”Jo, med kommunism avser vi så gott som undantagslöst den politiska meningsriktning som blev känd och ökänd världen över, när Vinter-palatset i Petrograd stormades den 25 oktober 1917 (7 november enligt vår kalender) och Lenins bolsjeviker grep regeringsrodret. Men var bolsjevikerna kommunister i någon rimlig mening?”

Den frågan utvecklar Mats Parner i en debattartikel i Värmlands Folkblad 26/6 >>

Föregående artikelSARAJEVO-LISTAN OCH FREDSBOMBERNA ÖVER BALKAN
Nästa artikelAtt klara upp missförstånden om BRI-projektet, nödvändigt för Kina

2 KOMMENTARER

  1. Mats P skriver ”I åtskilliga decennier har vi förknippat kommunismen med i första hand Sovjet och Kina och med potentater som Lenin, Stalin, Brezjnev, Mao Zedong, Deng Xiaoping o s v. Dessa associationsbanor är väl inarbetade.” Mats vill verka vara objektiv. Han anstränger sig verkligen, men det är svårt. Ord som ”regim”, ”makthavare” och ”potentat” används flitigt av skribenter när de vill visa att de visserligen vill vara neutrala men ändå i botten är negativa. Även denna ”associationsbana är väl inarbetad”.

  2. Man får verkligen hoppas att Mats Parner har tid att ställa sig i spetsen nästa gång det drar ihop sig till revolution. Vi behöver all kunskap och erfarenhet som går att uppbringa för att undvika misstag i kampen mot massmördare som Kissinger & Co, bara för att nämna en ur högen.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.