Den antiintellektuella statsapparaten i Flempan

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, som jag besökte häromdagen, huserade tidigare nära LO-borgen på Norra Bantorget. LO, det sjunkande skeppet. Alltfler oorganiserade i den växande gig-ekonomin. Ombudsmännen lever dock välbetalt och gott – ett tag till.

Numera håller arkivet till i Flemingsberg. “Flempan” som en student vid Södertörns högskola kallade denna förort. Hon kontaktade mig efter att ha blivit förtjust i min bok Eolus & Herakleitos. Där Skriftställaren titulerar sig paragrafryttare och kufist.

Hon studerade ekonomi på Södertörn. Glimten i ögat. Skarpt huvud. Retade upp de humorbefriade torrbollarna till föreläsare genom att säga marknadsavföring istället för marknadsföring (konstigt universitetsämne, lära sig hur man kränger) och vetinteskap.

Södertörns högskola skänker draghjälp åt och tjänar det mångkulturella samhälle – mångkultur, ett minst sagt poröst begrepp – som det politiska, globalistiska etablissemanget strävar efter att inrätta.

Ska man studera eller arbeta där, är det bara att plugga in diskursens kodord och rabbla så fort man hinner: identitetspolitik, genus, representativitet, rasifiering, kulturrelativism, intersektionalitet, värdegrund. Und so weiter.

Jag har av doktorander delgivits skräckskildringar om ideologisk indoktrinering och political correctness på kurserna. Jamar man inte med, får man det svårt. Kritiskt tänkande som man inbillade sig utgöra en högskolas viktigaste uppgift, glöm det.

Tänka fritt är stort, tänka ideologiskt rätt större

Att seriösa personer, riktiga intellektuella, som Hans Ruin och andra låtit sig knytas till Södertörn blir för mig en gåta.

Fransmannen Louis Althusser skrev om ideologiska statsapparater som bedriver ideologiproduktion i statsnyttans namn. Här hittar vi Södertörn. Dess funktion.

I Gefle verkade till för några år sedan en bokhandlare som av en ekonomiskt kämpande antikvariatsinnehavare i staden betecknades som “den antiintellektuelle bokhandlaren”.

Den senare krängde många böcker men läste knappast någon själv. I varje fall ingen tyngre, krävande sådan. En kolportör. Boknasare. Tidigare arbetat inom trävaruindustrin som försäljare. Papper som papper.

Den antiintellektuelle bokhandlaren. Södertörn – den antiintellektuella högskolan. Tänka fritt är stort, tänka ideologiskt rätt större.

PS. Studenten ovan hoppade av ekonomistudierna. För klipsk och kritisk för Södertörn.

  5 kommentarer for “Den antiintellektuella statsapparaten i Flempan

 1. Bo Persson
  2020-01-22 kl. 11:57

  Lasse Ekstrand!
  Så du menar att vi utan vidare skulle kunna utnämna Södertörns högskola till den svenska ideologiförgiftningens antiintellektuella högborg?

 2. Lasse Ekstrand
  2020-01-22 kl. 13:02

  “I som här inträden, låten det kritiska tänkandet vara.” Kunde vara den vägledande devisen. Studenter och doktorander jag talat med ger samma bild av vad som pågår inne på Södertörn. Redan från början fanns om jag inte missminner mig en klar, ideologisk tanke med att inrätta denna högskola (Liksom i Malmö.) Men, som jag nämnde, där finns också sådana intellektuella som Hans Ruin vars böcker jag läst med stor behållning.

 3. Leif Strandberg
  2020-01-22 kl. 13:31

  Bo och Lasse!
  Men så kan man väl ändå inte säga… eller?

 4. Lasse Ekstrand
  2020-01-22 kl. 17:32

  Leif S! tack för en film som väl fångar Södertörns essens. Som jag uppfattat den. Men “essens” får man väl inte säga på Södertörn…

 5. 2020-01-22 kl. 18:35

  Vad jag minns så androgs följande skäl till att Södertörn fick högskola:
  Stockholms U/Frescati började bli överlastat med studenter, behövde avlastning.
  Behov av högskola som tog in elever från södra mindre studievana förorterna.
  Att använda pengar från de nedlagda löntagarfonderna.

  Kan ha funnits andra orsaker, men de har jag glömt. När Umeå fick universitet blev det också hånat och utskrattat. Så inte längre vad jag vet. Kan vi anta att det lugnar sig angående Södertörn också?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.