FÖRFATTAREN OCH JOURNALISTEN Fredrik Kullberg har skrivit en bok om alla de floskler och allt värdegrundsbabbel som omsluter företagsvärlden och politiken. Det finns förvisso fler böcker i den genren, exempelvis Robert Nybergs böcker, men behovet att ropa att kejsaren är naken är hur stort som helst. Det behövs alltid nya böcker som sätter det rådande språket under lupp. Kullbergs bok är en sådan bok, den är ny, den fångar upp det senaste i floskelvärlden och boken är bra. Och rolig!

Hedersdoktor, rituell utmärkelse avsedd att cementera gemenskapen mellan akademi och maktsfärer /…/ Jens Henriksson, vd Swedbank /…/ Tomas Ledin artist

Miljöbil, ett fordon med negativ inverkan på miljön.

Vinnarskalle, självförhärligande uttryck bland maktpersoner som används för att understryka den egna okuvliga segerviljan /…/ jfr skinhead

Mellanchef, se P, Padel

Det finns ofta en ironisk gliring, en poäng. Men det finns även lite längre och förklarande texter och citat som speglar den floskel som avses. Men det politiska uppdraget är detsamma: att avkläda och bli varse gängse språkbruk (eller Talepunkt som det heter nuförtiden ”makthavares inövade budskap som ideligen repeteras /…/ enligt papegojmetoden”).

Och så håller författaren på, från A (Absolut) till Ö (Österlen), på över 200 sidor.

När jag läser boken ler jag ofta igenkännande men sätter även skrattet i halsen, och blir så där förbannad som det säkert är meningen att läsaren ska bli. Kullberg placerar sig därmed i den del av den upproriska traditionen som använt och använder humor som vapen. (För vidare läsning om denna tradition rekommenderar jag salig Hans Lindströms doktorsavhandling Skrattet åt världen i litteraturen från 1993).

Hokus pokus
En söndag i september 1968 skrev Jan Myrdal i Aftonbladet en skriftställning med rubriken ”Hokus pokus”. ”Som ett led i kättrarnas kamp för att krossa kyrkans makt /…/ måste nattvarden, de heliga mysterierna angripas och klädas av.” Av inledningsorden i nattvarden Hoc est corpus (Jesu kropp för dig utgiven) vred de upproriska upp frasen några grader och fick det till hokus pokus. Det papisterna står och orerar om där uppe är bara hokus pokus. Folket förstod att kejsaren och påven var nakna; att det var dags för uppror.

I Sverige lade man också till sonen ”filijokus” och från den tiden vet idag varje barn vad som menas med hokus pokus filijokus.

Det är just denna vridning som behövs i dag. Och Fredrik Kullberg drar sitt strå till stacken. Han vrider de samtida mörkermännens och mörkerkvinnornas floskler ett varv eller två. Och vips blir det ljusare. Det var bara hokus pokus!

Varumärke, senkapitalistisk beteckning för människa

Valfrihet, individens frihet att välja rikedom, hälsa och lycka i stället för att låta sig begränsas av sjukdom fattigdom och olycka.

Stockholm; The Capital of Scandinavia /…/ Se även U, Utmattningssyndrom

Nyandlighet, personlig och kommersialiserad form av religiositet som uppfattas som fristående från institutioner och medför betydande omkostnader för utövaren.

Logistikpark, komplex av fönsterlösa byggnader kring de svenska städerna, på tidigare förstklassig åkermark.

Idag har det politiska frälset och den ekonomiska överheten nästintill total makt både över den ekonomiska basen och över tänkandet. Och Karl Marx geniala mening från Den Tyska Ideologin (1846) är lika aktuell idag som när han skrev den.

”Den härskande klassens tankar är under varje epok de härskande tankarna, d v s den klass, som är den härskande materiella makten i samhället, är samtidigt dess härskande andliga makt.”

Hur ska vi någonsin kunna bryta upp från detta? Ja, receptet är förstås det gamla vanliga, klassernas kamp. Och en del av den kampen är kampen om språket och tänkandet. Jag minns hur våra ledande kamrater (Palm, Myrdal, Lidman) uppmanade oss att vara uppmärksamma på orden, de som döljer och de som lyser upp. Blundar jag kan jag än idag höra hur Sara Lidman från podiet vid Vietnamdemonstrationen markerar varje stavelse när hon klargör att vi måste ”försvara detta land mot världens största krigsmaskin”. Det var viktigt att en spade fick vara en spade.

Kullbergs Svensk floskelbok ger samma klarhet. Den är ett vapen, i kamp för en annan ordning här i landet.

Föregående artikelDen härskande klassens tankar…
Nästa artikelFascister mitt ibland oss
Leif Strandberg
Leif Strandberg är pensionerad skolpsykolog, introduktör av den ryske pedagogen Lev Vygotsky, författare och skribent.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.