Den amerikanska dollarn rasar nu snabbt mot graven och därmed det sönderfallande imperiet. Efter åratal av dödsryckningar agerar nu Kina och Ryssland kraftfullt för att genomföra nådastöten mot dollarn.

Enligt ryska tidningar, exempelvis Istveztja, har handeln sjunkit med 46 procent, ett ras med 30 procent sedan 2018. Handeln som inte betalas med dollar utgör 54 procent och fördelas mellan Kinas Juan (17%) euron (30%) och Ryssland (7%).

Förklaringen till nedgången för den amerikanska dollarn förklaras främst med USA:s misslyckade handelskrig, alla groteska sanktioner, riktade mot främst Kina, som ruinerat USA:s ekonomi.

Det är märkligt hur förljugen omvärlden är gällande den härdsmälta som nu drabbar den tidigare supermakten. Få människor vet om att USA redan i november 2014 krossades av att Kina då tog över som världens ekonomiska supermakt. Lika fullt har det ljugits om detta i snart tio år nu, trots att alla fakta hela tiden funnits på bordet. Orsaken till att hela världen fått för sig att USA fortfarande är världens ledande ekonomiska supermakt är att man i sina beräkningar bara redovisat halva sanningen d v s BNP, eller på engelska GDP – Gross Do mestic Product. För att följa Världsbanken och IMF-regler så ska BNP/GDP kopplas ihop med varje lands PPP (respektive lans köpkraft). Om den multipliceras med BNP/GPD blir bilden komplett.

2014 klev Kina upp på den ekonomiska världstronen för första gången och har haft den positionen sedan dess. Räknar man på detta vis blir resultatet idag:

Kina 27.1 trillioner dollar
USA 21.4 trillioner dollar

Trots detta har världen bockat och bugat av undfallenhet, då man inte velat störa den döende supermakten. Så har alltså verkligheten sett ut i nästan 10 år. Nu rasar den dödligt sårade ner i avgrunden. Det är oundvikligt. Ingen kommer att kunna stoppa det.

Avslutar med en YouTube-film från RT med bland andra Peter Schiff om dessa ting:

Föregående artikelHultqvists realiteter
Nästa artikelBJARNE MOELV: POLIS OCH MILTÄR ÖVADE KUPPFÖRSVAR NATTEN DÅ PALME MÖRDADES
Hans Andersson
Hans Andersson är gruvarbetare från Norrbottens malmfält. Hamnade i Skåne. Genomförde ämneslärarutbildning. Verksam som lärare sedan 1988. Sedan 2000 arbetar han i Lunds kommun. Aktiv i FiB-Malmö mellan 1985-1993.

9 KOMMENTARER

 1. Hans Andersson, vad händer efter det att amerikanska dollarn gått i graven? Vet du närmare exakt när det sker? Vad händer med oss i Sverige? Har jag förstått rätt att ingenting kan stoppa fallet av denna valuta? Ska människor vara oroliga för sin ekonomi? Många funderingar, om du har möjlighet att svara på något?

 2. Slutsatserna verkar lite väl långtgående, även om dollarns betydelse och USA:s betydelse minskar relativt i världsekonomin behöver det inte betyda att de rasar ner i avgrunden. Storbritannien och Frankrike och deras valutor finns ju kvar, trots att deras betydelse på världsscenen är mycket mindre än vad den var låt oss säga år 1900.

 3. Hans A!
  Folkrepubliken Kinas uppgång är oomtvistlig, men jag har frågor om hur djupt du menar att Förenta staterna kommer att sjunka. Du använder dramatiskt språk:

  ”dollarn rasar nu snabbt mot graven och därmed det sönderfallande imperiet””härdsmälta drabbar den tidigare supermakten””USA … krossades””den döende supermakten” … ”Nu rasar den dödligt sårade ner i avgrunden”.

  Är det inte mer sannolikt att Förenta staterna kommer att kunna hålla sig kvar på en nivå där Förenta staterna kommer att kunna påverka världspolitiken i hög grad? Socialistiska rådsrepublikernas union var aldrig i närheten av Förenta staterna under kalla kriget ekonomiskt, men var ändå nästan jämspelt med Förenta staterna i fråga om maktprojektion.

  Så länge Förenta staterna har åtminstone hälften av Folkrepubliken Kinas ekonomiska styrka, samt vapen, kommer väl Förenta staterna att kunna göra saker som att hålla kärnvapenparaply över Republiken Kina (Taiwan) och hindra att Folkrepublikens styrkor landstiger där?

 4. Jan Arvid ställer relevanta frågor, som vi bör fundera kring. Allt handlar ju inte bara om att ett 7o-årigt (c:a) imperium hamnat på dekis. Det är ju, som Per L klokt pekar på, lika mycket en fråga om vad som kommer i stället.

  I en annan tråd här på bloggen talas det om att kapitalismen är på väg att rasa ihop. Det ser jag däremot inga tecken på. Vad jag ser är att en ”fri” konkurrenskapitalism nu hotas (och troligen kommer att överflyglas) av en typ av kommandokapitalism, som även tidigare i historien, Tyskland på 1930-talet t ex, visat sig framgångsrik.

  Om detta och hur det kommer att drabba oss är naturligtvis centralt att fundera på om vi menar allvar med vårt tal om anti-imperialism.

 5. Jan Arvid!
  Den avgörande faktorn är att framför allt Kina inte längre vill köpa amerikanska skulder för att hålla liv i deras ekonomi. Det blir för dyrt. Att konstgjort blåsa liv i den amerikansk ekonomin är ett avslutat kapitel.

  Även Ryssland och EU:s stater kliver av tåget som håller USA under armarna, alltså kollaps. Men utplånas? naturligtvis inte, men i kombination med med kollaps i ekonomin och risk för inbördeskrig, jo jag menar allvar, beväpnade milisgrupper kryllar det av redan idag. Valet kanske flyttas och risk för öppen fascism med kristna fascistiska krafter tar makten och Trump blir kvar samt Mike Pence från den ultrakristna kärnan.

  Det som är verkligt oroväckande är USA kärnvapenhot som du påpekar Jan Arvid.

 6. Tidsperspektivet är kort.

  Lutar mig mot en auktoritet, Peter Schiff.

  ”Nobody seems worried about the falling dollar. That’s likely to remain the case, until the dollar index breaks 80.

  At its current rate of decline, that level could be breached before year end, perhaps before election day.”

  Det är en mardröm och det sociala sönderfallet och redan pågående anarkin med drygt 400 ”riots” i olika städer bara de senaste månaderna med tungt beväpnade ”vit milis” och ”svart milis” tungt beväpnade och publicerat på RT.

  En svart stat på amerikans mark är målsättningen, och de menar allvar och kommer hur som helst skapa våld och även blodbad.

  It´s gonna blow.

 7. När dollarn rasar ihop vet jag en sak säkert (men bara nästan). Det kommer så allvarligt att påverka även Europa att oavsett om valutan är euro, pund eller kronor kommer alla regeringar i Europa att gå ut med t ex ”Sverige är i ett allvarligt läge nu. För att rädda den svenska ekonomin måste vi alla solidariskt bidra….” och så kommer värdet av min pension att rasa. Vad nyttar spekulationer till?

  Åtminstone är min uppgift, så länge jag orkar, även fortsättningsvis att vara folkbildarens. Fortsätta sprida information som undanhålls. Med hjälp av erfarenheter och kunskaper från ett ganska långt liv försöka sätta in skeendet i ett begripligt sammanhang. Diskutera dessa två saker med intresserade; som på denna blogg, i mejlkonversationer och på 80-årskalas. Fortsätta inse att det finns mycket att lära innan det är dags för pärleporten eller i mitt fall endast recirkuleringen.

 8. Hans A!
  Genom historien upprepas ofta förloppet att en stormakt blir svagare relativt en annan stormakt. Du menar att tecknen tyder på att Förenta staterna inte kommer att genomgå en relativ försvagning under ordnade former med stabilitet och fungerande ekonomi på hemmaplan, så som Japan förblev fungerande och ekonomiskt starkt efter förlusten av sitt imperium.

  Det finns två orsaker till kaos: ekonomiskt sammanbrott och inbördeskrig. Du menar att båda är nära förestående i Förenta staterna. Andra menar att mäktiga intressen kommer att se till att en fungerande ekonomi fortsätter i Förenta staterna, och att samhället kommer fortsätta att fungera där. Det finns en uppsjö av publicerade analyser som stödjer det ena eller det andra alternativet. Vad menar du är huvudfelet hos dem som spår ”ordnad reträtt” för Förenta staterna?

 9. USA gigantiska statsskuld är ett enormt problem. Skuldavskrivning? Vem ska bära kostnaden. Finns inget stöd för detta hos EU och Kina o s v.

  Fascistisk utveckling i USA. Stort problem.

  USA splittrad nation. Faller samman på alla plan. Finns idag inga tecken på att andra stormakter är beredda att betala kalaset, som med Japan som fortfarande har stora trupper i landet och i hög grad godkände och finansierade Japans comeback.

  Det ser mörkt ut. Tyvärr. USA konfronterar Kina intensivt i Sydkinesiska sjön med sitt hemmapatent ”freedom of navigation”.

  De stora amerikanska vapenbolagen säljer nog sina vapen även under en fascistisk regim, men framför allt finns det en reell risk för en aktiv kärnvapenstrategi. Ett hot mot hela världen.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.