Den svenska trollfabriken

Första uppslaget i den långa artikeln om den svenska antiryska propagandan.

Första uppslaget i den långa artikeln om den svenska antiryska propagandan.

Nu har jag äntligen läst den långa och omfattande artikeln av Mattias Göransson i tidskriften Filter nr 51, om hur det svenska militärindustriella komplexet i nära samarbete med lydiga medier blåser upp ryssskräcken till näst intill Mosebaskiska höjder. Vore det inte så allvarligt så vore det just parodiskt.

Martin Aagård har i Aftonbladet skrivit en bra men kortare artikel om denna långa artikel – över 12 uppslag. Läs den! Där får du hela bilden väl presenterad. Jag går alltså inte in på den här.

Min reflektion är dock att, i stort sett allt som Göransson har med i sin text har det skrivits om på denna och några andra bloggar, samt i några enstaka vänstertidningar. Nu har också den noggranne, välskrivande, undersökande och stora journalistpris-belönade journalisten också tagit ett helhetsgrepp om den förändrade svenska säkerhetspolitiken under åren efter murens fall – med fokus på dagens märkliga mediesituation omkring Putins Ryssland. Det är klart ett fall framåt.

Ty, situationen är ganska förfärlig. Vi som försöker nyansera och hålla emot trollens versioner om det ryska hotet, ubåtarna, “den ryska påsken” m m är helt marginaliserade i offentligheten och utsedda till “soldater i Putins svenska brigad”.

Tre framstående ledare i denna brigad får komma till tals i Filter. Före detta utrikesministern och IAEA-mannen Hans Blix, generallöjtnanten Johan Kihl och diplomatveteranen Sven Hirdman. Den förste och siste är i alla fall väl kända för denna bloggs läsare. Dessa tre veteraners argument mot demonisering av Putin och för att istället på ett helt normalt vis sätta sig in i hur Ryssland fungerar idag samt börja tala med dem är så övertygande att man har svårt att förstå hur Nato-anhängarna kan åtnjuta en så uppburen ställning i våra stora massmedier; Björklund, Widman, Hultqvist, Bildt, Winnerstig, Brun, Wolodarski, Holmström… Men de har ju bra betalt.

Jag hoppas Filter-artikeln får betydelse. Möjligen kan den ignoreras och förmodligen kommer den inte att läsas i sin helhet av särskilt många. Tidskriften kostar ju 89 kr som lösnummer och artikeln finns tyvärr inte på nätet. Filter är en exklusiv tidskrift, ett stycke riktigt bra journalistik, alltså bra att den finns. Gratis kan den läsas på bibliotek.

  16 kommentarer for “Den svenska trollfabriken

 1. Erik Skogh
  2016-08-17 kl. 9:42

  P1 Morgon för ett par timmar sedan:
  Peter Ericson
  , Sveriges ambassadör intervjuas. Han är ganska försiktig, söker efter orden. Studioreportern verkar vilja ha mer ryskfientliga uttalanden. Ryskt flyg utan påslagna transpondrar fick ju Margot Wallström att gå i taket, sedan framkom att vi också och Natoflyg gör likadant. Putin och Niinistö var överens vid sitt möte nyligen om att det bör upphöra. Putin har fört upp det på dagordningen vid det planerade mötet i Moskva. Det möte Sverige inbjudits till men inte svarat på.

  I P1 Morgon är vi tillbaka till ruta 1, det är ryssarna som är problemet! Kosovo förbigås med tystnad, bara i Krim har gränserna ändrats med våld. Var var våldet på Krim ställt i relation till våldet när Kosovo avskiljdes från Serbien. Tyvärr verkar SR gå på i ullstrumporna med sin desinformation.

 2. Erik Skogh
  2016-08-17 kl. 16:20

  SR ger sig inte! Transponderfrågan tillbaka på ruta 1. Ekot 16:45: “…något Sverige tycker är viktigt då ryska plan ibland flugit utan transpondrar påslagna – vilket gjort dem svåra att upptäcka…”

  Inte direkt desinformation men undanhållande av hela sanningen. Ett ofta använt knep. Ger lyssnaren rätt propaganda men går inte att anmäla till granskningsnämnden.

 3. Lars Jansson
  2016-08-17 kl. 17:49

  Du har rätt i att det mesta i Göranssons artikel är känt för läsare av vänsterbloggar som denna. Det gör inte artikeln sämre, men det som är helt nytt för mig är intervjun med generallöjtnanden Johan Kihl. Uppenbarligen är Kihl en av Sveriges dugligaste officerare och var t o m påtänkt som ÖB. Men hans synpunkter var tydligen inte i linje med kampanjen för ett öppet (M; L; C; KD) eller dolt (S) medlemskap i Nato, så han tvingades förtidspensionera sig. Jag tror att taktiken från Natokramarna är att förtiga artikeln.

 4. Anders Persson
  2016-08-17 kl. 21:09

  Erik!
  Tack för tipset. Jag tror aldrig jag har hört så mycket suckande och stönande i en intervju som i denna. Men det är ju klart, hans chef är ju Margot Wallström…

  Jag fick dessutom en känsla att han personligen inte är överens med regeringen om hållningen emot Ryssland, speciellt vad gäller Krim.

 5. Urban Österman
  2016-08-18 kl. 3:17

  Tacknämligt.

 6. Pingback: 24 aug |
 7. 2016-08-25 kl. 12:48

  Det verkar som om Kihl har fått kalla fötter? Se artikel av Mikael Nyberg från 2014.

 8. Anders
  2016-09-06 kl. 7:06
 9. Redax
  2016-09-26 kl. 11:17
 10. Mats Larsson
  2016-09-30 kl. 7:42

  Mattias Göransson deltog i SVT Opinion igår kväll. Drygt 21 minuter in i programmet ställde programledaren följande fråga till Mattias:

  “Många bedömde att det var högst osannolikt att Ryssland skulle gå in i Ukraina och ta Krim. Ändå hände det, vad säger du om det?”

  “Vilka sa det?” frågade Mattias.

  Vad som förvånade mig, med tanke på den omfattande research som Mattias Göransson uppenbarligen gjort, att han verkade helt okunnig om de artiklar som skrevs i SvD av två verkliga Rysslands-kännare, Sven Hirdman och Örjan Berner, före den ryska annekteringen av Krim i mars 2014.

  Jag har inte kunnat gräva fram originalartiklarna, men följande refererat i 8dagar den 26 februari 2014, tror jag ger en bra bild av artiklarna.

  “Vad kommer att hända efter kuppen i Kiev? I SvD skriver kloka diplomater som Sven Hirdman [1994-2004 Sveriges ambassadör i Moskva; min anm.] och Örjan Berner [Sveriges ambassadör i Moskva 1989-1994; min anm.] om detta. Ingen tror på skräckscenariot att om rysk invasion och Berner avvisar efter en lång genomgång av historien tanken på att Ryssland ens skulle försöka lägga beslag på Krim, som tillhört Ukraina bara sedan 1954”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *