Georg Diez

Det gäller nu avskaffande av nätneutraliteten. Faran för en avskaffad informationsfrihet, yttrandefrihet och demokrati är överhängande med beslutet som nyligen fattades av FCC i USA på Donald Trums initiativ.

Nedanstående artikel av Georg Dies i SPIEGEL ONLINE rekommenderas. Det finns all anledning att följa vad som skrivs om dessa ting även i Europas stormakt Tyskland.

Läs gärna originalet. Men för att själv bättre förstå vad han skriver har jag översatt hela texten så gått jag förmått. Kanske det kan vara till glädje för fler. Klistrar in min översättning nedan.


Demokratins avskaffande

Det står sedan länge klart att kriget mot sanning, vetenskap och förnuft är en av de grundläggande elementen för Donald Trump och hans krets, att göra sig kvitt de sista resterna av den irriterande demokratin, som bara lägger sig i den ambitiösa och totalitära planen om den slutliga lösningen; kapitalismen som härskande ideologi.

Men den här veckan fick vi några exempel på särskild korkad medvetenhet, å ena sidan, när domarkandidater plågas i utfrågningar där det blev synligt hur lite som kvalificerade dem till jobbet – men det spelar ingen roll, eller tvärtom: det passar perfekt för en regering som i sitt förakt för alla typer av statliga jobb, d v s som bara tjänar mindre välbeställda vilka är deras motståndare, de som de egentligen borde tjäna, miljö eller energi och för att också se till att statsapparaten fungerar dåligt, eftersom det passar in i deras allt grövre libertarianska världsåskådning.

Krig mot sanningen
Å andra sidan var detta ett exempel som inger särskild oro eftersom de utövar mer och mer sin version av tankekontroll, som man kanske inte skulle förvänta sig av dem: De förbjuder ord som speglar sanningen eller den vetenskapliga processen i sanningssökandet ”foster” eller ”transgender”, ”mångfald”, ”på vetenskaplig basis” eller ”grundat på bevis”. I stället bör personalen hos den amerikanska hälsovårdsmyndigheten CDC i framtiden säga: ”CDC baserar sina rekommendationer om vetenskap, med hänsyn till offentliga normer och önskemål”.

Trump och hans hantlangare är inte de enda som har kriget mot sanningen som auktoritär grundregel, Trump är tvärtom bara den främste och kraftfullaste av dem. Men från Syrien till Venezuela till Burma, går regeringar emot ”falska nyheter”, sådana sanningar som de inte godkänner.

Den libyska regeringen gör det när det gäller rapporter om slaveri, den filippinska regeringen gör det också, den polska regeringen likaså: Den största och viktigaste privata TV-stationen TVN24 bestraffades (böter på 1,5 miljoner zloty ca 350.000 euro), eftersom de anställda ”rapporterade om olagliga aktiviteter och stödde beteenden som äventyrar säkerheten”, som motiveringen löd. Och i Österrike säger FPÖ:s nya vice kansler Strach: ”Vi vill också optimera ORF gällande objektivitet.”

Så låter fascismen
Lyckligtvis, tycktes det, var alla dessa försök att manipulera eller undertrycka sanningen, i en tid då sanningen, eller åtminstone för dem som de letade efter den, kunde komma åt den när som helst med några klick – en plats för frihet så att säga, en konkret utopi, en plats där näringsliv, samhälle och medborgare kunde förverkliga sig på ett nytt sätt rikt och produktivt, där man verkligen kunde tala om ett medium, ledande till en ny renässans och en ökad demokratisering, som gav mod och lust till det 21:a århundradet.

Att Internet i sin mångskiftande uppenbarelse å ena sidan, som går tillbaka till tankar på 1960-talet då löften om frihet och teknisk övervakning och kommersialisering utgjorde dubbelheten som nu ingår i Internet, eftersom det har visat sig vara livsmiljö och levnadssätt, en politisk vision på bredden, direktdemokrati, en plats för idéer och dialog, Internet som en innovationsgenerator, som ett globalt bibliotek och uppslagsverk, för musik och filmdistribution, som en mörk plats också, en så livlig plats – men detta frihetliga Internet vill Trump-Camorrans avbrottskommando inte längre låta oss ha.

Livslängden i samhället
Internet bör – som allt annat i samhället – organiseras enligt stora företags premisser och degradera människor till blott konsumenter. Detta är grunden för beslutet av de amerikanska myndigheten FCC, som förra veckan beslutade att bryta upp förodningen om nätneutralitet. Det betyder att förordningen som infördes av Barack Obama att det inte får förekomma någon särbehandling på Internet, vad datamängder eller datavolym eller frivillig kontroll av innehåll beträffar. Nätneutralitet – lika rätt för all data.

I en digital värld och en digital demokrati är denna neutralitet livsviktigt, det är på sätt och vis livsnerven i hela idén. Och den makt som har uppstått i USA hos några få monopolister på detta område med ökande kostnader och snedvridning av konkurrensen, visar övertydligt hur kapitalismen och auktoritärt frihetsfientligt tänkande här går hand i hand.

När det gäller människsynen bakom detta beslut blir det tydligt att infantilisering är ett mer passande ord – man kunde också säga att det är ett dekadent förakt för allt som gör människan mänsklig.

Dans med lögnen
Nå, Ajit Pai, chefen för FCC och ansvarig för beslutet om nätneutralitet, har just kört ut en video som skulle vara ironiskt menad, men som blottlagt den djupa sanningen: Internet kan fortfarande vara en plats för selfies och söta djurbilder och bilder av mat och filmserie och shopping och Harlem Shake. Det var hans humoristiska, generösa budskap, presenterat i ett Star Wars-svärddräkt – producerat av Rechtsaußens webbplats The Daily Caller. En av kvinnorna som dansar med Pai på videon hade spridit Pizzagate-Theory förra året, enligt vilken Hillary Clinton skulle vara inblandad i en barnpornografihärva i Washington.

Vad ska man säga när statliga tjänstemän dansar med lögnen? När konspirationen har blivit sanningen? Koch bröderna (Koch Brothers), det har också rapporterats, agiterar och agerar med en massa pengar mot försöket av städer att upprätta egna bredbandsanslutningar till Internet, på vilket det logiska svaret vore att försöka ockupera dessa koncerner hela detta företagsområde. För det handlar faktiskt om (varken mer eller mindre) att i USA, och inte bara där: att säkra en fungerande demokrati byggd på informationsfrihet, sanningen och sanningssökarprocesser, som ofta är komplicerade, men som inte får hindras av statlig eller kommersiell censur.

Föregående artikelShip to Gaza på väg (2)
Nästa artikelJan Guillou – politisk aktivist, entertainer och författare
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.