Det finns hopp även för Birgitta Ohlsson

birgitta-olsson-israel

Birgitta Ohlsson talar vid en manifestation i Göteborg i samband med firandet av Israels 60-årsdag (22 maj 2008).

Denna Birgitta Ohlsson, hon är sannerligen inte den första.

Hon är med i en lång rad av mer eller mindre progressiva människor, som hamnat på fel sida. Jag finns där själv.

På trettiotalet åkte intellektuella till Sovjetunionen för att studera den existerande socialismens framsteg. Utrensningarna visste de inget om, visste de ansåg de dem nödvändiga. Än idag finns det människor i detta land som försvarar dem med akademiska spetsfundigheter. På sjuttiotalet hyste jag själv, utifrån den information jag då hade, stor beundran för Mao´s Kina, för Det stora språnget, folkkommunerna och Kulturrevolutionen. Till Kampuchea reste kamrater för att stödja de Röda Khmererna.

1900-talet var utopiernas århundrade och vi var många som föll för deras lockelse och solidariserade oss med förtryckarna i stället för med offren. Till Israel reste på 60- och 70-talen en lång rad progressiva människor, glödande anti-nazister, hängivna socialister, goda liberaler för att beundra den sionistiska utopin. Att staten Israel uppstått på ruinerna av en tusenårig civilisation, att tre kvarts miljoner människor berövats hus, hem och egendom och levde som landsflyktiga runt den nya statens gränser, det visste de inte och de ville inget veta. De svalde Israels verklighetsbeskrivning intill minsta kommatecken. De kände djupaste solidaritet med förtryckarna, därför att förtryckarna nyss varit offer.

Sedan dess har staten Israel stadigt marscherat allt längre och längre åt höger. Bosättarna hugger för sig av palestinskt land med statens välsignelse. Tre kvarts miljoner landsflyktiga har blivit fem-sex miljoner. Ingen som helst ersättning har givits till dem för all den egendom staten Israel berövat dem. De har inte ens fått något erkännande att orätt begåtts mot dem.

Och nu är det Birgitta Ohlsson som reser till Israel. Såvitt jag förstår en modig och rejäl människa på många sätt. Pålitlig anti-rasist. Och hängiven Israelvän. Det finns Israelvänner som kräver att ockupationen av Västbanken och Gaza avslutas, därför att staten Israel inte annars har någon framtid. Birgitta Ohlsson är inte den sortens Israelvän. För en tid sedan ställde hon upp som talare på ett möte anordnat av representanter för de mest aggressiva bosättarna, för den israeliska extremhögern. Jag skulle nog inte få ihop det i mitt huvud om jag inte hade varit med själv.

Men nu har jag det och jag anar att i Birgitta Ohlssons sinne finns ett litet tvivel och att det tvivlet kommer att växa och med tiden ska hon komma ut som motståndare till apartheid-systemet och förespråka enstats-lösningen, den som innebär att hela det gamla Palestina blir en stat med samma rättigheter för alla som bor där.

För hon vet ju innerst inne att även i Palestina gäller idén om alla människors lika värde.

  16 kommentarer for “Det finns hopp även för Birgitta Ohlsson

  1. Knut Lindelöf
    2016-09-29 kl. 19:26

    Håkan S!
    Jag förstår inte vad du talar om. Jag slutar här och tror inte att vårt utbyte i denna tråd leder till större klarhet i något avseende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.