En familj i Ramallah norr om Jerusalem, i början av 1900-talet.


Det är inte lätt att hitta ett lämpligt sätt att kommentera de senaste händelserna i Palestina. Att hitta en förklaring till varför de sedan länge förtryckta palestinierna har tagit ett så drastiskt steg som att militärt angripa sin oerhört överlägsna förtryckare. En aktion dömd att militärt misslyckas. Kan den månne leda till en förändring som inte bara innebär en fortsatt och utvidgad fördrivning från deras land? Det är mycket som just nu står på spel.

Jag kan inte tänka mig något bättre att göra i dagens läge än att på nytt lyfta fram palestiniernas historia så som jag gjorde någon gång på 1980-talet. När jag hade läst boken Palestina – En bakgrund till Mellanösternkonflikten. Utgiven av Ordfront år 1980 och fylld av historiska fakta. Jag följde upp det genom att köpa flera böcker från Palestinagrupperna i Sverige. Bland annat Before their diaspora – A photographic history of the palestinians 1876–1948. Utgiven av Institute for Palestine Studies, Washington DC, 1984.

Min text är uppdelad i tre olika avsnitt:
Avsnitt 1  Från 1876 till 1918
Avsnitt 2  Från 1918 till 1939
Avsnitt 3  Från 1939 till 1949

För den som vill läsa om detaljerna för hur fördrivningen av palestinierna gick till finns Ilan Pappes bok Den etniska rensningen av Palestina. Utgiven av Karneval förlag år 2007. Jag har skrivit om den boken här.

Föregående artikelVarför läsa Gunnar Wall?
Nästa artikelSorgesång 16 oktober 2023
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.