Den folkföraktande rysslands-propagandan

unt-2014-12-23

Gårdagens UNT-ledare på nätet

Det är med viss nervositet man varje dag slår upp UNT:s ledarsida. Vilket ämne ska nu ges en apart behandling? I måndags kunde man läsa som huvudledare att ”Putin hotas inifrån”, ja han är ”pressad från alla håll”.

Ledarskribenten verkat hemskt stolt och glad över det läge som USA och EU satt Ryssland i, det kallas ”den perfekta stormen över Kreml”. När importpriserna fördubblas och inflationen tagit fart kommer stödet för politiken att minska och det blir svårare för presidenten att spela på de nationalistiska strängarna, spår ”Rysslandsanalytikern” Anders Åslund. UNT:s ledarskribent verkar sedan sätta sitt hopp till ”oligarkerna”, att de ska agera och sluta stödja Putin.

Men är verkligen Putin pressad från ”alla håll”? UNT:s folkförakt visas av att tidningens ledarskribent helt struntar i det ryska folket. Vad tycker de? Argumentationen liknar för övrigt den som Völkischer Beobachter bedrev emot Churchill 1940. När britterna på grund av dennes politik fick det sämre och sämre skulle de snart resa sig emot Downing Street, om inte annat skulle den del av den brittiska överklassen som förhöll sig välvillig till den tyska politiken välvilja se till att Churchill försvann.

Vad gäller Ryssland 2014-15 skulle det kanske gå UNT:s väg om krisen i landet av en ren tillfällighet hade råkat sammanfalla med USA:s och EU:s bojkotter, liksom om bristen på mat 1940 av en tillfällighet sammanföll med tyska bombningar. Men av varken Churchill eller Putin krävdes eller krävs några stora propagandistiska talanger för att peka på orsakssammanhangen – de tillhandahölls av fienden.

De ”nationalistiska stämningar” som Åslund nämner har ju USA och EU själva frammanat genom att uttryckligen framhålla vad de söker åstadkomma med sina sanktioner. Lika lite som britterna trodde att de skulle få det bättre om Churchill drevs bort och Tyskland segrade, lika lite tror ryssarna att de får det bättre om Putin försvinner och USA/EU får sina viljor igenom.

Om detta kan man också läsa i måndagens UNT, på nyhetsplats på sidan 30 ”Putin poppis trots rubelras”. TT:s utsände Andreas Hedfors bekräftar det alla vetat länge, att 85% av befolkningen stödjer Putin, även de som är missnöjda. Jag kan inte ge någon länk till UNT:s web ty införandet av Hedfors artikel (av någon naiv journalist) måste av någon politiskt inflytelserik chefsperson ha klassats som ett misstag. När detta skrivs hittar jag Hedfors artikel bara på västsvenska GP:s websida samt i ett par österbottniska tidningar, som jag ger länkarna till ifall också GP upptäcker sitt ”misstag” eller via någon ”grå lapp” får på huden av någon ”Informationsstyrelse”* i Stockholm: Österbottens tidning, Vasabladet. (Under kriget 1941-44 och ”finlandiseringen” därefter sökte finländarna ofta information via rikssvenska tidningar, nu verkar rollerna vara ombytta!)

Att 85% av en befolkning stödjer sin ledare är ju verkligen ett uttryck för att det finns en folkvilja att ta med i räkningen. Att UNT & Co inte gör det är en i bästa fall fatal missbedömning, i värsta fall ett uttryck för odemokratiskt folkförakt. Att det senare kan vara fallet stöds av en debattartikel i samma måndags UNT. Så kanske har vi ingen pålitlig demokrati i Sverige heller?

* ”Informationsstyrelsen” var den myndighet som 1940-45 höll efter den svenska pressen med små grå lappar. På den tiden var den offentligt känd, hur det är idag vet jag inte. Men vi verkar vara tillbaka till 1940.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

  4 kommentarer for “Den folkföraktande rysslands-propagandan

 1. Mats Larsson skriver:

  Anders P!
  Skillnaden mellan ryska nyheter med stor uppmärksamhet i Pervyj Kanal (Rysslands största TV-kanal), och ren satir börjar bli så hårfin att även experter börjar få svårt att se skillnaden.

 2. Kristoffer Larsson skriver:

  Samma resonemang för att få bort Putin från makten använde USA för att legitimera embargot mot Kuba. Målet var att embargot skulle orsaka svält och elände på ön och att kubanerna då skulle lägga skulden för misären på Castro, trots att det alltså var USA som orsakat situationen. Följande är från William Blums utmärkta “The Anti-Empire Report” #134:

  How the embargo began: On April 6, 1960, Lester D. Mallory, US Deputy Assistant Secretary of State for Inter-American Affairs, wrote in an internal memorandum: “The majority of Cubans support Castro … The only foreseeable means of alienating internal support is through disenchantment and disaffection based on economic dissatisfaction and hardship. … every possible means should be undertaken promptly to weaken the economic life of Cuba.” Mallory proposed “a line of action which … makes the greatest inroads in denying money and supplies to Cuba, to decrease monetary and real wages, to bring about hunger, desperation and overthrow of government.”

  Later that year, the Eisenhower administration instituted its suffocating embargo against its everlasting enemy.

 3. Kjell Holmsten skriver:

  Knut! (Anders P! menar du nog Kjell?)
  Har det varit någon folkomröstning i Ryssland om Putins popularitet? Nog vet jag att han är populär men siffran 85% är statstiskt beräknat! Och med den tekniken säljer man gröt i Sverige bland annat.

 4. Anders Persson skriver:

  Putin är så populär tack vare väst. Även de ryssar som avskyr och kritiserat honom ställer nu upp bakom honom. Av samma skäl, hot utifrån, var folkfienden Winston Churchill oerhört populär i Storbritannien 1940-45. Men i valet sommaren 1945 röstades han bort. Det yttre hotet var borta.

  PS. Om man ser till USA:s huvudlösa politik kan man undra om de beslutande i Washington verkligen hinner läsa alla de e-poster, sms, twittar mm som CIA, NSA mfl samlar på sig. Jag tror Stasi i gamla kära DDR hade samma problem, ”information overload”. Så lägg ditt bidrag till kampen genom att t.ex. kommentera flitigt på Knut Lindelöfs blogg 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.