omar-syrien
Utsnitt ur bokomslaget

Syrienfrågan tynger oss alla som är emot krig och imperialism. Att vara emot imperilalismen, eller att vara antiimperialist, kan emellertid betyda precis vad som helst. Att man antingen stöder al-Assadregimen eller de syriska rebellerna utan förbehåll är ungefär lika vanligt bland svenska antiimperialister. Något utrymme däremellan existerar knappast. Det är som om kriget även utkämpades på svensk mark. Är du inte med, är du emot.

Mohamed Omar har skrivit en liten bok för att stötta al-Assadsidan i denna heta strid. Han ger en bra bakgrund till konflikten och förklarar de religiösa skiljelinjer och den etniska mångfalden i landet. Han betonar det våld och den muslimska fundamentalism som präglar det väpnade motståndet. Vi får veta vilka som sänder vapen, pengar och jihadkrigare för att bekämpa al-Assadregimen. Vi får också veta att det säkert finns en underliggande imperialistisk drivkraft bakom kriget – styrd från USA. Dess lömska klienter är Qatar med sitt al-Jazeera och Saudirabien med sin oljedrypande wahabism. Men vi får inget veta om det våld och det hårda förtryck som Assadregimer utsatt folket för under lång tid. Vi får bara veta om regimens stora folkliga stöd och dess goda sidor – och de finns.

För att underbygga sina teser intervjuar han alla auktoriteter han kan komma åt som understödjer hans ståndpunkt.

Ensidigt? Ja! Ointressant? Nej!

Mohamed Omar jobbar på det här sättet. Han tar ställning i en fråga och därifrån börjar han sina studier. Redovisningen blir en text på bloggen eller en bok, som i det här fallet. Det är egentligen en ganska bra studieteknik, som används i många pedagogiska sammanhang. Skillnaden är möjligen att Omar tar ställning innan han studerat frågan, vilket medför risker. Men det gör arbetet onekligen mer spännande. På vägen träffar han på äkta kritik och kraftigt mothugg, som han tvingas tampas med. Som vi vet kommer han ibland fel, som i frågan om islamismen och ”judarna bakom allt” t ex.

I fallet Syrien tror jag dock att Mohamed Omar är mera på rätt spår. Men man ska läsa allt han skriver kritiskt. Han uttrycker sig väl och har en ovanlig förmåga att sätta ihop sina teser till en tilltalande mix. Och Omarsidan i Syrienkriget tror jag behöver stöd i vårt kulturpolitiska lämmeltågsklimat.

Texten just skickad till FiB:s recensionssidor.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

Föregående artikelProletärer i alla länder!
Nästa artikelNy dikt av Anders Österling
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

6 KOMMENTARER

 1. Roten till allt ont är enkel, religioner av alla slag och Kolonialmakter! Pierre Schori säger som Palme sa en gång. Först av allt måste Palestinafrågan lösas! Vi brukar stödja Läkare utan gränser med en liten summa varje månad eftersom vi tror att de är neutrala i alla
  konflikter! Vi fick ett brev där vi ombads ge mera stöd och fick också veta att just Syrien före ockupationen hade en väl fungerande samhällsfunktion med sjukhus skolor m m. Idag
  är allt sönderslaget! Syrien var också en fristad för Hamas och Palestinska flyktingar – var finns dom idag? Vem kan man tro ville åt dom?

  Vilka är angriparna? Inte bara i Syrien utan i de flesta konflikter?

  Vi lever i dårarnas Paradis! PALME VÄNDER SIG I SIN GRAV”! Vår förre statsminister Göran Persson leder 10 i topplistan för den störste Vapenlobbyisten – nu får han hjälp av förre vapenskramlaren Tolgfors som fått nytt jobb! I vapenindustrin! Sverige har inte råd med sitt Försvar, tänk om ryssen kommer och tar oss? Enkelt, har vi inte råd med eget försvar har vi inte heller råd med insatsstyrkor ute i världen! Vem har gjort oss något illa?

  Socialdemokraten i Kungsbacka som tillskansade sig en kvarts miljard av våra skattepengar genom att köpa och sälja skolor går fortfarande fri! Sossen med hästsvansen Emanuel står anklagad för förskingring av miljoner kronor av våra skattepengar!

  Bodström (Perssons gödkalv) skall försvara honom och tror med bestämdhet att han kommer att frikännas! Bodström står bakom FRA-lagen! CIA på Svensk mark! Egyptierna som skickades tillbaka till sitt hemland påförda blöjor och munskydd!! Varför räds han Julian Assang??? Bodström sprang och gömde sig när Uppdrag Granskning överraskade honom som ledamot i en av Sthlms Privatskolor!!! Vem av godsherrarna och EU-lobbyisterna låg bakom kuppen mot Håkan Juholt!!!

  Intet att förglömma han som inte vet om han befinner sig på en Porrklubb i Bryssel på vår bekostnad eller i sin våning på Östermalm, Rosengren!! Denne herre har i samråd med Bildt Persson-gänget fixat avlyssningsutrustning så att fascister som Saudiarabien kan avlyssna oliktänkande och avrätta dem med att sända en Drönare över Pakistan Jemen Baherin!! USA är bankrutt var får dom pengar ifrån??? ONDSKANS AXELMAKTER VAR DET NÅGON SOM SA, JUST DET VEM ÄR DOM??

  Varför ställs inte USA inför rätta i HAAG???

  Vinna eller försvinna för Socialdemokratin är att säga definitivt NEJ till vinster i välfärden! PLUS ATT GE PERSSON OCH HÖGERFALANGEN RÖTT KORT!! Som Stalin sa när Tyska ockupationsmakten närmade sig Leningrad ”Hit men inte längre” och satte in Stalinorglarna!! TVI VALE FÖR DAGENS NICKEDOCKOR OCH LAKEJER! LÖFVEN STICKER UT NÄBBET UR FÅGELHOLKEN OCH KACKLAR – VI ÅTERKOMMER OM NÅGRA MÅNADE3ER – NÅGRA ÅR OSV!” KLOCKAN ÄR FEM I TOLV, EN LITEN HERRE MED SVART MUSTASCH KNACKAR PÅ DÖRREN – EXAKT SOM PÅ 30-TALET! DAGS ATT HISSA DE RÖDA FANORNA!

 2. Knut, jag hänger inte med. Är det ingen som säger, att det här är ett inbördeskrig och det skall Sverige inte lägga sig i.

 3. ”Jinge”!
  Nyhetsbanken.se hade uppgiften den 24 mars. Här länken till det aktuella stället i kongresshandlingarna:
  https://www.socialdemokraterna.se/upload/Arrangemang/Kongress/Kongress_13/Handlingar/15%20En%20rättvis%20värld%20är%20möjlig/M%20En%20rättvis%20värld%20är%20möjlig.pdf
  Under ”En ny inriktning på svensk utriespolitik” klicka på ”UM3 uttalande säkerhetspolitik och internationella insatser i FN:s tjänst”. Läs under rubriken ”Internationella insatser”
  I ett inlägg i Piteå-Tidningen häromdagen karaktäriserade jag S-ledningens ställningstagande som ”logiskt”:
  https://www.pitea-tidningen.se/opinion/debatt/fredens-illusioner-7578797-default.aspx

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.