fb-vän duger för att bedöma en så pass viktig sak som denna demonstration. Det är för övrigt påtagligt att även skribenter på Aftonbladet nu har värderat om resultatet.

 5. Hans Andersson skriver:

  Direkt citat SVT nyheter ”NMR demonstrationståg stoppades i närheten av Svenska Mässan där NMRs anhängare i praktiken blev inringade av både polis och motdemonstranter.”

  SVT visar även film som visar motdemonstranter som med stenslungor skjuter stenar mot polisen.

  Ett tragisk spektakel som kommer att användas av de krafter som vill inskränka yttrandefriheten och försämra de demokratiska fri- och rättigheterna och med stor säkerhet skärpa skrivningarna i lagstiftningen när det gäller rätten att demonstrera samt ett formellt organisationsförbud.

 6. Tord Björk skriver:

  De bångstyriga göteborgarna tycks ge tyckarna bekymmer. Låt oss göra en jämförelse:

  Fredsdemonstrationer i Stockholm: I protest mot Rysslands bombningar av Östra Aleppo, 350 (ca) med 50 ofta mycket välfinansierade NGOs med statsbidrag i ryggen. Mot Aurora 17, 200 (ca), Auroraövning på Gärdet samlar 4000 som får militärt skådespel, anledning att demonstrera lika stor i Stockholm som i Göteborg. Solidaritet med Jemen kastas ut från socialistiskt forum av ABF under allmän tystnad från övriga vänstern.

  Freds- och antifascistiska demonstrationer i Göteborg. Mot Aurora 17 3500. Mot NMR uppåt 10000. Aurorademon hade demonstrationsvakter, alla från KP, då ingen annan av de 33 medarrangörerna var villiga att hålla ordning. Tyckarna, hemskt att KP syns. NMR-demon söker bryta sig ut mot polisens order och tillståndsgiven väg, Lindelöf, det hände inte. Motdemon inga vakter men äldre antifascister ingriper mot stenkastare och vanligt folk protesterar. Tyckarna?: Stockholm är bäst med sin passivitet.

 7. Anders Persson skriver:

  Hans A!
  Jag har blivit kallad ”trotskist” för att jag råkat ha samma uppfattningar som Anders Svensson. A la bonne heure – kanske är det då också ”trotskism” att föreslå att om Sveriges Riksdag skulle slå in på en sådan linje, att vi innan saken ens kommit till omröstning, gör som man gjorde förr i tiden, d v s går på gator och torg, tiotusenden av oss, och demonstrerar för fortsatt demonstrationsfrihet – även om vi inte givits tillstånd.

 8. Fred Torssander skriver:

  Jag har hittat en video som visar en maskerad person som använder en stenslunga, enligt artikeln mot polisen, men ingen polis syns i bild. Inte heller kan jag se någon av demonstrationerna. Men jag letar vidare…

 9. Fred Torssander skriver:

  SVT har också ett inslag som visar en maskerad person – av allt att döma samma – som använder en slunga. Det uppges även här att det skulle vara demonstranter som slåss på bilderna, fast ingenstans syns någon polis eller någon del av någon av demonstrationerna. Det är för övrigt ett egendomligt klipp i videosekvensen och sedan ett andra klipp när polisbussarna anländer. I texten nämns också att en ”civilperson” skall ha blivit skadad där.

 10. Fred Torssander skriver:

  Ytterligare ett klipp från SVT om samma händelse och samma person fast ur en tredje vinkel. Här syns också en prideflagga (?) och efter ett klipp och flyttad kamera även en anarkistisk/syndikalistisk fana. Enligt GP har kammaråklagare Mats Ihlbom sagt: ”Jag kan bekräfta att en mansperson, en motdemonstrant, har begärts häktad under seneftermiddagen.”

  När det gäller anhållanden är förhållandet mellan nazister och motdemonstranter ungefär 1:20. Fast i motsatta riktningar.

  GP har också presenterat en sluträkning vilken jag kompletterat med uppgifter från Aftonbladet. De 35 gripna misstänks under lördagskvällen för följande brott:
  4 personer greps misstänkta för förberedelse till grov misshandel.
  22 personer greps misstänkta för våldsamt upplopp.
  4 personer greps misstänkts för våldsamt motstånd.
  3 personer greps misstänkta för försök till våld mot tjänsteman.
  1 person greps misstänkt för brott mot luftfartsförordningen.
  1 person greps misstänkt för brott mot vapenlagen. /GP

  Dessutom har 29 personer omhändertagits med stöd av polislagen, oklart vilka grupperingar de tillhör. Sju personer togs i förvar med stöd av utlänningslagen. /AB

 11. Anders Åberg skriver:

  Hans A!
  Jag håller helt med om att staten Israel är en rasistisk apartheidstat, vilket är djupt tragiskt då det judiska folket mer än något annat folk borde inse vad det betyder. Att vara emot den Israeliska rasismen är dock inte att vara emot judar som folk som nazisterna är.

  Det finns dessutom åtskilliga judar som är minst lika stora motståndare till Israels rasism som du och jag är. Rasism måste bekämpas i alla dess former.

  Exakt hur lagen om hets mot folkgrupp är formulerad vet jag inte, men jag ser ju att tillämpningen av den tillåter öppet och organiserat judehat och det anser jag är rent åt helvete och måste ändras på.

  Rättssäkerhet för mig blir då att NMR skall förbjudas och om dom inte finner sig i det så skall dom lagföras.

  Tankarna om att den stora konspirationen mot yttrandefriheten som ni pratar om skulle gynnas av detta tar jag med en stor nypa salt. Dels ser jag inga uppenbara tecken på att den konspirationen ens existerar och om den gör det så kan vi knappast stoppa den genom att sluta bekämpa nazismen.

 12. Hans Andersson skriver:

  Morgonens nyheter SVT:
  ”Efter helgens stora nazistdemonstration uppmanar nu polischefen i Göteborg, Erik Nord, politikerna att se över demonstrationslagarna. Bland annat vill han ha större möjligheter att åtala grupper för hets mot folkgrupp.”

  ”…efter att alla NMR-anhängare släppts efter lördagens demonstration begärs nu en motdemonstrant häktad… han är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.”

  Som sagt de demokratiska fri och rättigheterna är under allvarligt angrepp i vårt land och gott om nyttiga idioter finns det sannerligen.

 13. Hans Andersson skriver:

  Dags för redaktören att sammanfatta läget med sitt kommande inlägg och tack alla för en bra debatt. Olika uppfattningar finns men debatten har förts på ett respektfullt sätt.

 14. Anders Persson skriver:

  Hans A!
  Jag vet inte om det är så rasande respektfullt att kalla de som har motsatt åsikt i denna fråga för ”nyttiga” idioter. Vidare kan jag inte se polischefens förslag som ”ett allvarligt angrepp” på de demokratiska fri- och rättigheterna.

  Vad dock polischefen, liksom de flesta andra debattörer inte verkar inse, och som jag upprepar som en gammal uttjänt grammofon, är att nassarnas demonstration KVALITATIVT skiljer sig från andra demonstrationer till höger, vänster och center, genom att den hade VÅLDET som huvudsyfte, liksom en gång Hitlers SA och andra fascistiska stormtrupper. Det var ju genom att på olika sätt skrämma och hota sina motståndare som de kom till makten.

 15. Staffan Backlund skriver:

  Var där utanför Liseberg. Såg inget storbråk. Enstaka provokatörer som togs om hand av motdemonstranter och polis. Din bloggkollega Anders Svensson har intressanta uppgifter om vilka de var. Nassarna har naturligtvis inte slagits ut, men här misslyckades de kapitalt.

 16. Viveca Isberg skriver:

  Det har sagts mycket om årets bokmässa. Men grundbulten att försvara och utveckla mässan bör ligga fast.

  En främmande art i den svenska myllan som ville inympa lite snille och smak, skulle göra mässan hetare än någonsin till nästa gång.

  Aldrig förr har det svängt mer om bokmässan med demonstrationer och diskussioner. Avslutar med orden…

  ”Only a fool here would think he’s got anything to prove”
  ”This place is doing me good. It’s like to be in heaven”

  /text V. Isberg/

 17. Knut Lindelöf skriver:

  Låt oss sluta den här omgången av diskussionen här. Ingen orkar läsa igenom över 50 kommentarer. Imorgon gör jag ett försök till summering i ett nytt inlägg, där sedan diskussionen förstås kan fortsätta…

 18. Kjell Martinsson skriver:

  Storbråket var inte så stort som många spekulerat i. Poliskedjorna höll. Dörrarna stängdes en stund – utan att det behövdes – till Bokmässan.
  Numera är det dags för basarbete på gator och torg – igen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.