Den sanktionerande och den sanktionerade världen

Länder i världen under någon form av sanktioner av Förenta staterna

Vad håller på att hända i världen frågas det? Själv tror jag att antalet länder som lever under sanktioner av något slag snart omfattar halva jordens befolkning, utan att effekterna på de drabbade regeringarna är tydliga (för de drabbade folken kan effekterna vara mer än tydliga). De drabbade länderna drivs samman till en sorts sanktionsinternational där politiska, ekonomiska och religiösa skillnader spelar en allt mindre roll, allt för att säkra överlevnaden för det egna landet.

Sanktionerna lägger också stora bördor på de sanktionerande länderna i form av inflation och förlorade marknader. Där kommer vi att se hur fler och fler länder i Europa vill upphöra med sanktionerna. Flera av de sanktionerade länderna har lång erfarenhet sedan kalla kriget när det gäller att överleva svårigheterna.

En skillnad är att nu är även högteknologiska länder sanktionerade (Kina) vilket säkert innebär att tillgången till elektronik är ett mindre problem.

Alla är förlorare i viss bemärkelse (speciellt miljön) men de största förlorarna kan visa sig vara det sanktionsglada västallianserna.

Sven Andersson

... är läst 522 gånger!

  3 kommentarer for “Den sanktionerande och den sanktionerade världen

 1. Torgny Forsberg skriver:

  Sanktionernas bumerangeffekt slår hårt mot oss i väst, var och handlade ½kg smör (Arla margarin är ett djävulens påfund) har gått upp från 42 kr till 66 kr, ca 50 %. Inflationen har fått regeringar på fall i Storbritannien, Estland och Italien, fler kommer.

  I Teheran sade Putin “Russia is prepared to provide as much gas as Europe requires if the European Union chooses to stop stepping on rakes.” Samma med olja m m.
  Det får mig att tänka på Sideshow Bob steppping on rakes i Simpsons.

 2. Bertil Carlman skriver:

  ”The forum Strong Ideas for a New Time” sade samme Putin den 20:e juli:

  ”Modellen för total dominans av den så kallade gyllene miljarden är orättvis. Varför skulle denna gyllene miljard, som bara är en del av den globala befolkningen, dominera alla andra och genomdriva sina uppföranderegler, som bygger på illusionen om att vara suverän? Den delar upp världen i första och andra klassens människor och är därför i huvudsak rasistisk och nykolonial. Den underliggande globalistiska och pseudoliberala ideologin blir alltmer lik totalitarism, och håller tillbaka kreativ strävan och fri historisk skapelse.

  Man får intrycket att Väst helt enkelt inte kan erbjuda världen en egen modell för framtiden. Det var faktiskt ingen slump att den gyllene miljarden uppnådde sitt guld, och uppnådde ganska mycket, men den kom inte dit för att det implementerade vissa begrepp. Den kom dit där den nu är, främst genom att råna andra folk i Asien och Afrika. Så var det. Indien rånades under en lång tid. Det är därför eliten i den gyllene miljarden är livrädd för att andra globala utvecklingscentra potentiellt kommer med sina egna utvecklingsalternativ.

  Oavsett hur mycket Väst och den överstatliga eliten strävar efter att bevara den rådande ordningen, kommer en ny era och ett nytt stadium i världshistorien. Endast verkligt suveräna stater är i stånd att säkerställa en hög tillväxtdynamik och bli en förebild för andra när det gäller levnadsstandard och livskvalitet, skydd av traditionella värderingar och höga humanistiska ideal och utvecklingsmodeller, där en individ inte är ett medel utan det slutliga målet.

  Suveränitet handlar om frihet för nationell utveckling, och därmed utvecklingen av varje individ. Det handlar om en stats tekniska, kulturella, intellektuella och pedagogiska soliditet – det är vad [suveränitet] är. Utan tvekan är ett ansvarsfullt, aktivt och nationellt inriktat och nationellt orienterat civilsamhälle den viktigaste komponenten i suveräniteten.

  Jag är övertygad om att vi för att vara starka, oberoende och konkurrenskraftiga, måste förbättra mekanismerna för människor att delta i landets liv och göra dem mer öppna och rättvisa. Det inbegriper mekanismer för direkt demokrati, och människors engagemang i att ta itu med de kritiska problem som samhället och allmänheten står inför.”

  Denne Putin beskrives av mitt barnbarn (7 år), trevlige och generöse granne, ja förmodligen av majoriteten av Sveriges befolkning, som ”en hemsking”, ”en skitstövel” eller ”diktator”. Jag känner verkligen att jag lever i ”den gyllene miljarden”. Men mycket ofta går mina drömmar till livet för dem som lever utanför denna miljard.

 3. Dennis Zackrisson skriver:

  Rolig illustration, Torgny F!
  Mindre muntert är att påminna sig att vi oftast kunde inhandla smör till ”extrapriset” 30 kr halvkilot hela våren och då är prisökningen över 100 procent.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.