En ilsken gammal elefanthona i Krügerparken 2011. (Foto: K Lindelöf)

BARBRO HEDVALL, LEDARSKRIBENT i DN, är ett stort skämt. På sidan fyra idag blottar hon sin rent komiska svansviftningsförmåga inför den makthavande generationen av socialdemokrater. Illustrerad av en stor bild på Pierre Schori utanför ryska ambassaden förolämpar hon de äldre socialdemokrater som nu talar emot ett svenskt Natomedlemskap. De är ”ömtåliga och gen­störtiga; envisa [och] håller fast vid hus­kurer från förr och ryggar förskräckta för nyheter”.

De ytterst blygsamma interndemokratiska ansatser som ändå pågår i socialdemokratin och som faktiskt får en och annan (Tro & solidaritet, kvinnoförbund och SSU) att hålla fast vid ett nej avhånas med till exempel följande harang: ”… en handfull gamla elefanter – tidigare mycket viktiga personer – får komma till tals på debattsidor och i tv-program. De får än en gång känna att deras åsikter är efterfrågade och att deras namn betyder något.” Med detta avser hon förstås personer som Thage G Peterson, Pierre Schori, Leif Pagrotsky, Sven Hirdman m fl. Rubriksättaren vässar budskapet ett extra snäpp; Äldre vänsterherrar måste bli besvikna – S kan inte dra ut mer på Natofrågan.

Inte ett enda argument för att lämna svensk fredspolitik för en aggressiv Natopolitik presenteras – endast hån. Saken framställs som en oundviklig förberedelse för en kommande naturkatastrof. Ja, husbondens röst sköter sig klanderfritt inom det pressetiska ramverket.

Vore det inte så allvarligt skulle man bara garva åt eländet; den gamla tanten, till och med äldre än jag, är fan ta mig ett skämt. Med hennes egna ord: En gammal elefanthona som här får komma till tals och än en gång få känna att hennes åsikter är efterfrågade och att hennes namn betyder något.

Föregående artikelMARIA SCHOTTENIUS: VILL VI VERKLIGEN HA NATO SOM NUKLEÄR ÖVERROCK?
Nästa artikelFolkliga protester, det enda som återstår
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.