Träffade en f d kollega på Coop Forums avdelning för plant och trädgård i måndags, som fortfarande har ett antal år kvar i selen. Hon berättade uppgivet om dokumentationsgalenskapen och bedömningsnojan. Det har blivit omöjligt att sköta sitt jobb, som väl ändå går ut på att undervisa eleverna på ett systematiskt sätt. Hon tycker om sitt arbete och har en fin klass. Men hon hinner inte med det hon vill och känner att hon måste göra. En dag fann hon sig själv rättande elevernas matteböcker i bilen in till Uppsala en söndag. Det är fan ta mig orimligt.

Nu börjar det också gunga på allvar i lärarkåren. Ett myteri har startat. På nätet vittnar aktiva lärare om sina arbetsvillkor och hur Kafkalikt själva arbetet blivit. På den nya sidan LÄRARMYTERIET får vi nu kontinuerligt rapporter om lärares orimliga arbetssituation och om den svenska grundskolans nära förestående kollaps. Deras manifest ser ut så här:

”Vi är ett gäng lärare från olika delar av landet som har fått nog. Nu gör vi myteri! Vi vill att allmänheten ska veta och förstå hur det ser ut i skolan idag. Tyvärr har vi fått välja att skriva anonymt, eftersom repressalier för att ha uttryckt ”fel” åsikt inte är ovanliga. Vi älskar våra jobb och vill behålla dem, men vi vill också ha drägliga arbetsvillkor och en skola som fungerar för eleverna. Vi vill också ha Europas, eller världens, bästa skola, men vi tror att den inslagna vägen med nedskärningar och jätteklasser är fel väg att gå. Här kommer vi att blogga om vårt omöjliga uppdrag, om lön, om arbetsvillkor, om facket och om det fantastiska som det ändå är att ha arbetet lärare. Välkommen att följa oss!”

Gör det!

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om:

Föregående artikelVad hade man väntat sig?
Nästa artikelVåga försvara Reepalu!
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.